
Kotleciki warzywno-bulgurowe z dipem ogórkowym
Autor: thiessa @ 8:04pm, Piątek 3 Lipiec 2015.
W oryginalnym przepisie kotleciki zwane są frykadelkami i zdaje się, że są o połowę mniejsze od moich kotlecików, bo wychodzi 20 sztuk a mi wyszło 10. Zdecydowałam się na formę pieczoną, żeby były bardziej zdrowe, a poza tym uformowanie czegokolwiek z masy tak nafaszerowanej warzywami, że wręcz sypkiej wydało mi się mało realne, zważywszy na fakt, że obiekt należy jeszcze później obrócić na patelni.
Do uformowania kotlecików użyłam obręczy do wycinania ciastek, która spełniła swą rolę znakomicie. Zapieczone kotlety świetnie trzymają formę, nic się nie rozwala i nie kruszy. Z powodzeniem można je wsadzić do bułki i wykorzystać do wegetariańskich hamburgerów.
Ponieważ w oryginale frykadelki smażone są na klarowanym maśle a ja zrezygnowałam ze smażenia, posmarowałam nim jeszcze ciepłe kotlety, żeby nadać im subtelniejszy aromat.
Kotleciki warzywno-bulgurowe z dipem ogórkowym
Źródło: "Slowly veggie!" 2/2015
1 czerwona papryka, pokrojona w drobnÄ… kostkÄ™,
1 marchew, pokrojona w drobna kostkÄ™,
100g selera korzeniowego, pokrojonego w drobnÄ… kostkÄ™,
1 czerwona cebula, drobno posiekana,
1 cukinia, pokrojona w drobnÄ… kostkÄ™,
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
250g bulionu warzywnego,
100g bulguru,
1 jajko,
3-4 łyżki bułki tartej,
2-3 łyżki maki,
1 łyżka klarowanego masła,
sól, pieprz,
chilli.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i podsmażać, przez chwilę, następnie dodać pokrojone pozostałe warzywa i smażyć, aż lekko zmiękną. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
Bulgur podprażyć na suchej patelni, aż zmieni kolor o jeden ton. A następnie zalać wrzącym bulionem. Gotować przez 5 minut a następnie przykryć i odstawić, żeby bulgur wchłonął cały bulion.
Do kaszy dodać usmażone warzywa, jajko, bułkę tartą i mąkę. Doprawić solą i chilli.
Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia i formować kotleciki przy pomocy obręczy do ciastek. Położyć obręcz na papierze, włożyć do niej porcję masy, docisnąć i wyrównać od góry a następnie zdjąć obręcz.
Kotleciki upiec na złoto w piekarniku nagrzanym do 200C. Po wyjęciu z piekarnika posmarować masłem.
Na dip:
1 ogórek sałatkowy, pozbawiony gniazda nasiennego i pokrojony w kostkę
pęczek koperku, posiekany
1-2 ząbki czosnku, zmiażdżone,
250g serka homogenizowanego,
kilka kropli cytryny,
sól,
chilli.
Połączyć wszystkie składniki dipu, doprawić solą i chilli i wstawić do lodówki.
Komentarze
WyglÄ…dajÄ… bardzo apetycznie! W sam raz do wegetariaÅ„skich burgerów :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 12:00pm, Sobota 4 Lipiec 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com