
Sałatka gryczana z buraczkami i jajkami po rosyjsku
Autor: thiessa @ 12:20am, Wtorek 30 Czerwiec 2015.
Nie mam pojęcia, czy sałatka ta faktycznie jest jadana w Rosji, czy może tylko jajka, będące do niej dodatkiem są po rosyjsku? W zasadzie nie ma to znaczenia skoro smakuje wyśmienicie. Wielbiciele kaszy gryczanej i buraków będą ukontentowani. Danie wprost idealne do lunchboxa.
Sałatka gryczana z buraczkami i jajkami po rosyjsku
Źródło: "Slowly veggie!" 2/2015
300g kaszy gryczanej prażonej,
600ml bulionu warzywnego,
160g buraków,
4 jajka ugotowane na twardo,
30g pestek dyni, uprażonych na suchej patelni,
1/2 pęczka koperku, posiekanego,
1 łyżeczka musztardy,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
sól,
100g fety, startej na grubej tarce,
100g mieszanki sałat wg. upodobania,
na sos:
1 łyżka średnio ostrej musztardy,
3 łyżki sosu z cytryny,
1 łyżka płynnego miodu,
6 łyżek oleju słonecznikowego,
sól, pieprz
Kaszę przepłukać na sicie i zostawić na chwilę, aby ociekła. Zagotować bulion i ugotować w nim kaszę, ale dente (12-15 minut). W międzyczasie obrać buraczki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kaszę odcedzić i zostawać, aby dobrze odciekła.
Jajka obrać, przekroić na pół i łyżeczką wyjąć żółtka. Rozgnieść je w misce i dodać musztardę, śmietanę oraz łyżeczkę koperku. Wymieszać, doprawić solą i powstałą masą nadziać jajka.
Musztardę, sok z cytryny, miód i olej wymieszać w słoiku, doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać kaszę z sosem, pozostałym koperkiem, startymi buraczkami, sałatą i pestkami dyni.
Sałatkę nałożyć na talerze w towarzystwie faszerowanych jajek i posypać tartą fetą.
Komentarze
gay christian dating service
gay nude dating
<a href=gaydatingcanada.com?>gay dating for 15 year olds</a>
MichaelDof - 6:35am, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://datinggayservices.com