<<Strona główna

Suflet z ryby

Autor: thiessa @ 12:33am, Piątek 26 Czerwiec 2015.

Suflet z ryby, Fish soufflé


Uwielbiam ten suflet i od czasu do czasu pozwalam sobie go przyrządzić. Darzę to danie wielkim sentymentem, ponieważ była to pierwsza potrawa, jaką przygotował dla mnie mój mąż jeszcze za czasów narzeczeństwa. Przepis pochodzi z książki wydanej u nas jeszcze za komuny, będącej tłumaczeniem z węgierskiego. Bardzo nowatorskiej jak na tamte czasy. Ilekroć biorę tę książkę do ręki kusi mnie, żeby przygotować któreś z dań. Może np. kalaketo (fińską zupę rybną), zupę kalarepową z knedlami, czy dania o wdzięcznych nazwach strapaczka i riczet. Albo rybę z korzennymi skórkami z jabłek? Zdecydowanie kiedyś się za nie wezmę, a tymczasem zapewne nie raz powtórzę suflet. Niech Was nie zwiedzie prosta lista składników, tym razem w tej prostocie tkwi siła.

Suflet z ryby
Źródło: "Gotujmy inaczej" Éva Monspart, Magda Salamon

200g morskiej ryby,
100 ml jogurtu naturalnego,
1 jajko,
pół cytryny,
1 łyżka oleju,
natka pietruszki,
sól.

Rybę posolić i skropić sokiem cytryny. Po godzinie nieco ją odsączyć, pokroić na paski i usmażyć na oleju.. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, albo do czterech oddzielnych naczyń.
Żółtko wymieszać dokładnie z jogurtem, skórką startą z cytryny oraz natką pietruszki. Doprawić do smaku solą. Białka ubić na sztywna pianę i wymieszać delikatnie z jogurtem. Mieszaniną tą polać rybę i zapiekać 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200C (bez otwierania).
Podawać z sałatką.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Oj skuś się, skuś, bo ryba ze skórkami i zupa kalarepowa już mi podziałały na wyobraźnię i chętnie bym spróbowała.
A suflet będzie dziś na kolację :)

pasqda - 10:46am, Piątek 26 Czerwiec 2015.

Ciekawa potrawa, chętnie bym jej spróbowała :)

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 4:16pm, Poniedziałek 29 Czerwiec 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com

Pasqda może bardziej w sezonie jabłkowym.

Zuzia w ramach zaopatrywania organizmu w kwasy omega-3 jak najbardziej się nada:-)

thiessa - 12:12am, Wtorek 30 Czerwiec 2015.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Looking for a boyfriend
Looking for a boyfriend!!! link to my free webcam...
hheenniiaaa @ 4:51am, 16 Marzec 2019

обьявление дл...
1. Аренда помещений под скла...
Mishaelwibia @ 7:20am, 20 Styczeń 2019

canadian family pharmacy ...
rx pharmacy <t;a href=http://canadianpharmacymi...
ShannonTaino @ 5:48am, 24 Listopad 2018

prescription drugs online...
canadian prescription drugstore
canadian pharmacies shipping to usa Wes @ 3:29am, 24 Listopad 2018

payday loan laws californ...
auto payday loan <a href="http://wwwonline...
bthEndof @ 10:24am, 26 Październik 2018

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów