<<Strona główna

Zupa z izraelskim kuskusem, curry, kurczakiem i szpinakiem

Autor: thiessa @ 12:36am, środa 24 Czerwiec 2015.

Zupa z izraelskim kuskusem, curry, kurczakiem i szpinakiem, Israeli couscous soup with curry, chicken and spinach


Czy słyszeliście o kuskusie izraelskim? Pisałam o nim przy okazji risotto z izraelskiego kuskusu i szparagów . Tak na prawdę niewiele ma on wspólnego z kuskusem, poza tym, że oba produkty powstają z pszenicy. Jest to makaron zrobiony z mąki durum w postaci malutkich kuleczek, przypominających perełki. Suszy się go na otwartym ogniu, dlatego świetne absorbuje wszelkie płyny. Ma przyjemną konsystencję i orzechowy posmak.
Izraelski kuskus można kupić w tureckich i arabskich sklepach a także w sklepach internetowych. Widziałam też ostatnio, że bez problemu można kupić makaron o takim kształcie w większości sklepów. Co prawda nie nosi on wówczas wdzięcznej nazwy "izraelski kuskus" i pewnie nie jest zrobiony z mąki durum, ale na pewno świetnie sprawdzi się w przepisach, które wymagają jego użycia.
Przygotowując tę zupę można wykorzystać resztki pieczonego mięsa lub grillowanego kurczaka. Jeśli zupa będzie odgrzewana należy dodać więcej wody, ponieważ kuskus pochłania duże ilości płynu.

Zupa z izraelskim kuskusem, curry, kurczakiem i szpinakiem
Źródło: "Smaczne zupy" Kate McMillan

185g izraelskiego kuskusu,
2 nieduże połówki piersi kurczaka,
3 łyżki oliwy,
sół,
świeżo zmielony pieprz,
1 nieduża cebula, posiekana,
2 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
1/2 łyżeczki curry,
1/4 łyżeczki kurkumy,
1 1/2l rosołu z kurczaka,
60g młodych liści szpinaku.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190C.
Zagotować w garnku 300 ml wody, dodać kuskus izraelski, raz zamieszać, przykryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować 8-10 minut do momentu, gdy kuskus wchłonie całą wodę. Następnie odstawić.
Piersi kurczaka ułożyć na blaszce, posmarować łyżką oliwy, doprawić solą oraz pieprzem i piec przez 18-20 minut do momentu, gdy mięso się zrumieni. Gdy ostygnie podzielić na kawałki i odstawić.
Pozostałą oliwę rozgrzać w dużym rondlu o grubym dnie na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć przez 5 minut do momentu, gdy zmięknie. Dodać czosnek oraz curry i kurkumę. Smażyć przez 2 minuty.
CaÅ‚ość zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogieÅ„, dodać kurczaka oraz kuskus i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. NastÄ™pnie dodać szpinaki gotować przez 45 sekund do momentu, gdy liÅ›cie stracÄ… jÄ™drność. ZupÄ™ doprawić solÄ… i pieprzem. 

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Fajny sposób na wykorzystanie izraelskiego kuskusu. Mam go w domu i rzadko po niego siÄ™gam, może spożytkujÄ™ w zupie.

hania-kasia - 6:43am, środa 24 Czerwiec 2015.http://hania-kasia.blogspot.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów