
Zupa z izraelskim kuskusem, curry, kurczakiem i szpinakiem
Autor: thiessa @ 12:36am, środa 24 Czerwiec 2015.
Czy słyszeliście o kuskusie izraelskim? Pisałam o nim przy okazji risotto z izraelskiego kuskusu i szparagów . Tak na prawdę niewiele ma on wspólnego z kuskusem, poza tym, że oba produkty powstają z pszenicy. Jest to makaron zrobiony z mąki durum w postaci malutkich kuleczek, przypominających perełki. Suszy się go na otwartym ogniu, dlatego świetne absorbuje wszelkie płyny. Ma przyjemną konsystencję i orzechowy posmak.
Izraelski kuskus można kupić w tureckich i arabskich sklepach a także w sklepach internetowych. Widziałam też ostatnio, że bez problemu można kupić makaron o takim kształcie w większości sklepów. Co prawda nie nosi on wówczas wdzięcznej nazwy "izraelski kuskus" i pewnie nie jest zrobiony z mąki durum, ale na pewno świetnie sprawdzi się w przepisach, które wymagają jego użycia.
Przygotowując tę zupę można wykorzystać resztki pieczonego mięsa lub grillowanego kurczaka. Jeśli zupa będzie odgrzewana należy dodać więcej wody, ponieważ kuskus pochłania duże ilości płynu.
Zupa z izraelskim kuskusem, curry, kurczakiem i szpinakiem
Źródło: "Smaczne zupy" Kate McMillan
185g izraelskiego kuskusu,
2 nieduże połówki piersi kurczaka,
3 łyżki oliwy,
sół,
świeżo zmielony pieprz,
1 nieduża cebula, posiekana,
2 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
1/2 łyżeczki curry,
1/4 łyżeczki kurkumy,
1 1/2l rosołu z kurczaka,
60g młodych liści szpinaku.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190C.
Zagotować w garnku 300 ml wody, dodać kuskus izraelski, raz zamieszać, przykryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować 8-10 minut do momentu, gdy kuskus wchłonie całą wodę. Następnie odstawić.
Piersi kurczaka ułożyć na blaszce, posmarować łyżką oliwy, doprawić solą oraz pieprzem i piec przez 18-20 minut do momentu, gdy mięso się zrumieni. Gdy ostygnie podzielić na kawałki i odstawić.
Pozostałą oliwę rozgrzać w dużym rondlu o grubym dnie na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć przez 5 minut do momentu, gdy zmięknie. Dodać czosnek oraz curry i kurkumę. Smażyć przez 2 minuty.
Całość zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać kurczaka oraz kuskus i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Następnie dodać szpinaki gotować przez 45 sekund do momentu, gdy liście stracą jędrność. Zupę doprawić solą i pieprzem.
Komentarze
Fajny sposób na wykorzystanie izraelskiego kuskusu. Mam go w domu i rzadko po niego siÄ™gam, może spożytkujÄ™ w zupie.
hania-kasia - 6:43am, środa 24 Czerwiec 2015.http://hania-kasia.blogspot.com