<<Strona główna

Flan fenkułowy

Autor: thiessa @ 7:33pm, Czwartek 18 Czerwiec 2015.

Flan fenkułowy, Fennel flan


Trochę z tym flanem zabawy, ale smak w pełni wynagradza zadany sobie trud. Pyszny, kremowy, z wyraźną pomarańczową nutą bardziej smakuje jak deser, a nie przystawka. Zjadłam dwie porcje i żałowałam, że nie podwoiłam ilości składników w przepisie. Flan nadaje się nie tylko jako elegancka przystawka, ale również jako lekko kolacja. Ja bym z chęcią zabrała go również do pracy.

Flan fenkułowy
Źródło: "Slowly veggie!" 2/2015

2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego), poszatkowanego, nać odłożona,
1 zÄ…bek czosnku, posiekanego,
120g śmietany kremówki (wlałam na oko, więc mogło być nieco więcej),
50g parmezanu,
gałka muszkatołowa,
3 jajka,
1 pomarańcza, skórka starta a sok wyciśnięty,
250g sałaty strzępiastej lub mieszanki dowolnych sałat,
3 łyżki octu balsamicznego,
1 łyżka miodu lub syropu z agawy,
1 łyżka musztardy ziarnistej,
5 łyżek oliwy,
sól, pieprz,
olej do natłuszczenia foremek.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć czosnek z fenkułem przez 5 minut. Na patelnię dodać 1 łyżkę skórki pomarańczowej i 50 ml soku z pomarańczy. Dusić 5 minut. Dolać śmietanę i gotować całość przez 5 minut. Wyjąć trochę fenkuła na obłożenie ramekinów, najlepiej takich kawałków, które pozostały w całości. Ramekiny wysmarować olejem i obłożyć odłożonymi fenkułami. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zawartość patelni przełożyć do blendera, dodać żółtka oraz parmezan i całość zmiksować na w miarę gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą. Masą napełnić ramekiny (pojemność ok. 150ml), wyłożone plasterkami fenkuła. Głęboką blachę, albo naczynie żaroodporne napełnić wrzącą wodą i wstawić do niego ramekiny. Piec przez 50 minut w temperaturze 180C. W razie, gdyby wierzch flanów zaczął się za bardzo rumienić można przykryć foremki folią aluminiową, chociaż i tak nie ma to dużego znaczenia, dlatego, że flany będą podawane górną warstwą do spodu.
Pozostały sok pomarańczowy, resztki skórki pomarańczowej, natkę fenkuła, ocet, miód, musztardę i pozostałe 3 łyżki oliwy wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Sałatę wymieszać z sosem i wyłożyć na talerze. Przestygnięte flany uwolnić z foremek prosto na talerze.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów