
Flan fenkułowy
Autor: thiessa @ 7:33pm, Czwartek 18 Czerwiec 2015.
Trochę z tym flanem zabawy, ale smak w pełni wynagradza zadany sobie trud. Pyszny, kremowy, z wyraźną pomarańczową nutą bardziej smakuje jak deser, a nie przystawka. Zjadłam dwie porcje i żałowałam, że nie podwoiłam ilości składników w przepisie. Flan nadaje się nie tylko jako elegancka przystawka, ale również jako lekko kolacja. Ja bym z chęcią zabrała go również do pracy.
Flan fenkułowy
Źródło: "Slowly veggie!" 2/2015
2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego), poszatkowanego, nać odłożona,
1 zÄ…bek czosnku, posiekanego,
120g śmietany kremówki (wlałam na oko, więc mogło być nieco więcej),
50g parmezanu,
gałka muszkatołowa,
3 jajka,
1 pomarańcza, skórka starta a sok wyciśnięty,
250g sałaty strzępiastej lub mieszanki dowolnych sałat,
3 łyżki octu balsamicznego,
1 łyżka miodu lub syropu z agawy,
1 łyżka musztardy ziarnistej,
5 łyżek oliwy,
sól, pieprz,
olej do natłuszczenia foremek.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć czosnek z fenkułem przez 5 minut. Na patelnię dodać 1 łyżkę skórki pomarańczowej i 50 ml soku z pomarańczy. Dusić 5 minut. Dolać śmietanę i gotować całość przez 5 minut. Wyjąć trochę fenkuła na obłożenie ramekinów, najlepiej takich kawałków, które pozostały w całości. Ramekiny wysmarować olejem i obłożyć odłożonymi fenkułami. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zawartość patelni przełożyć do blendera, dodać żółtka oraz parmezan i całość zmiksować na w miarę gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą. Masą napełnić ramekiny (pojemność ok. 150ml), wyłożone plasterkami fenkuła. Głęboką blachę, albo naczynie żaroodporne napełnić wrzącą wodą i wstawić do niego ramekiny. Piec przez 50 minut w temperaturze 180C. W razie, gdyby wierzch flanów zaczął się za bardzo rumienić można przykryć foremki folią aluminiową, chociaż i tak nie ma to dużego znaczenia, dlatego, że flany będą podawane górną warstwą do spodu.
Pozostały sok pomarańczowy, resztki skórki pomarańczowej, natkę fenkuła, ocet, miód, musztardę i pozostałe 3 łyżki oliwy wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Sałatę wymieszać z sosem i wyłożyć na talerze. Przestygnięte flany uwolnić z foremek prosto na talerze.
Komentarze