
Kasza krakowska wypiekana ze szparagami
Autor: thiessa @ 2:03pm, Poniedziałek 15 Czerwiec 2015.
Przepisy z zastosowaniem kaszy krakowskiej już pojawiły się na blogu. Pisałam wówczas, że jest to kasza zupełnie zapomniana. Kiedyś kasza jaglana była niepopularna a obecnie jest bardzo modna. Mam nadzieję, że i krakowska powróci do łask, zwłaszcza, że ostatnio pojawiła się w regularnej sprzedaży, podczas, kiedy wcześniej musiałam ją kupować w sklepie ze zdrową żywnością.
Mało kto wie, że kasza krakowska to drobno mielona, niepalona kasza gryczana. Więcej tutaj i przepis na deser z królewskiej kuchni Anny Jagiellonki.
Dzisiaj kasza na wytrawnie, bardzo sezonowo, bo ze szparagami, chociaż możliwości jest mnóstwo. Najczęściej zdarza mi się przyrządzać taką kaszę z pieczarkami lub z papryką i koprem włoskim, to chyba moja ulubiona wersja, ale o niej będzie innym razem.
Jeśli zostanie Wam trochę kaszy, bo wolicie, żeby to szparagi grały główną rolę to można jej nadmiar pokroić w kostkę i dodać do rosołu, tak jak tutaj, albo do dowolnej zupy.
Kasza krakowska wypiekana ze szparagami
Żródło: przepis własny
1 porcja kaszy krakowskiej zatartej jajem
1 pęczek zielonych szparagów,
1 mała czerwona cebula, posiekana,
1 małe czerwone chilli, posiekane,
olej,
sól,
garść prażonych, niesolonych orzechów ziemnych, posiekanych.
Zagotować 3 szklanki osolonej wody, wsypać kaszę krakowską zatartą jajem, wymieszać i wyłożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego olejem. Naczynie przykryć folią aluminiową i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200C przez 50 minut. Kaszę pokroić w dowolny kształt. Mogą to być kwadraty, trójkąty, czy romby. Jeśli będzie jedzona na następny dzień podsmażyć na oleju z obu stron na złoto.
Szparagi gotować w osolonej wodzie przez 4 minuty, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
W głębokiej patelni lub w woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić cebulę i smażyć przez 2-3 minuty. Dodać chilli i szparagi. Smażyć przez 2 minuty. Doprawić do smaku solą. Można też użyć jasnego sosu sojowego.
Pokrojoną kaszę wyłożyć na talerze. Na kaszę wyłożyć szparagi, na koniec posypać posiekanymi orzechami ziemnymi.
Komentarze
Nigdy nie jadłam takiej kaszy. Fajnie, że o niej piszesz.
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 3:21pm, Wtorek 16 Czerwiec 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
Zuzia ja ja bardzo lubie, ale jest tez idealna dla dziecka, ktoremu zaczyna sie rozszerzac diete, bo ugotowana na wodzie dobrze smakuje i nie zawiera glutenu. Starszemu dziecko dodawalam ja do zupy.
thiessa - 3:42pm, środa 17 Czerwiec 2015.
Ja gryczanej nie lubię, to pewnie i ta by mi nie posmakowała. Aczkolwiek wygląda extra:-)
Marzena - 11:27am, Czwartek 18 Czerwiec 2015.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
Thanks so much Li&1s#82e7;. I’m so happy you enjoy these weekly reveals. They are truly a labour of love, and I feel blessed to have beautiful people like you take a few minutes of their day to celebrate these Tuesdays with me.- Veruschka
Tisha - 2:52am, Piątek 13 Maj 2016.http://WRdX7bqIo
Thanks so much for providing individuals with an exceptionally pleasant possiblity to check tips from this website. It is always very beneficial and stuffed with a lot of fun for me personally and my office mates to visit the blog a minimum of three times in one week to read through the latest items you have got. And of course, I am just at all times astounded with your impressive creative concepts you give. Some 4 areas on this page are in truth the most efficient I've had.
longchamp - 8:51am, Wtorek 23 Maj 2023.http://www.longchampshandbags.us.org