
Sałatka nicejska ze szparagami
Autor: thiessa @ 12:03am, Czwartek 11 Czerwiec 2015.
Nie przepadam za sałatką nicejską, ale muszę przyznać, że na talerzu prezentuje się znakomicie. Jest pożywna, świetnie sprawdzi się w roli dania kolacyjnego lub jako element lunch boxu. W tej wiosennej wersji zamiast fasolki szparagowej wystąpiły szparagi, natomiast anchois zostały pominięte. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby je dodać do sałatki.
Sałatka nicejska ze szparagami
Źródło: "Apetyt" 3/2015
8 młodych ziemniaków,
sól,
2 średnie jajka,
150g cienkich, zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek,
200g tuńczyka z puszki w kawałkach, odcedzonego i podzielonego na większe kawałki,
garść czarnych oliwek, przekrojonych na pół,
1 mała rzymska sałata, liście porwane lub pokrojone na kawałki.
Sos:
1 szalotka, posiekana,
2 łyżki białego octu winnego,
1 łyżeczka musztardy dijon,
1 łyżka oliwy extra virgine lub oleju z tuńczyka,
sól i świeżo zmielony pieprz.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, aż będą miękkie (8-12 minut), odcedzić i krótko hartować na sicie, odstawić, aby całkowicie wystygły.
Jajka włożyć do rondelka z zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 minuty. Odcedzić i ostudzić zimną wodą. Obrać i podzielić na ćwiartki lub połówki.
Szparagi włożyć do wrzątku i gotować ok. 3 minut. Ostudzić zimną wodą.
Składniki sosu wymieszać w słoiku.
W misce połączyć ziemniaki, szparagi, sałatę, tuńczyka i oliwki, polać sosem, wymieszać. Na wierzchu ułożyć jajka.
Komentarze
O kurcze, moje kubki smakowe wariują i chcę taką sałatkę:-)
Marzena - 11:29am, Czwartek 18 Czerwiec 2015.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/