
Jaglotto ze szparagami
Autor: thiessa @ 1:29pm, środa 27 Maj 2015.
Nie mam pojęcia, czy to jaglotto jest takie pyszne, dlatego że użyłam do jego przygotowania wina produkcji mojej Mamy, które posiada niezrównany aromat, czy dlatego, że takie jest z natury? Mam nadzieję, że równie dobre wyjdzie z kupnym winem. Jaglotto, tak jak każde risotto, wymaga trochę uwagi z naszej strony, stania przy kuchence, mieszania, stałego uzupełniania bulionu, ale gra jest warta świeczki. To taki comfort food, pyszny i kremowy. Zdecydowanie bardziej pasują tutaj szparagi białe, które odnoszę wrażenie, są rzadziej używane..
Jaglotto ze szparagami
Źródło: "Slowly veggie!" 2/2015
700g białych szparagów, z obciętymi zdrewniałymi końcówkami i obranych,
sól,
1 l bulionu warzywnego,
pęczek cebulki dymki, posiekany,
2 łyżki oliwy,
150g kaszy jaglanej,
150ml białego wina,
pół pęczka bazylii, grubo posiekanego,
100 ml śmietany kremówki,
50g parmezanu, startego.
Zagotować osolony bulion, wrzucić szparagi i gotować ok. 4 minut. Po wyjęciu szparagów bulionu nie wylewać. Zostawiamy go na gazie i cały czas utrzymujemy jego temperaturę na granicy wrzenia.
W czasie, kiedy szparagi się gotują w rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulkę dymkę (odrobinę odłożyć do posypania) i kaszę jaglaną. Podlać białym winem, a następnie stopniowo dolewać gorący bulion. Ja wlewam po jednej chochli i kiedy bulion cały się wchłonie, dolewam kolejną porcję. Po około 25 minutach kasza powinna być miękka. Ilość bulionu jest przybliżona. Być może nie zużyjecie całego, a może będzie potrzeba, żeby wspomóc się odrobiną wody. Ja użyłam dokładnie litra.
Po wchłonięciu ostatniej porcji bulionu, kiedy kasza będzie już miękka wlać śmietankę, wymieszać, dodać szparagi i bazylię.
Danie serwujemy posypane wiórkami parmezanu i pozostałą cebulką.
Komentarze
Fajnie, że proponujesz przepis z białymi szparagami. Ja jakoś zawsze sięgam po zielone, z białych nie wiem co zrobić. Taki przepis bardzo mi się podoba :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 5:50pm, środa 27 Maj 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
Moje najukochansze danie szparagowe robi sie z bialych http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=63
thiessa - 8:13pm, środa 27 Maj 2015.