
Sałatka szparagowa z jajkami w koszulkach i rzodkiewkowym winegretem
Autor: thiessa @ 1:48pm, Poniedziałek 25 Maj 2015.
W tym roku odkąd rozpoczął się sezon szparagowy jem je niemal co drugi dzień, ale do tej pory spożywałam je w tradycyjnych i sprawdzonych odsłonach. Po pierwszym zaś nasyceniu przyszedł czas na wypróbowanie nowych dań. Oto pierwsze z nich – zaskakująco pyszna sałatka. Wadę ma tylko jedną, jest jej zdecydowanie zbyt mało. Przepis przewidziany jest na cztery porcje, natomiast ja nie miałabym nic przeciwko, żeby za jednym posiedzeniem zjeść podwójną porcję szparagów, pozostając przy jednym jajku.
Sałatka szparagowa z jajkami w koszulkach i rzodkiewkowym winegretem
Źródło: "Slowly veggie!" 2/2015
8 białych szparagów,
8 zielonych szparagów,
pęczek rzodkiewek, pokrojonych na cienkie plasterki,
pęczek szczypiorku, posiekany,
3 łyżki octu winnego,
1 łyżka syropu klonowego,
1 łyżka chrzanu (ze słoiczka),
3 łyżki oleju rzepakowego,
sól, pieprz,
4 jaja,
ulubione świeże zioła ( u mnie natka pietruszki, koperek i tymianek).
Zielone szparagi pozbawiamy końcówek. Powinny się złamać we właściwym miejscu przy próbie przełamania. Jeśli są dosyć grube i istnieje taka potrzeba obrać 1/3 szparaga od dołu. Białe szparagi obieramy w całości, zaczynając od miejsca pod główką. Białe szparagi wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 4 minuty. Dorzucić zielone szparagi i gotować kolejne 4 minuty. Po wyjęciu z wody krótko zahartować zimną wodą i przeciąć każdego szparaga na pół.
Wymieszać olej z 2 łyżkami octu winnego, syropem klonowym, chrzanem, solą i pieprzem, dodać rzodkiewki i szczypiorek.
Zagotować osoloną wodę na jajka. Kiedy zacznie się gotować wlać wyżkę octu, zmniejszyć ogień, żeby woda jedynie lekko wrzała. Ostrożnie jedno po drugim wbijać jajka i zostawić w niej przez 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, odłożyć, żeby ociekły i usunąć zbędne farfocle.
Na talerze nałożyć szparagi, polać je rzodkiewkowym winegretem, nałożyć po jednym jajku na porcję i posypać ulubionymi, świeżymi ziołami.
Komentarze
Bardzo smakowita sałatka, podoba mi się dodatek rzodkiewek. Szkoda, że nie kupiłam sobie drugiego numeru Slowly Veggie.
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:26pm, Wtorek 26 Maj 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
Mam prenumeratÄ™. Moim zdaniem drugi numer lepszy od pierwszego. ZaznaczyÅ‚am sobie 17 przepisów do zrobienia w najbliższym czasie i już zrobiÅ‚am 3. Dodam, że niektórych nie zaznaczaÅ‚am tylko i wyłącznie dlatego, że obecnie przebywam na diecie.
thiessa - 10:40pm, Wtorek 26 Maj 2015.
hello guos 9128738518
generic cialis - 7:45am, Wtorek 5 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com