
Botwinka
Autor: thiessa @ 9:24am, Czwartek 21 Maj 2015.
Przez ostatnie dwa tygodnie jem botwinkę niemal co drugi dzień i dopiero teraz się zorientowałam, że nie mam jej na blogu. Uwielbiam tę swoją botwinkę i nie zamieniłabym jej na żadną inną. Generalnie jestem zdania, że wywar mięsny nie pasuje do botwinki, najlepszą uzyskamy na wywarze warzywnym. Trikiem, który pozwoli wydobyć maksimum smaku jest podsmażenie łodyżek na maśle. I jeszcze duża ilość kopru to podstawa. Wypróbujcie tę wersję a nie pożałujecie. Obiecuję.
Botwinka
Źródło: przepis własny
2 marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera,
zielona cześć pora,
listek laurowy,
2 ziela angielskie,
1,2 wody,
2 łyżki masła,
2 pęczki botwinki z malutkimi lub większymi buraczkami,
sok z 1/2-1 cytryny,
1 zÄ…bek czosnku,
3 łyżki śmietany,
pół pęczka koperku,
sól i pieprz,
jajka do podania.
Do garnka włożyć marchewkę, pietruszkę, seler, por, listek laurowy i ziele angielskie. Gotować przez 30-40 minut, po czym warzywa wyjąć zostawiając sam wywar.
Botwinkę podzielić na 3 części. Buraczki o ile są większe pokroić w kostkę, czerwoną cześć łodyg posiekać, jeśli buraczki są minimalne posiekać je z łodygami. Zieloną część liści również posiekać.
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić buraczki i smażyć 3-5 minut, aż zmiękną. Następnie dorzucić łodygi, smażyć przez 2-3 minuty. Na koniec dodać zieloną część botwinki i smażyć tylko przez chwilę, aż liście stracą swoją jędrność. Jeśli zielonych liści jest bardzo dużo nie trzeba dodawać ich wszystkich, ja jednak zawsze wykorzystuję całość.
Zawartość patelni przełożyć go garnka z wywarem warzywnym, dodać lekko zmiażdżony ząbek czosnku, zagotować i gotować 2-3 minuty. Zakwasić botwinkę sokiem z cytryny.
Do miski ze śmietaną wlewać powoli gorącą zupę, cały czas mieszając, po czym wlać zahartowaną śmietanę do garnka z pozostałą zupą. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłączyć pod garnkiem gaz i wrzucić posiekany koper. Zupę podawać z przekrojonym na pół jajkiem ugotowanym na twardo.
Komentarze