
Sałatka z tofu chermoula, pomidorów i młodego groszku cukrowego
Autor: thiessa @ 10:00pm, Czwartek 24 Czerwiec 2010.
Z pozostałej z dnia wczorajszego chermouli zrobiłam obłędnie pyszną sałatkę tak trochę spontanicznie, bo jeszcze wczoraj i dzisiaj rano miałam inne plany. Kombinacje w sumie mogą być dowolne. Można użyć ogórka, papryki, czy innych warzyw. Groszek można pominąć, użyć kiełków lub dodać surowy, bez blanszowania. Ja nie przepadam z posmakiem surowizny strączkowych ani już podrośniętych, ani samych kiełków ze strączkowych, więc zawsze sparzam.
Składniki:
(1 porcja)
2-3 liście dowolnej sałaty,
1 pomidor,
2 kawałki tofu chermoula, pokrojone na mniejsze kawałki,
1/2 łyżki chermouli do skropienia sałatki,
garść groszku cukrowego, blanszowanego przez 3 minuty i przelanego zimną wodą,
1/2 czerwonej papryczki chilli, tej dużej, łagodnej,
parę gałązek kolendry,
sól do smaku.
Komentarze