
Zupa z liści rzodkiewki z pieczonym kalafiorem
Autor: thiessa @ 8:37am, Piątek 15 Maj 2015.
W mojej kuchni nic się nie marnuje. Od lat chodzę na zakupy z listą i ściśle się jej trzymam. Produktów kupuję dokładnie tyle ile mi potrzeba, tak że kiedy kończy się tydzień, lodówka jest niemal pusta. Nie liczę oczywiście dodatków do potraw, licznych słoiczków z ingrediencjami do kuchni azjatyckiej, czy ogórków kiszonych oraz kimchi. Nigdy też nie wyrzucałam liści z rzodkiewki, bo można z nich zrobić świetną zupę. Ostatnio posunęłam się nawet do tego, że proszę sprzedawców o liście, które oberwali klienci. A już niedługo będę miała własne liście z działki.
Zupę tę zawsze podawałam z grzankami, ale ostatnio mam fazę na pieczonego kalafiora, dlatego też postanowiłam wykorzystać go w zupie.
Zupa z liści rzodkiewki z pieczonym kalafiorem
Źródło: przepis własny
4 łyżki oleju,
1 cebula, posiekana,
2 ziemniaki, pokrojone w kostkę albo kalafior jeśli ktoś z powodu diety nie spożywa ziemniaków,
1/2 szklanki mleka (może być roślinne),
liście z 3 pęczków rzodkiewki, posiekane,
1 l wywaru warzywnego,
500g kalafiora,
płatki słodkiej papryki (opcjonalnie),
sól i pieprz.
W naczyniu żaroodpornym rozłożyć kalafiora w jednej warstwie. Posolić, popieprzyć, posypać płatkami papryki i skropić 2 łyżkami oleju. Wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C. Piec około 30 minut, aż kalafior będzie miękki. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
Do wywaru warzywnego dodać ziemniaki, gotować do momentu, kiedy zmiękną. Ja gotuję wywar z jarzyn w całości i równocześnie gotuję pokrojone w kostkę ziemniaki. Po ugotowaniu wyławiam całe warzywa i zostaje wywar z ugotowanymi ziemniakami.
Pozostały olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę i gotować do momentu, aż się zezłoci. Dodać liście rzodkiewki i smażyć przez chwilę, aż zwiędną.
Cebulę z liśćmi rzodkiewki dodać do wywaru z ziemniakami, gotować jeszcze 2 minuty, po czym całość zmiksować, dodać mleko i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę nalewać na talerze a do każdej włożyć porcję upieczonych kalafiorów.
Komentarze
Bardzo podoba mi się ten przepis :) Ja liści rzodkiewki też staram się nie wyrzucać - dodawałam je już do zupy, do pesto i do farszu do ciasta filo razem ze szpinakiem.
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 6:52pm, Piątek 15 Maj 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
Chciałabym wyrobić w sobie nawyk gospodarności kuchennej. Ubolewam, że jest inaczej, podejmuję próby zmian itd. Może kiedyś się uda.
Zupę zapisuję do zrobienia.
Nina - 11:49am, Poniedziałek 1 Czerwiec 2015.
Thiesso - boska!
Marzena - 11:31am, Czwartek 18 Czerwiec 2015.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
hello guos 9128738517
viagra vs cialis - 4:10am, Poniedziałek 4 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com