<<Strona główna

Zupa z liści rzodkiewki z pieczonym kalafiorem

Autor: thiessa @ 8:37am, Piątek 15 Maj 2015.

Zupa z liści rzodkiewki z pieczonym kalafiorem, Radish leaves soup with baked cauliflower


W mojej kuchni nic się nie marnuje. Od lat chodzę na zakupy z listą i ściśle się jej trzymam. Produktów kupuję dokładnie tyle ile mi potrzeba, tak że kiedy kończy się tydzień, lodówka jest niemal pusta. Nie liczę oczywiście dodatków do potraw, licznych słoiczków z ingrediencjami do kuchni azjatyckiej, czy ogórków kiszonych oraz kimchi. Nigdy też nie wyrzucałam liści z rzodkiewki, bo można z nich zrobić świetną zupę. Ostatnio posunęłam się nawet do tego, że proszę sprzedawców o liście, które oberwali klienci. A już niedługo będę miała własne liście z działki.
Zupę tę zawsze podawałam z grzankami, ale ostatnio mam fazę na pieczonego kalafiora, dlatego też postanowiłam wykorzystać go w zupie.

Zupa z liści rzodkiewki z pieczonym kalafiorem
Źródło: przepis własny

4 łyżki oleju,
1 cebula, posiekana,
2 ziemniaki, pokrojone w kostkę albo kalafior jeśli ktoś z powodu diety nie spożywa ziemniaków,
1/2 szklanki mleka (może być roślinne),
liście z 3 pęczków rzodkiewki, posiekane,
1 l wywaru warzywnego,
500g kalafiora,
płatki słodkiej papryki (opcjonalnie),
sól i pieprz.

W naczyniu żaroodpornym rozłożyć kalafiora w jednej warstwie. Posolić, popieprzyć, posypać płatkami papryki i skropić 2 łyżkami oleju. Wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C. Piec około 30 minut, aż kalafior będzie miękki. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
Do wywaru warzywnego dodać ziemniaki, gotować do momentu, kiedy zmiękną. Ja gotuję wywar z jarzyn w całości i równocześnie gotuję pokrojone w kostkę ziemniaki. Po ugotowaniu wyławiam całe warzywa i zostaje wywar z ugotowanymi ziemniakami.
Pozostały olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę i gotować do momentu, aż się zezłoci. Dodać liście rzodkiewki i smażyć przez chwilę, aż zwiędną.
Cebulę z liśćmi rzodkiewki dodać do wywaru z ziemniakami, gotować jeszcze 2 minuty, po czym całość zmiksować, dodać mleko i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę nalewać na talerze a do każdej włożyć porcję upieczonych kalafiorów.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bardzo podoba mi się ten przepis :) Ja liści rzodkiewki też staram się nie wyrzucać - dodawałam je już do zupy, do pesto i do farszu do ciasta filo razem ze szpinakiem.

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 6:52pm, Piątek 15 Maj 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com

Chciałabym wyrobić w sobie nawyk gospodarności kuchennej. Ubolewam, że jest inaczej, podejmuję próby zmian itd. Może kiedyś się uda.

Zupę zapisuję do zrobienia.

Nina - 11:49am, Poniedziałek 1 Czerwiec 2015.

Thiesso - boska!

Marzena - 11:31am, Czwartek 18 Czerwiec 2015.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/

hello guos 9128738517

viagra vs cialis - 4:10am, Poniedziałek 4 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów