
Tofu smażone z eryngii (boczniakiem królewskim)
Autor: thiessa @ 1:19pm, Wtorek 28 Kwiecień 2015.
O boczniaku królewskim pisałam w poprzednim wpisie, tam też znajdziecie przepis na najprostsze wykorzystanie tego grzyba, natomiast w tym wpisie pokazuję jak można wykorzystać go w bardzo szybkim i prostym daniu stir-fry. Przygotowanie tego dania nie zajmuje więcej niż ugotowanie ryżu, z którym najlepiej go podać. Ja zawsze zaczynam w przypadku stir-fry'ów od nastawienia ryżu a następnie zajmuję się przygotowaniem dania właściwego. Jeśli nie odpowiadają Wam dania azjatyckie w sosie, należy zmniejszyć ilość wody. Ja lubię ten przezroczysty sos, wytworzony przez smażące się warzywa i mieszankę azjatyckich sosów. Przepis ten wypróbowałam trzy razy i podana ilość płynu wydaje mi się optymalna.
Do przygotowania tego dania zainspirowało mnie danie, które jadłam w azjatyckim lokalu w San Francisco i wydaje mi się, że niemal wiernie odtworzyłam tamten smak.
Tofu smażone z eryngii (boczniakiem królewskim)
Źródło: przepis własny
2 łyżki oleju arachidowego,
1 mała marchewka, pokrojona na cienkie plasterki,
3 eryngii, pokrojone na plasterki,
1 kostka tofu (300g), pokrojonego w kostkÄ™,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżka sosu ostrygowego,*
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej albo skrobi kukurydzianej,
1/2 szklanki wody lub wywaru warzywnego lub z kurczaka,
1 cebulka dymka, pokrojona na 2 cm kawałki.
W małej misce wymieszać wodę lub wywar z sosem sojowym, ostrygowym i mąką ziemniaczaną.
W woku rozgrzać olej, wrzucić marchewkę i smażyć 2 minuty, następnie dodać grzyby i smażyć 1 min. Dodać tofu. Po kolejnej minucie smażenia wlać zawartość miseczki i gotować jeszcze 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje. Wyłączyć gaz i wrzucić dymkę. Wymieszać. Dymka pod wpływem temperatury lekko przywiędnie. Gotowe.
* Wegetarianie używają zamiast sosu ostrygowego, sosu z grzybów, który można kupić gotowy, albo zrobić wg jednego z przepisów, jakich dużo w internecie.
Komentarze
świetny patent na tofu :)
healthy maniacs - 7:53pm, Wtorek 28 Kwiecień 2015.http://healthymaniacs.blogspot.com
Bo ja kocham tofu:-) Zawsze mam. lodowce.
thiessa - 2:25pm, środa 29 Kwiecień 2015.
Ach, jak na zÅ‚ość, dziÅ› nie byÅ‚o boczniaków królewskich w sklepie! A przepis tak apetyczny, że mam ochotÄ™ wypróbować nawet z innym grzybem. MyÅ›lisz, że z boczniakiem ostrygowym, albo brÄ…zowÄ… pieczarkÄ… wyszÅ‚oby równie smacznie?
Bartek - 4:49pm, Czwartek 30 Kwiecień 2015.https://www.facebook.com/BartlomiejPrzechodziNaWeganizm
WyglÄ…da bardzo apetycznie :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 12:15pm, Sobota 2 Maj 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
hint « tres precis de chiottes tm » ekstrakt on your toilette s!t yur id + superego ekzactementpierre durand pouâl hö dan !« trés pecis de chiottes » aka infamouz (pual o crabluz) o!!nk o!!nk= unable to r!ch avter sale zervic!!zoutput = autodistro!edbut w!ll b! continuez in .... »trés préiçis de chiottes ekcstzement&nbap;» soon (wiz invamouz in l!d but huch)
Nettie - 3:10am, Piątek 13 Maj 2016.http://MgLpdWCI