<<Strona główna

Boczniaki królewskie smażone na maśle

Autor: thiessa @ 11:50am, środa 22 Kwiecień 2015.

Boczniaki królewskie smażone na maśle, Butter fried eryngii


Ostatnio w sprzedaży na polskim rynku pojawiły się boczniaki królewskie, zwane też boczniakami mikołajkowymi lub eryngii.
Jest to grzyb, który w warunkach naturalnych występuje w Europie wschodniej, Afryce północnej i Azji centralnej, natomiast na szeroką skalę jest uprawiany w Japonii, Korei Południowej, Australii, Afryce Południowej we Włoszech i w Stanach Zjednoczonych. Kiedyś widziałam w telewizji program o uprawie grzybów w Polsce i ponoć jesteśmy sporym producentem między innymi tych grzybów, tylko, że całość produkcji od dawna jest wysyłana na Zachód.
Jest to grzyb dosyć trwały, bo można go przechowywać w lodówce do tygodnia. Surowy nie posiada prawie wcale zapachu, natomiast po obróbce cieplnej wydobywa się z niego smak umami i ma strukturę podobną do ostryg. Doskonale nadaje się do sosów, dań z makaronem, bardzo dobrze komponuje się z dziczyzną, świetnie smakuje w potrawach wegetariańskich.
Oprócz walorów smakowych grzyby te mają dużą wartość odżywczą. Są cennym źródłem witamin i minerałów, są bogate w łatwo przyswajalne białko, aminokwasy oraz witaminy z grupy B i sole mineralne. l00g grzybów zawiera tylko 30 kcal.
Dzisiaj taki przepis bez przepisu. Jest to najprostszy sposób, żeby spróbować tego grzyba. Jeśli pominiecie natkę pietruszki i dodacie pół łyżeczki mirinu lub sake to otrzymacie klasyczny przepis japoński. Powiecie, że Japończycy nie używają masła? Używają. Coraz częściej łączy się w Japonii techniki gotowania Wschodu i Zachodu.

Boczniaki królewskie smażone na maśle

boczniaki królewskie (eryngii), pokrojone wzdłuż na plasterki,
masło,
sól, pieprz
natka pietruszki, posiekana

Na patelni stopić masło, obsmażyć na nim grzyby na złoto z obu stron. Po usmażeniu przełożyć na talerz, posypać solą, pieprzem i natką pietruszki.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Ech, a ja ostatnio dwa razy obok nich przechodziłam w sklepie dumając co by z nimi zrobić...i nie wydumałam :) Najtrudniej wpaść na najprostsze rozwiązania :)

pasqda - 6:49pm, Czwartek 23 Kwiecień 2015.

A widzisz? Mialam tego w ogole nie wstawiac na bloga, bo doszlam do wniosku, ze to zbyt proste, ale na szczecie pomyslalam, ze ktos mogl nie wpasc na taki pomysl.

thiessa - 2:23pm, Piątek 24 Kwiecień 2015.

A ja ich jeszcze nie widziaÅ‚am, muszÄ™ siÄ™ rozejrzeć. Podoba mi siÄ™, jak prosto je podaÅ‚aÅ›. Dobre skÅ‚adniki nie potrzebujÄ… wielu dodatków :)

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 8:23pm, Piątek 24 Kwiecień 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com

Też myślałam nad nimi;-) Super propozycja i taka prosta:-)

Marzena - 10:01am, środa 6 Maj 2015.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów