
Boczniaki królewskie smażone na maśle
Autor: thiessa @ 11:50am, środa 22 Kwiecień 2015.
Ostatnio w sprzedaży na polskim rynku pojawiły się boczniaki królewskie, zwane też boczniakami mikołajkowymi lub eryngii.
Jest to grzyb, który w warunkach naturalnych występuje w Europie wschodniej, Afryce północnej i Azji centralnej, natomiast na szeroką skalę jest uprawiany w Japonii, Korei Południowej, Australii, Afryce Południowej we Włoszech i w Stanach Zjednoczonych. Kiedyś widziałam w telewizji program o uprawie grzybów w Polsce i ponoć jesteśmy sporym producentem między innymi tych grzybów, tylko, że całość produkcji od dawna jest wysyłana na Zachód.
Jest to grzyb dosyć trwały, bo można go przechowywać w lodówce do tygodnia. Surowy nie posiada prawie wcale zapachu, natomiast po obróbce cieplnej wydobywa się z niego smak umami i ma strukturę podobną do ostryg. Doskonale nadaje się do sosów, dań z makaronem, bardzo dobrze komponuje się z dziczyzną, świetnie smakuje w potrawach wegetariańskich.
Oprócz walorów smakowych grzyby te mają dużą wartość odżywczą. Są cennym źródłem witamin i minerałów, są bogate w łatwo przyswajalne białko, aminokwasy oraz witaminy z grupy B i sole mineralne. l00g grzybów zawiera tylko 30 kcal.
Dzisiaj taki przepis bez przepisu. Jest to najprostszy sposób, żeby spróbować tego grzyba. Jeśli pominiecie natkę pietruszki i dodacie pół łyżeczki mirinu lub sake to otrzymacie klasyczny przepis japoński. Powiecie, że Japończycy nie używają masła? Używają. Coraz częściej łączy się w Japonii techniki gotowania Wschodu i Zachodu.
Boczniaki królewskie smażone na maśle
boczniaki królewskie (eryngii), pokrojone wzdłuż na plasterki,
masło,
sól, pieprz
natka pietruszki, posiekana
Na patelni stopić masło, obsmażyć na nim grzyby na złoto z obu stron. Po usmażeniu przełożyć na talerz, posypać solą, pieprzem i natką pietruszki.
Komentarze
Ech, a ja ostatnio dwa razy obok nich przechodziłam w sklepie dumając co by z nimi zrobić...i nie wydumałam :) Najtrudniej wpaść na najprostsze rozwiązania :)
pasqda - 6:49pm, Czwartek 23 Kwiecień 2015.
A widzisz? Mialam tego w ogole nie wstawiac na bloga, bo doszlam do wniosku, ze to zbyt proste, ale na szczecie pomyslalam, ze ktos mogl nie wpasc na taki pomysl.
thiessa - 2:23pm, Piątek 24 Kwiecień 2015.
A ja ich jeszcze nie widziaÅ‚am, muszÄ™ siÄ™ rozejrzeć. Podoba mi siÄ™, jak prosto je podaÅ‚aÅ›. Dobre skÅ‚adniki nie potrzebujÄ… wielu dodatków :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 8:23pm, Piątek 24 Kwiecień 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
Też myślałam nad nimi;-) Super propozycja i taka prosta:-)
Marzena - 10:01am, środa 6 Maj 2015.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/