
Móżdżek w kokilkach wg Monatowej
Autor: thiessa @ 4:01pm, Czwartek 16 Kwiecień 2015.
Móżdżki budzą wiele kontrowersji. Pamiętam doskonale jak w czasach, kiedy blogi kulinarne dopiero zaczynały raczkować na jednym w forów kulinarnych w wątku o tym, czego nigdy byśmy nie zjedli największa liczba osób deklarowała, że to właśnie móżdżek jest tym najgorszym pożywieniem. Założę się, że większość spośród tych osób nigdy móżdżku nie próbowała a jedynie sam jego wygląd wydał się im odstręczający, podobnie zresztą jak innych podrobów. Jestem pewna, że gdyby zostały poczęstowane takim móżdżkiem w kokilkach, nie wiedząc co jedzą, byłyby zachwycone i miałyby ochotę na dokładkę.
W latach mojego dzieciństwa móżdżki można było kupić w sklepach mięsnych, chociaż przypadało ono na czasy komuny. Obecnie, chociaż mamy dobrobyt nie jest to takie proste. Często właściciele sklepów mięsnych nie zamawiają móżdżków w obawie o brak na nie popytu, a ponieważ jest to towar stosunkowo tani i szybko się psujący (trzeba je przyrządzić w dzień zakupu, ewentualnie w dzień następny),.nie mają w tym żadnego interesu, żeby były w stałej ofercie. Myślę jednak, że wystarczy złożyć zamówienie w dobrym sklepie mięsnym, z pewnym źródłem dostaw a zostanie ono zrealizowane.
Ten przepis to coś w rodzaju zapieczonej jajecznicy, więc jeśli komuś nie chce się bawić w zapiekanie i przygotowywanie zasmażki to może zrobić jajecznicę z móżdżkiem, przepis od dawna znany w kuchni polskiej, jednak warto włożyć nieco wysiłku, bo w tej wersji móżdżek jest znakomity.
Przygotowaniem dania zajął się mój Małżonek, na prośbę Syna, który po rozsmakowaniu się w grillowanych sercach podczas ostatniej bytności w Azji zadeklarował, że chciałby spróbować jak smakuje mózg.
Dodatek grzanek jest pomysłem z bloga galantyna.pl.
Móżdżek w kokilkach wg Monatowej
350g wieprzowego móżdżku (w oryginale cielęcego),
2 cebule, jedna przekrojona na pół, druga bardzo drobno posiekana,
1 marchewka, pokrojona na plasterki,
3 ziela angielskie,
1 liść laurowy,
2 łyżki octu,
100g masła,
1 łyżka mąki,
200 ml kwaśnej śmietany,
3-4 łyżki bulionu (może być tez woda),
2 żółtka,
sól i pieprz do smaku,
kromki chleba lub bułki, wycięte w krążki wielkości kokilek.
Móżdżek umyć i obrać z błon. Zagotować 1/2 l wody, dodać marchewkę, cebulę, ziele angielskie, liść laurowy oraz ocet. Do gorącego wywaru dodać móżdżek i gotować przez 10 minut. Móżdżek wyjąć z wywaru i pokroić nie za drobno.
Na 70g masła podsmażyć posiekaną cebulę, dodać mąkę i zrumienić, tak, żeby powstała lekka zasmażka. Wymieszać śmietanę z zimnym bulionem lub wodą i wlać do zasmażki. Mieszać energicznie, wyważając, żeby nie wytworzyły się grudki. Do takiej masy wrzucić móżdżek, dodać żółtka i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Masę wyłożyć do wysmarowanych masłem kokilek. Na każdej kokilce ułożyć krążek chleba lub bułki a na nim wiórki pozostałego masła.
Zapiekać około 20 min. W piekarniku nagrzanym do 200C. Podawać na ciepło.
Komentarze
Byłam ciekawa, jak to będzie wyglądać i powiem, że nawet nie najgorzej :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 2:40pm, Sobota 18 Kwiecień 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
hello guos 9128738515
cialis buy - 12:46pm, Wtorek 5 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com