<<Strona główna

Zupa z marchwi z posypkÄ… kokosowo-orzechowÄ…

Autor: thiessa @ 8:58am, Sobota 11 Kwiecień 2015.

Zupa z marchwi z posypkÄ… kokosowo-orzechowÄ…, Carrot soup with roasted coconut and peanut


To nie pierwsza zupa marchewkowa na blogu. Bardzo polecam moją faworytkę w tej kategorii –meksykańską zupę marchewkową, oraz niezwykle smakowitą marchewkową w wersji tajskiej. Do wyboru jest też marokańska z dukkah i grzankami, oraz pikantna zupa marchewkowa z soczewicą. Marchewkowa w tej wersji jest bardzo sympatyczną odmianą, zwłaszcza dzięki chrupiącej posypce a na dodatek będzie odpowiednia dla wegan, jeśli pominą dodatek jogurtu.
Zgodnie z założeniami autorów książki zupę można wykorzystać w inny sposób dodając jej odrobinę do sałaty w ramach dressingu. Posypka kokosowo-orzechowa po zmiksowaniu z winegretem również może stanowić dodatek do sałaty.

Zupa z marchwi z posypkÄ… kokosowo-orzechowÄ…
Źródło: "Nasze jedzenie –naturalnie!"

1 duża cebula, drobno posiekana,
3 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
1 łyżeczka drobno posiekanej zielonej papryczki chilli,
2 łyżeczki mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
1/4-1/2 łyżeczki świeżo zmielonych ziaren kardamonu (u mnie utłuczone w moździerzu),
20g imbiru, utartego razem ze skórką,
olej arachidowy do smażenia,
800g marchewek, obranych i pokrojonych na plasterki,
1,7 l wody (ja dałam 1,3 l, bo lubię gęste zupy),
1 puszka mleka kokosowego (400ml),
sól morska,
jogurt grecki lub śmietana (opcjonalnie),
drobno posiekane igły rozmarynu.

W dużym garnku rozgrzać olej arachidowy, dodać cebulę i smażyć, aż się zarumieni przez około 15 minut. Dodać czosnek i chilli, przyprawy i imbir. Smażyć przez minutę. Wlać wodę i dodać marchewkę. Doprowadzić całość do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 20-25 minut lub do momentu, kiedy marchewki zrobią się miękkie. Zupę zmiksować w blenderze i wlać ją z powrotem do garnka, a następnie dodać mleko kokosowe. Doprowadzić zupę do wrzenia, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Zupę podawać z jogurtem, posypaną posypką kokosowo-orzechową i posiekanym rozmarynem.

Posypka kokosowo-orzechowa

75g surowych, wyłuskanych orzechów ziemnych,
50g suszonych wiórków kokosowych lub płatków kokosowych,
oliwa do smażenia,
sól morska.

Orzechy posiekać. Rozgrzać na dużej patelni oliwę, dodać orzechy, płatki kokosowe i sól a następnie podsmażać do momentu, kiedy wszystko się zarumieni i będzie chrupkie.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Wszystkie te marchewkowe zupy wyglÄ…dajÄ… bardzo apetycznie. Fajna jest ta posypka z orzeszkami ziemnymi.

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 7:01pm, Poniedziałek 13 Kwiecień 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów