
Zupa z marchwi z posypkÄ… kokosowo-orzechowÄ…
Autor: thiessa @ 8:58am, Sobota 11 Kwiecień 2015.
To nie pierwsza zupa marchewkowa na blogu. Bardzo polecam moją faworytkę w tej kategorii –meksykańską zupę marchewkową, oraz niezwykle smakowitą marchewkową w wersji tajskiej. Do wyboru jest też marokańska z dukkah i grzankami, oraz pikantna zupa marchewkowa z soczewicą. Marchewkowa w tej wersji jest bardzo sympatyczną odmianą, zwłaszcza dzięki chrupiącej posypce a na dodatek będzie odpowiednia dla wegan, jeśli pominą dodatek jogurtu.
Zgodnie z założeniami autorów książki zupę można wykorzystać w inny sposób dodając jej odrobinę do sałaty w ramach dressingu. Posypka kokosowo-orzechowa po zmiksowaniu z winegretem również może stanowić dodatek do sałaty.
Zupa z marchwi z posypkÄ… kokosowo-orzechowÄ…
Źródło: "Nasze jedzenie –naturalnie!"
1 duża cebula, drobno posiekana,
3 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
1 łyżeczka drobno posiekanej zielonej papryczki chilli,
2 łyżeczki mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
1/4-1/2 łyżeczki świeżo zmielonych ziaren kardamonu (u mnie utłuczone w moździerzu),
20g imbiru, utartego razem ze skórką,
olej arachidowy do smażenia,
800g marchewek, obranych i pokrojonych na plasterki,
1,7 l wody (ja dałam 1,3 l, bo lubię gęste zupy),
1 puszka mleka kokosowego (400ml),
sól morska,
jogurt grecki lub śmietana (opcjonalnie),
drobno posiekane igły rozmarynu.
W dużym garnku rozgrzać olej arachidowy, dodać cebulę i smażyć, aż się zarumieni przez około 15 minut. Dodać czosnek i chilli, przyprawy i imbir. Smażyć przez minutę. Wlać wodę i dodać marchewkę. Doprowadzić całość do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 20-25 minut lub do momentu, kiedy marchewki zrobią się miękkie. Zupę zmiksować w blenderze i wlać ją z powrotem do garnka, a następnie dodać mleko kokosowe. Doprowadzić zupę do wrzenia, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Zupę podawać z jogurtem, posypaną posypką kokosowo-orzechową i posiekanym rozmarynem.
Posypka kokosowo-orzechowa
75g surowych, wyłuskanych orzechów ziemnych,
50g suszonych wiórków kokosowych lub płatków kokosowych,
oliwa do smażenia,
sól morska.
Orzechy posiekać. Rozgrzać na dużej patelni oliwę, dodać orzechy, płatki kokosowe i sól a następnie podsmażać do momentu, kiedy wszystko się zarumieni i będzie chrupkie.
Komentarze
Wszystkie te marchewkowe zupy wyglÄ…dajÄ… bardzo apetycznie. Fajna jest ta posypka z orzeszkami ziemnymi.
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 7:01pm, Poniedziałek 13 Kwiecień 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com