
Tempeh podwójnie gotowany (tempe bacem)
Autor: thiessa @ 12:05am, Poniedziałek 30 Marzec 2015.
Co jakiś czas pojawia się u mnie na blogu jakieś danie z tempehem, bo chociaż nie jestem wegetarianką to lubię urozmaicać moją kuchnię. Dla wielu ludzi w Indonezji, zwłaszcza mieszkańców Jawy, tempeh jest podstawą wyżywienia. Obecnie dostępny jest w wielu krajach na świecie i używany głownie przez wegetarian jako zamiennik mięsa i bogate źródło białka.
Tempeh przygotowany w ten sposób może być podawany na zimno, jako przekąska lub z ryżem jako pełnowymiarowy posiłek. Można go podgrzać na nieprzywierającej patelni albo piekarniku.
Tempeh podwójnie gotowany (tempe bacem)
Źródło: Sri Owen's indonesian food
350g tempehu,
1 mała cebula, posiekana,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka posiekanego galangalu,
1 liść laurowy albo liść salam,
1 kopiasta łyżeczka miękkiego brązowego cukru (opcjonalnie),
1/2 łyżeczki chilli,
1 łyżka kecap manis (słodki sos sojowy),
250 ml wody tamaryndowej,*
1 łyżeczka soli,
olej arachidowy do smażenia.
Tempeh pokroić na plasterki. Wszystkie składniki, poza olejem umieścić w garnku gotować około godziny, aż cały płyn się wchłonie. Trzeba uważać, żeby składniki się nie przyczepiły do dna garnka i nie przypaliły. Zostawić całość, żeby ostygła a następnie smażyć tempeh z obu stron, aż ładnie się zbrązowi z obu stron. Osuszyć na papierowym ręczniku.
* Jeśli gotujemy sporo po azjatycku woda tamaryndowa często będzie przydatna. Można przygotować większą jej ilość używając całego bloku (200g) tamaryndu, jaki jest dostępny w sprzedaży. W tym celu należy zagotować 1/2 l wody, wrzucić blok z tamaryndu i często mieszać i rozdrabniać, używając drewnianej łyżki. Po 20 minutach przetrzeć przez sito, razem z woda, w której się gotował. Tak powstałą wodę tamaryndową można przechowywać w lodówce w szklanym słoju przez 10 dni. Można też ją zamrozić w pojemnikach na lód a po zamrożeniu powstałe kostki przełożyć do woreczka. W takiej formie woda tamaryndowa może być przechowywana przez 2 miesiące. Ja używam jednej kostki, tam gdzie w przepisie jest mowa o jednej łyżce. Kostek przed dodaniem do potrawy nie trzeba rozmrażać. Można je wrzucać bezpośrednio do potrawy.
Komentarze
Ja jeszcze nie próbowaÅ‚am tempeh, muszÄ™ go poszukać i koniecznie spróbować.
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 5:36pm, Poniedziałek 30 Marzec 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
I wish to get across my gratitude for your kindness supporting folks who should have help on in this issue. Your real commitment to getting the solution up and down was definitely useful and has permitted employees just like me to reach their desired goals. Your personal insightful information entails this much to me and much more to my peers. Warm regards; from everyone of us.
jordans - 10:36am, Niedziela 11 Czerwiec 2023.http://www.cheapjordanss.us.com
I'm commenting to let you be aware of of the fabulous discovery my girl gained using your webblog. She even learned too many issues, most notably what it's like to possess an amazing teaching mood to get certain people without difficulty thoroughly grasp various specialized subject matter. You truly did more than visitors' expected results. Thank you for supplying these insightful, safe, revealing not to mention easy thoughts on that topic to Gloria.
off white t shirt - 10:34am, Poniedziałek 19 Czerwiec 2023.http://www.off-whiteclothing.us.com