<<Strona główna

Tempeh podwójnie gotowany (tempe bacem)

Autor: thiessa @ 12:05am, Poniedziałek 30 Marzec 2015.

Tempeh podwójnie gotowany, Twice-cooked tempeh,Tempe bacem


Co jakiś czas pojawia się u mnie na blogu jakieś danie z tempehem, bo chociaż nie jestem wegetarianką to lubię urozmaicać moją kuchnię. Dla wielu ludzi w Indonezji, zwłaszcza mieszkańców Jawy, tempeh jest podstawą wyżywienia. Obecnie dostępny jest w wielu krajach na świecie i używany głownie przez wegetarian jako zamiennik mięsa i bogate źródło białka.
Tempeh przygotowany w ten sposób może być podawany na zimno, jako przekąska lub z ryżem jako pełnowymiarowy posiłek. Można go podgrzać na nieprzywierającej patelni albo piekarniku.

Tempeh podwójnie gotowany (tempe bacem)
Źródło: Sri Owen's indonesian food

350g tempehu,
1 mała cebula, posiekana,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka posiekanego galangalu,
1 liść laurowy albo liść salam,
1 kopiasta łyżeczka miękkiego brązowego cukru (opcjonalnie),
1/2 łyżeczki chilli,
1 łyżka kecap manis (słodki sos sojowy),
250 ml wody tamaryndowej,*
1 łyżeczka soli,
olej arachidowy do smażenia.

Tempeh pokroić na plasterki. Wszystkie składniki, poza olejem umieścić w garnku gotować około godziny, aż cały płyn się wchłonie. Trzeba uważać, żeby składniki się nie przyczepiły do dna garnka i nie przypaliły. Zostawić całość, żeby ostygła a następnie smażyć tempeh z obu stron, aż ładnie się zbrązowi z obu stron. Osuszyć na papierowym ręczniku.

* Jeśli gotujemy sporo po azjatycku woda tamaryndowa często będzie przydatna. Można przygotować większą jej ilość używając całego bloku (200g) tamaryndu, jaki jest dostępny w sprzedaży. W tym celu należy zagotować 1/2 l wody, wrzucić blok z tamaryndu i często mieszać i rozdrabniać, używając drewnianej łyżki. Po 20 minutach przetrzeć przez sito, razem z woda, w której się gotował. Tak powstałą wodę tamaryndową można przechowywać w lodówce w szklanym słoju przez 10 dni. Można też ją zamrozić w pojemnikach na lód a po zamrożeniu powstałe kostki przełożyć do woreczka. W takiej formie woda tamaryndowa może być przechowywana przez 2 miesiące. Ja używam jednej kostki, tam gdzie w przepisie jest mowa o jednej łyżce. Kostek przed dodaniem do potrawy nie trzeba rozmrażać. Można je wrzucać bezpośrednio do potrawy.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Ja jeszcze nie próbowaÅ‚am tempeh, muszÄ™ go poszukać i koniecznie spróbować.

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 5:36pm, Poniedziałek 30 Marzec 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com

I wish to get across my gratitude for your kindness supporting folks who should have help on in this issue. Your real commitment to getting the solution up and down was definitely useful and has permitted employees just like me to reach their desired goals. Your personal insightful information entails this much to me and much more to my peers. Warm regards; from everyone of us.

jordans - 10:36am, Niedziela 11 Czerwiec 2023.http://www.cheapjordanss.us.com

I'm commenting to let you be aware of of the fabulous discovery my girl gained using your webblog. She even learned too many issues, most notably what it's like to possess an amazing teaching mood to get certain people without difficulty thoroughly grasp various specialized subject matter. You truly did more than visitors' expected results. Thank you for supplying these insightful, safe, revealing not to mention easy thoughts on that topic to Gloria.

off white t shirt - 10:34am, Poniedziałek 19 Czerwiec 2023.http://www.off-whiteclothing.us.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów