<<Strona główna

Pieczony łosoś, sos żurawinowo-chrzanowy i jogurt z koprem włoskim

Autor: thiessa @ 11:46am, Poniedziałek 23 Marzec 2015.

Pieczony łosoś, sos żurawinowo-chrzanowy i jogurt z koprem włoskim


Przepis pochodzi z ksiÄ…żki wydanej przez IKEA "Nasze jedzenie naturalnie!" Główna idea, jaka jej przyświeca to wykorzystanie różnych resztek jedzenia w kuchni lub stworzenie z jednego zestawu obiadowego kilku dań. W tym przypadku produktem wyjściowym jest pieczony łosoś, który może być przez nas zjedzony w całości w takiej formie a można go wykorzystać w placuszkach lub w sałatce.


Pieczony łosoś, sos żurawinowo-chrzanowy i jogurt z koprem włoskim (dla 6 osób)

ok. 1,3 kg kawałek łososia ze skórÄ…, bez ości,
50g czerwonej cebuli, posiekanej,
6 zÄ…bków czosnku, posiekane,
50g bardzo drobno posiekanego kopru włoskiego,
szczypta płatków chilli,
odrobina papryki,
40g miodu,
oliwa,
sól morska,
400g ugotowanego bulguru (ok. 200g nieugotowanego)*

Łososia ułożyć, tak, żeby jego skóra przylegała do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Przyprawić solÄ… morskÄ…. Posypać rybę cebulÄ…, czosnkiem, koprem, płatkami chilli i paprykÄ…. Polać miodem. Wraz z tymi dodatkami rybę można przechowywać w lodówce przez kilka godzin. Na chwilę przed rozpoczęciem pieczenia skropić rybę oliwÄ….
Piec łososia w temperaturze 250C przez około 15 minut lub nieco dłużej w zależności od wielkości ryby.
Podawać łososia z ugotowanym bulgurem, jogurtem z koprem włoskim i sosem żurawinowo-chrzanowym.

*Bulguru nigdy nie gotuję. Najpierw podsmażam go na suchej patelni, aż zmieni kolor o jeden ton i zacznie intensywnie pachnieć a następnie zalewam go wrzÄ…cÄ… wodÄ… i tak jak kuskus, przykrywam i czekam, aż wchłonie caly płyn.

Jogurt z koprem

500g cienko pokrojonego kopru włoskiego,
1 łyżeczka soli morskiej,
200g jogurtu greckiego,
100g śmietany,
drobno posiekane liście kopru włoskiego lub zwykłego,
świeżo zmielony czarny pieprz

Koper wymieszać z solÄ… i odstawić na 20 minut, po czym odcisnÄ…ć sok i wylać. Koper połÄ…czyć z jogurtem, śmietanÄ… i posiekanymi listkami kopru. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Sos żurawinowo-chrzanowy

100g jasnego cukru trzcinowego,
50 ml wody,
100g świeżych lub mrożonych żurawin,
15g drobno startego chrzanu

W garnku zagotować wodę z cukrem. Dodać żurawinę i gotować przez kilka minut na dużym ogniu. WyłÄ…czyć palnik i dodać chrzan. Sos ostudzić.

Kotleciki rybne i sos żurawinowo-chrzanowy

Kotleciki rybne i sos żurawinowo-chrzanowy (na 8 kotletów)

300g zimnego łososia z posypkÄ…,
100g drobno posiekanej marchewki,
starta skórka z 1/2 cytryny,
1 łyżka drobno posiekanego kopru włoskiego lub zwykłego,
70g majonezu,
sól morska,
świeżo zmielony czarny pieprz,
1 jajko,
4 łyżki mÄ…ki,
8 łyżek bułki tartej,
oliwa do smażenia,
4 łyżki sosu żurawinowo-chrzanowego do podania.

Łososia włożyć do miski, rozdrobnić widelcem. Dodać marchewkę, skórkę z cytryny, koper i majonez. Doprawić do smaku solÄ… i pieprzem. Podzielić na 8 porcji. Uformować kulki i umieścić w lodówce na 30 minut. Następnie obtoczyć je w mÄ…ce, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Rozgrzać dużÄ… patelnię i wlać sporo oliwy. Smażyć kotleciki, aż zrobiÄ… się chrupiÄ…ce i zarumieniÄ… się z obu stron.
Podawać z sosem żurawinowo-chrzanowym.

ũmietankowa sałatka z łososia

ũmietankowa sałatka z łososia (na 2 porcje)

150g zimnego pieczonego łososia z posypkÄ…,
100g ugotowanego bulguru,
100g jogurtu z koprem włoskim,
100g drobno pokrojonych jabłek ze skórkÄ…,
sól morska

Wymieszać wszystkie składniki sałatki i posypać solą morską.
Ja nie wykorzystywałam zrobionego wcześniej jogurtu z fenkułem, tylko użyłam świeżego kopru włoskiego. Nie posypywałam go wcześniej solą, żeby nie stracił swojej chrupkości.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bardzo podoba mi się ten łosoś. Właśnie mamy w planach, że w tym roku na wielkanocnym obiedzie zjemy pieczonego łososia :) Koper włoski bardzo lubię i patent z jogurtem wykorzystam :)

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 12:14pm, Wtorek 24 Marzec 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com

Zuzia bardzo polecam. Posypka na lososiu jest mega. Salatke tez polecam.

thiessa - 9:57am, środa 25 Marzec 2015.

It is amazing what you have posted this recipe on your website. Actually I am so excited to get such type ofcontent that provides a lot of info and shares some tips. Thanks for the extremely useful website and your work. Best regards and keep it up!

buy resume online - 12:01am, Niedziela 29 Listopad 2015.https://sites.google.com/site/resumeservicesreviewonline/

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów