
Zupa z jarmużu z kiełbasą
Autor: thiessa @ 1:56pm, Piątek 20 Marzec 2015.
Niedługo pojawią się nowalijki, na które na pewno nie rzucę się zachłannie, bo wolę poczekać i jeść warzywa mniej nafaszerowane chemią a tymczasem przednówek jeszcze trwa. Proponuję pożywną zupę z jarmużu. Co prawda dni są już ładne i dosyć ciepłe, ale wieczory nadal chłodne. Na kolację będzie, zatem jak znalazł. U mnie w roli głównej wystąpił jarmuż z działki, ale obecnie nie ma żadnego problemu z jego dostaniem, tym bardziej, że od jakiegoś czasu można go kupić w "sklepie dla ubogich".
Pierwowzorem tej zupy jest pochodzący z Portugalii caldo verde, czyli zielony bulion. Z reguły do te zupy dodaje się kiełbasę linguiça albo chorizo, jednak równie dobrze nada się każda inna kiełbasa. Dobrze byłoby, żeby była mocno czosnkowa. W oryginalnym przepisie ziemniaki po ugotowaniu miksuje się z bulionem i dopiero wówczas dodaje jarmuż. Pominęłam ten etap, ale za to dodałam do zupy fasolę oraz słodką paprykę w płatkach.
Zupa z jarmużu z kiełbasą
4 łyżki oliwy,
1 cebula, drobno posiekana,
4 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
3 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę,
1 1/2 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
250g kiełbasy (najlepiej mocno podwędzanej), pokrojonej w plasterki,
1 łyżeczka suszonych płatków słodkiej papryki (opcjonalnie),
1 puszka dowolnej fasoli, lub samodzielnie namoczonej i ugotowanej,
1 pęczek jarmużu, grube łodygi usunięte, liście posiekane,
sól,
świeżo zmielony pieprz.
Oliwę rozgrzać w dużym rondlu o grubym dnie na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć do momentu, aż zacznie się rumienić. Dodać kiełbasę i obsmażyć z obu stron. Na koniec dodać czosnek i suszone płatki słodkiej papryki, smażyć przez minutę. Zalać całość bulionem, dodać ziemniaki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut, albo do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie. Dodać fasolę oraz jarmuż. Gotować przez 5 minut, do momentu, kiedy jarmuż straci sprężystość. Zupę doprawić solą i pieprzem.
Komentarze
Ja też już nie mogę się doczekać na nowalijki :) Choć staram się ich unikać, ostatnio skusiłam się jednak na rzodkiewkę, nie mogłam się je oprzeć :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 3:18pm, Piątek 20 Marzec 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com