<<Strona główna

Czerwone tofu, butański ananasowy ryż i fasolka szparagowa z tajska bazylią

Autor: thiessa @ 5:12pm, Wtorek 17 Marzec 2015.

Czerwone tofu, butański ananasowy ryż i fasolka szparagowa z tajska bazylią, Red Thai tofu, Bhutanese pineapple rice and green beans with Thai basil


Przepyszny wegański zestaw, który świetnie smakuje razem, ale każda jego część składowa może być wykorzystana osobno i dowolnie komponowana z innymi daniami. U mnie kombinacja zaproponowana przez autorkę jednej z moich ulubionych książek o kuchni wegańskiej Isę Chandrę Moskowitz.

Czerwone tofu
Źródło: "Appetite for Reduction" Isa Chandra Moskowitz

400g twardego tofu, pokrojonego w kostkÄ™,
2 łyżki oleju,
1 czerwona papryka, pozbawiona pestek i pokrojona na paski,
1/2 szklanki szalotki, pokrojonej na cienkie plasterki,
4 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 łyżka startego imbiru,
1 łyżka czerwonej pasty curry,
1/2 szklanki wody,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka syropu z agawy,
15 listków bazylii.

Na średnim ogniu rozgrzać patelnię z grubym dnem lub z nieprzywierającą powierzchnią. Wlać olej, ogrzać i smażyć tofu na lekko złoty kolor. W połowie smażenia dodać 2 łyżeczki sosu sojowego i dobrze wymieszać. Zdjąć tofu z patelni i odstawić.
Na oleju obsmażyć szalotkę i paprykę, kiedy zmiękną a szalotka zacznie się rumienić dodać imbir i czosnek, smażyć 2 minuty.
W małej miseczce wymieszać pastę curry z wodą, pozostałym sosem sojowym i syropem z agawy. Wrzucić na patelnię tofu, wlać mieszankę z pastę curry. Gotować jeszcze 5 minut. Wmieszać bazylię.

Butański ananasowy ryż
Źródło: "Appetite for Reduction" Isa Chandra Moskowitz

1 szklanka ryżu (u mnie basmati, w oryginalnym przepisie czerwony),
2 łyżki oleju,
1 mała czerwona cebula, posiekana,
4 zÄ…bki czosnku, bardzo drobno posiekane,
1 łyżka startego imbiru,
szczypta soli,
2 łyżeczki czerwonej pasty curry,
1 łyżka wody,
1 łyżka sosu sojowego,
2 łyżeczki syropu z agawy lub cukru palmowego,
1/2 szklanki posiekanej kolendry (nie miałam, więc pominęłam),
1 1/2 szklanki ananasa pokrojonego na 1,5 cm kostki.

Ryż ugotować w 2 szklankach wody, bez dodatku soli.
Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, zeszklić cebulę ze szczyptą soli, dodać czosnek i imbir, smażyć jeszcze przez 2-3 minuty.
W małej miseczce wymieszać pastę curry z wodą, sosem sojowym i syropem z agawy.
Na patelnie wrzucić kolendrę i smażyć około minuty. Dodać ugotowany ryż i zalać miksturą z curry. Wymieszać równomiernie i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać ananas i smażyć, aż się podgrzeje. Podawać posypany kolendrą.

Fasolka szparagowa z tajskÄ… bazyliÄ…
Źródło: "Appetite for Reduction" Isa Chandra Moskowitz

1 łyżka oleju,
4 łyżki szalotki, pokrojonej na cienkie plasterki,
2 łyżeczki startego imbiru,
3 zÄ…bki czosnku, posiekane,
450g zielonej fasolki szparagowej w sezonie świeżej w zimie mrożonej,
1/4 łyżeczki pokruszonych papryczek chilli,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżka syropu z agawy lub cukru palmowego,
2 łyżki soku z limonki,
15 listków tajskiej bazylii.

Fasolkę szparagową wrzucić do gotującej się wody i gotować przez 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Na średnim ogniu rozgrzać dużą patelnię albo wok. Wrzucić cebulę i smażyć przez chwilę, aż się zeszkli.. Dodać imbir i czosnek i smażyć około pół minuty. Dodać fasolkę, smażyć 5 minut. Dodać pokruszone chilli, sos sojowy, i syrop z agawy. Smażyć do momentu, kiedy fasolka straci posmak surowizny. Doprawić sokiem z limonki. Dodać bazylię, wymieszać.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Åšwietne propozycje, szczególnie kusi mnie ta fasolka szparagowa, za którÄ… siÄ™ trochÄ™ stÄ™skniÅ‚am :)

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 1:36pm, środa 18 Marzec 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com

Wszystkie potrawy wyglądają przepysznie. Chętnie wprosiłabym się do Ciebie na taki obiad ;)

Panna Malwinna - 12:10pm, Piątek 20 Marzec 2015.

this is great. good to hear these words. and yes! you have shaped what your sons comfort food is!!! everytime we have eggs, john talks about you making them for him in the mosr3ngn&#82i0;

Brandie - 2:36am, Piątek 13 Maj 2016.http://r90VMMUiDl6X

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów