
Czerwone tofu, butański ananasowy ryż i fasolka szparagowa z tajska bazylią
Autor: thiessa @ 5:12pm, Wtorek 17 Marzec 2015.
Przepyszny wegański zestaw, który świetnie smakuje razem, ale każda jego część składowa może być wykorzystana osobno i dowolnie komponowana z innymi daniami. U mnie kombinacja zaproponowana przez autorkę jednej z moich ulubionych książek o kuchni wegańskiej Isę Chandrę Moskowitz.
Czerwone tofu
Źródło: "Appetite for Reduction" Isa Chandra Moskowitz
400g twardego tofu, pokrojonego w kostkÄ™,
2 łyżki oleju,
1 czerwona papryka, pozbawiona pestek i pokrojona na paski,
1/2 szklanki szalotki, pokrojonej na cienkie plasterki,
4 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 łyżka startego imbiru,
1 łyżka czerwonej pasty curry,
1/2 szklanki wody,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka syropu z agawy,
15 listków bazylii.
Na średnim ogniu rozgrzać patelnię z grubym dnem lub z nieprzywierającą powierzchnią. Wlać olej, ogrzać i smażyć tofu na lekko złoty kolor. W połowie smażenia dodać 2 łyżeczki sosu sojowego i dobrze wymieszać. Zdjąć tofu z patelni i odstawić.
Na oleju obsmażyć szalotkę i paprykę, kiedy zmiękną a szalotka zacznie się rumienić dodać imbir i czosnek, smażyć 2 minuty.
W małej miseczce wymieszać pastę curry z wodą, pozostałym sosem sojowym i syropem z agawy. Wrzucić na patelnię tofu, wlać mieszankę z pastę curry. Gotować jeszcze 5 minut. Wmieszać bazylię.
Butański ananasowy ryż
Źródło: "Appetite for Reduction" Isa Chandra Moskowitz
1 szklanka ryżu (u mnie basmati, w oryginalnym przepisie czerwony),
2 łyżki oleju,
1 mała czerwona cebula, posiekana,
4 zÄ…bki czosnku, bardzo drobno posiekane,
1 łyżka startego imbiru,
szczypta soli,
2 łyżeczki czerwonej pasty curry,
1 łyżka wody,
1 łyżka sosu sojowego,
2 łyżeczki syropu z agawy lub cukru palmowego,
1/2 szklanki posiekanej kolendry (nie miałam, więc pominęłam),
1 1/2 szklanki ananasa pokrojonego na 1,5 cm kostki.
Ryż ugotować w 2 szklankach wody, bez dodatku soli.
Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, zeszklić cebulę ze szczyptą soli, dodać czosnek i imbir, smażyć jeszcze przez 2-3 minuty.
W małej miseczce wymieszać pastę curry z wodą, sosem sojowym i syropem z agawy.
Na patelnie wrzucić kolendrę i smażyć około minuty. Dodać ugotowany ryż i zalać miksturą z curry. Wymieszać równomiernie i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać ananas i smażyć, aż się podgrzeje. Podawać posypany kolendrą.
Fasolka szparagowa z tajskÄ… bazyliÄ…
Źródło: "Appetite for Reduction" Isa Chandra Moskowitz
1 łyżka oleju,
4 łyżki szalotki, pokrojonej na cienkie plasterki,
2 łyżeczki startego imbiru,
3 zÄ…bki czosnku, posiekane,
450g zielonej fasolki szparagowej w sezonie świeżej w zimie mrożonej,
1/4 łyżeczki pokruszonych papryczek chilli,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżka syropu z agawy lub cukru palmowego,
2 łyżki soku z limonki,
15 listków tajskiej bazylii.
Fasolkę szparagową wrzucić do gotującej się wody i gotować przez 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Na średnim ogniu rozgrzać dużą patelnię albo wok. Wrzucić cebulę i smażyć przez chwilę, aż się zeszkli.. Dodać imbir i czosnek i smażyć około pół minuty. Dodać fasolkę, smażyć 5 minut. Dodać pokruszone chilli, sos sojowy, i syrop z agawy. Smażyć do momentu, kiedy fasolka straci posmak surowizny. Doprawić sokiem z limonki. Dodać bazylię, wymieszać.
Komentarze
Åšwietne propozycje, szczególnie kusi mnie ta fasolka szparagowa, za którÄ… siÄ™ trochÄ™ stÄ™skniÅ‚am :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 1:36pm, środa 18 Marzec 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
Wszystkie potrawy wyglądają przepysznie. Chętnie wprosiłabym się do Ciebie na taki obiad ;)
Panna Malwinna - 12:10pm, Piątek 20 Marzec 2015.
this is great. good to hear these words. and yes! you have shaped what your sons comfort food is!!! everytime we have eggs, john talks about you making them for him in the mosr3ngnRi0;
Brandie - 2:36am, Piątek 13 Maj 2016.http://r90VMMUiDl6X