
Czerwone tofu, butański ananasowy ryż i fasolka szparagowa z tajska bazyliÄ…
Autor: thiessa @ 5:12pm, Wtorek 17 Marzec 2015.
Przepyszny wegański zestaw, który świetnie smakuje razem, ale każda jego część składowa może być wykorzystana osobno i dowolnie komponowana z innymi daniami. U mnie kombinacja zaproponowana przez autorkę jednej z moich ulubionych ksiÄ…żek o kuchni wegańskiej Isę Chandrę Moskowitz.
Czerwone tofu
Źródło: "Appetite for Reduction" Isa Chandra Moskowitz
400g twardego tofu, pokrojonego w kostkę,
2 łyżki oleju,
1 czerwona papryka, pozbawiona pestek i pokrojona na paski,
1/2 szklanki szalotki, pokrojonej na cienkie plasterki,
4 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 łyżka startego imbiru,
1 łyżka czerwonej pasty curry,
1/2 szklanki wody,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka syropu z agawy,
15 listków bazylii.
Na średnim ogniu rozgrzać patelnię z grubym dnem lub z nieprzywierajÄ…cÄ… powierzchniÄ…. Wlać olej, ogrzać i smażyć tofu na lekko złoty kolor. W połowie smażenia dodać 2 łyżeczki sosu sojowego i dobrze wymieszać. ZdjÄ…ć tofu z patelni i odstawić.
Na oleju obsmażyć szalotkę i paprykę, kiedy zmięknÄ… a szalotka zacznie się rumienić dodać imbir i czosnek, smażyć 2 minuty.
W małej miseczce wymieszać pastę curry z wodÄ…, pozostałym sosem sojowym i syropem z agawy. Wrzucić na patelnię tofu, wlać mieszankę z pastę curry. Gotować jeszcze 5 minut. Wmieszać bazylię.
Butański ananasowy ryż
Źródło: "Appetite for Reduction" Isa Chandra Moskowitz
1 szklanka ryżu (u mnie basmati, w oryginalnym przepisie czerwony),
2 łyżki oleju,
1 mała czerwona cebula, posiekana,
4 zÄ…bki czosnku, bardzo drobno posiekane,
1 łyżka startego imbiru,
szczypta soli,
2 łyżeczki czerwonej pasty curry,
1 łyżka wody,
1 łyżka sosu sojowego,
2 łyżeczki syropu z agawy lub cukru palmowego,
1/2 szklanki posiekanej kolendry (nie miałam, więc pominęłam),
1 1/2 szklanki ananasa pokrojonego na 1,5 cm kostki.
Ryż ugotować w 2 szklankach wody, bez dodatku soli.
Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, zeszklić cebulę ze szczyptÄ… soli, dodać czosnek i imbir, smażyć jeszcze przez 2-3 minuty.
W małej miseczce wymieszać pastę curry z wodÄ…, sosem sojowym i syropem z agawy.
Na patelnie wrzucić kolendrę i smażyć około minuty. Dodać ugotowany ryż i zalać miksturÄ… z curry. Wymieszać równomiernie i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać ananas i smażyć, aż się podgrzeje. Podawać posypany kolendrÄ….
Fasolka szparagowa z tajskÄ… bazyliÄ…
Źródło: "Appetite for Reduction" Isa Chandra Moskowitz
1 łyżka oleju,
4 łyżki szalotki, pokrojonej na cienkie plasterki,
2 łyżeczki startego imbiru,
3 zÄ…bki czosnku, posiekane,
450g zielonej fasolki szparagowej w sezonie świeżej w zimie mrożonej,
1/4 łyżeczki pokruszonych papryczek chilli,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżka syropu z agawy lub cukru palmowego,
2 łyżki soku z limonki,
15 listków tajskiej bazylii.
Fasolkę szparagowÄ… wrzucić do gotujÄ…cej się wody i gotować przez 5 minut. Odcedzić i przelać zimnÄ… wodÄ….
Na średnim ogniu rozgrzać dużÄ… patelnię albo wok. Wrzucić cebulę i smażyć przez chwilę, aż się zeszkli.. Dodać imbir i czosnek i smażyć około pół minuty. Dodać fasolkę, smażyć 5 minut. Dodać pokruszone chilli, sos sojowy, i syrop z agawy. Smażyć do momentu, kiedy fasolka straci posmak surowizny. Doprawić sokiem z limonki. Dodać bazylię, wymieszać.
Komentarze
ũwietne propozycje, szczególnie kusi mnie ta fasolka szparagowa, za którą się trochę stęskniłam :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 1:36pm, środa 18 Marzec 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
Wszystkie potrawy wyglądają przepysznie. Chętnie wprosiłabym się do Ciebie na taki obiad ;)
Panna Malwinna - 12:10pm, Piątek 20 Marzec 2015.
this is great. good to hear these words. and yes! you have shaped what your sons comfort food is!!! everytime we have eggs, john talks about you making them for him in the mosr3ngnRi0;
Brandie - 2:36am, Piątek 13 Maj 2016.http://r90VMMUiDl6X