<<Strona główna

Ośmiornica po galicyjsku (pulpo a la gallega)

Autor: thiessa @ 6:54am, Poniedziałek 23 Luty 2015.

Ośmiornica po galicyjsku, Pulpo a la gallega, Galician style octopus



Ten przepis to chyba jeden z najbardziej znanych sposobów podania ośmiornicy. Jest niezwykle prosty, ale, żeby ośmiornica wyszła delikatna i miękka należy trzymać się bezwzględnie paru zasad.
Ośmiornica posiada bardzo silne włókna kolagenowe, które powodują, że jest twarda i gumowata. Należy, zatem zacząć od rozerwania tych włókien. Tradycyjna metoda, którą stosują hiszpańscy rybacy przewiduje uderzanie ośmiornicą o skały. Metoda mniej drastyczna to umieszczenie ośmiornicy w zamrażarce na 48 godzin. W Polsce i tak wszystkie sprzedawane ośmiornice są mrożone, tak więc odpada nam jeden z etapów jej przygotowywania. Po tym czasie należy zwierzę powoli rozmrozić, zostawiając na kilka godzin w lodówce. Kolejnym etapem przyrządzania jest czynność nazywana przez Hiszpanów "straszeniem ośmiornicy (asustar el pulpo). Polega ona na 3-5 krotnym zanurzaniu jej we wrzątku, za każdym razem wyjmując i doprowadzając ponownie wodę do wrzenia. Dzięki temu zabiegowi skóra nie oddzieli się od ośmiornicy. Po takich zabiegach można ją pozostawić w garnku, zmniejszyć płomień do minimum, lekko przykryć i gotować około 40 minut, jeśli waga ośmiornicy zbliżona jest do jednego kilograma. Większe sztuki potrzebują więcej czasu. Widelec powinien bez trudu wbić się w grubszą część macki. Można też wykorzystać metodę z cebulą. Musimy znaleźć taki egzemplarz, który będzie odpowiadał wielkością głowie ośmiornicy i gotować ją razem. Kiedy cebula będzie miękka ośmiornica powinna też być gotowa.
Danie tradycyjnie podaje się na drewnianych talerzach lub desce, ponieważ ich porowata powierzchnia wchłonie nadmiar wilgoci. Serwujemy w temperaturze pokojowej. Nigdy nie należy schładzać dania, czy podawać gorącego. Mięso ośmiornicy jest zwarte i soczyste. Zbyt schłodzone utraci cały swój aromat, a zbyt gorące, może być ciężkostrawne.

Ośmiornica po galicyjsku
Źródło: głównie "Kuchnia hiszpańska i portugalska" Elisabeth Luard oraz kilka innych źródeł

1 mała zamrożona ośmiornica (ok. 900 g),
1 liść laurowy,
3-4 ziarna czarnego pieprzu,
1 cebula wielkości głowy ośmiornicy (opcjonalnie),
1/2 kg ziemniaków,
6 łyżek oliwy,
sól morska,
pimentón (wędzona papryka) do posypania słodka lub ostra wg. uznania.

Ośmiornicę rozmrozić powoli w lodówce przez parę godzin. RozmrożonÄ… oczyścić pod bieżÄ…cÄ… wodÄ… z wnętrzności. UsunÄ…ć oczy i ostry dziób, oraz zmyć żelatynę, którÄ… jest pokryta.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem liścia laurowego i ziaren pieprzu i ewentualnie cebuli. Zanurzyć ośmiornicę we wrzÄ…tku a następnie wyjÄ…ć. Wodę doprowadzić ponownie do wrzenia i powtórzyć tę czynności jeszcze 2-3 razy, pamiętajÄ…c, że przed każdym kolejnym włożeniem ośmiornicy do garnka woda musi ponownie zawrzeć. Teraz można włożyć jÄ… już ostatecznie, zmniejszyć gaz do minimum, luźno przykryć pokrywkÄ… i gotować 40 minut.
UgotowanÄ… ośmiornicę studzić przez około 15 minut a następnie pociÄ…ć na plasterki nożem lub nożyczkami.
W czasie, kiedy ośmiornica się gotuje ugotować ziemniaki. Ułożyć je na talerzu, na wierzchu ułożyć kawałki ośmiornicy, posypać solÄ…, oprószyć paprykÄ… i skropić oliwÄ….

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Mnie Biedronka też skusiła swoim portugalskim tygodniem i mam zamiar zrobić tam zakupy :) Ja akurat za ośmiornicą nie przepadam, ale jest to wielki przysmak mojego Męża i z pewnością kupi ją dla siebie :)

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 12:15pm, Poniedziałek 23 Luty 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com

Nigdy jeszcze nie próbowałam ośmiornicy i wciąż trochę się boję, ale gdyby na stole pojawił się przede mną talerz z TAKÄ„ potrawą pokusiłabym się! :)

Sylwia - 6:39pm, Poniedziałek 23 Luty 2015.http://malalyzeczka.blogspot.com

wygląda dość zachęcająco zapewne też tak smakuje ;)

Antoni - 7:38am, Wtorek 24 Luty 2015.http://mesla.pl/

ũwietnie opisałaś sposób przygotowania ośmiornicy:). Wygląda bardzo apetycznie:)

Asia - 3:20pm, Wtorek 24 Luty 2015.http://smakhiszpanii.blogspot.com

www.wp.pl

testowy - 9:07pm, Piątek 13 Maj 2016.

Witaj, dziękuje za zamieszczenie tego cennego przepisu. Właśnie mam zamiar wybrać się na zakupy do Makro i zakupić ośmiorniczki. Wyczytałam stąd: www.makro.pl/swiat-produktow/ryby-makro/owoce-morza/osmiornice że są bardzo odżywcze. Mam nadzieję, że uda mi się uzyskać równie dobry smak, co Tobie:)
Pozdrawiam

Powabna - 9:11pm, Piątek 13 Maj 2016.

HoOkAh MaGic наш официальный бренд
Набрав в поисковике Вы можете посетить наш сайт
и возможно приобрести кальяны и всё для них.
Доставка по всей России
Бесплатная консультация
Отправка в день заказа
Персональные скидки
Строго 18+

Michaelbreek - 8:39pm, środa 22 Lipiec 2020.

gay dating sim site for android
x gay dating
<a href=datinggayservices.com?>middle school dating is gay</a>

MichaelDof - 4:09am, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://dating-gaym.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów