
Pieczone pieczarki i kasza jaglana po etiopsku
Autor: thiessa @ 5:04pm, Poniedziałek 16 Luty 2015.
Zarówno pieczarki, jak i kasza jaglana w tym wydaniu smakują wyśmienicie. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają aromatyczną kuchnię, pełną przypraw. Pieczarki są tak dobre, że radzę od razu zrobić podwójną porcję, zwłaszcza, że z podanych proporcji otrzymamy sporą ilość kaszy.
Warto zrobić sobie taki zestaw w zapracowanym tygodniu, bo całość gotowa jest w nie więcej niż pół godziny.
Pieczone pieczarki
Źródło: "Appetite for Reduction" Isa Chandra Moskowitz
450g małych pieczarek,
1 łyżka oleju,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1/3 szklanki wywaru warzywnego,
3 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
2 łyżeczki startego imbiru,
1/4 łyżeczki chilli (uwaga z tą ilością danie wychodzi bardzo ostre),
2 łyżeczki curry,
1 łyżeczka mielonej papryki,
2 łyżeczki kuminu,
2 łyżeczki tymianku,
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu,
1/8 łyżeczki mielonych goździków,
1/2 łyżeczki soli.
Rozgrzać piekarnik do 200C. Pieczarki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wymieszać w garnuszku pozostałe składniki i zalać tą mieszaniną pieczarki. Zapiekać przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i wymieszać. Jeśli całość wydaje się zbyt sucha można dolać wywaru warzywnego. Włożyć z powrotem do piekarnika i zapiekać jeszcze przez 5 minut. Doprawić ewentualnie solą i podawać.
Kasza jaglana po etiopsku
Źródło: "Appetite for Reduction" Isa Chandra Moskowitz
1 szklanka kaszy jaglanej, przepłukanej i odsączonej,
2 szklanki wody,
1 łyżka oliwy,
1 mała cebula, drobno posiekana,
3 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
1 łyżka startego imbiru,
1/2 łyżeczki płatków chilli,
1/2 łyżeczki soli,
świeżo mielony pieprz,
2 mięsiste pomidory, drobno posiekane (trochę nie sezon, dlatego użyłam odpowiedniej ilości hiszpańskich koktajlowych, bo było mocno dojrzałe),
2 łyżeczki curry,
2 łyżeczki mielonej papryki,
2 łyżeczki kuminu,
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu,
1/8 łyżeczki mielonych goździków,
2-4 łyżki wywaru warzywnego.
Kaszę jaglaną wsypać do garnka, zalać wodą, przykryć i zagotować. Kiedy woda zawrze zamieszać, zmniejszyć ogień do minimum i gotować około 15 minut, albo do momentu, kiedy cała woda się wchłonie. Odstawić i niech czeka pod przykryciem do momentu, kiedy będzie dodawana na patelnię.
W czasie, kiedy kasza się gotuje rozgrzać na średnim ogniu patelnię, wrzucić cebulę i usmażyć na złoto. Dodać czosnek, imbir, płatki chilli, sól i pieprz. Smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie dodać pomidory i smażyć kolejne 2 minuty, żeby się lekko rozgotowały. Dodać pozostałe przyprawy i smażyć około 5 minut, żeby pomidory jeszcze bardziej się rozgotowały. Dodać na patelnię ugotowaną kaszę jaglaną, dobrze pomieszać i smażyć razem przez 5 minut. Jeśli całość wydaję się za sucha można wlać wywar warzywny. Posolić do smaku i podawać.
Komentarze
Bardzo mi siÄ™ podoba, ale co dalej z tÄ… kasza po ugotowaniu?
imbirka - 5:38pm, Poniedziałek 16 Luty 2015.
Imbirko, dzieki. Nie skopiowałam wszystkiego:-)
thiessa - 6:55pm, Poniedziałek 16 Luty 2015.
świetne danie, nietypowe, wegetariańskie i pełne smaku!
foodmania - 8:30pm, Poniedziałek 16 Luty 2015.http://foodmania-przepisy.blogspot.com/
Åšwietna potrawa! Jak jest dobrze przyprawione, to mój Mąż przeÅ‚knie każde wegetariaÅ„skie danie :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:59am, Wtorek 17 Luty 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
ByÅ‚o dzis na obiad, bardzo smaczne, niezwykle aromatyczne, zdecydowanie do powtórzenia! DziÄ™kujÄ™ za przepis :-)
imbirka - 9:57pm, Wtorek 17 Luty 2015.
Może kasza jaglana w takim wydaniu mi posmakuje, bo jakoś nie mogę się wciąż do nie przekonać. Dodatek pieczarek może zwiększyć szanse powodzenia ;)
mopswkuchni - 2:54pm, Czwartek 19 Luty 2015.http://mopswkuchni.net/
Imbirko, Jborsuk ciesze sie, z danie przypadlo Wam do gustu. Polecam tez kasze jaglana wg. tego przepisu: http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=165
thiessa - 5:46pm, Piątek 20 Luty 2015.
ZrobiÅ‚am też wg Twojej propozycji jaglotto. Z maÅ‚ymi zmianami - z powodu chwilowego braku nasion kopru wÅ‚oskiego dodaÅ‚am to, czym dysponowaÅ‚am, mieszankÄ™ (czarnuszka, cumin, gorczyca, kozieradka i koper wÅ‚oski), w której byÅ‚y nasionka kopru i potrawa bardzo nam smakowaÅ‚a. DziÄ™ki za podpowiedzi kulinarne.
jborsuk@autograf.pl - 8:56pm, Piątek 27 Luty 2015.
Bardzo fajna propozycja. Koniecznie muszÄ™ wypróbować te przepisy - to coÅ› dla mnie, bo lubiÄ™ potrawy z dużą iloÅ›ciÄ… przypraw, a z kaszÄ… jaglanÄ… mam problem,bo jest dla mnie zbyt mdÅ‚a w smaku - z przyprawami na pewno przy[adÅ‚aby mi do gustu.
hania-kasia - 6:11am, Niedziela 12 Kwiecień 2015.http://hania-kasia.blogspot.com
I not to mention my guys were looking through the best ideas located on the blog while all of the sudden came up with an awful feeling I had not thanked the web site owner for those tips. Those guys appeared to be totally happy to see all of them and have really been taking pleasure in them. Appreciate your truly being indeed considerate and also for making a choice on such superb subject matter millions of individuals are really eager to be aware of. My honest regret for not expressing appreciation to you earlier.
goyard outlet - 6:02am, Czwartek 18 Maj 2023.http://www.goyardoutlets.us