
Kremowa zupa rybna
Autor: thiessa @ 6:58am, Poniedziałek 9 Luty 2015.
Zupę gotowałam na Wigilię, ale doszłam do wniosku, że nie ma sensu wstawiać jej na ostatnią chwilę na bloga, tym bardziej, że nie jest typowo Wigilijna i można ją przyrządzać przez cały rok. U mnie i tak nie jada się tradycyjnego karpia, bo nikt go nie lubi. Skoro, zatem wszelkie dania przygotowujemy z ryb morskich z takich samych możemy zjeść zupę. O ileż smaczniejsza jest taka zupa i nie trzeba wygrzebywać z niej ości.
Jeśli ktoś z Was spróbuje to może skusi się na się w następną Wigilię? Jeśli jednak cenicie tradycję to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić ją w innym czasie.
Kremowa zupa rybna o cytrynowym aromacie
Źródło: "Zupy" Carole Clements
2 łyżki oliwy,
1 duża cebula, drobno posiekana,
1 małą bulwa kopru włoskiego (fenkułu), drobno posiekana,
1 por (tylko biała część) pokrojony w cienkie plasterki,
3-4 zÄ…bki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki,
125 ml wytrawnego białego wina,
1,2 l bulionu rybnego, lub warzywnego (ja miałam rybny z zamrażarki),
4 łyżki ryżu,
1 pasek skórki z cytryny (najlepiej ścięty nożem szczelinowym, bez białej części), oraz trochę startej,
450g filetów rybnych, pokrojonych w kostkę o szerokości 4 cm,
1 listek laurowy,
50 ml śmietanki kremówki,
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki do posypania.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, por i fenkuł. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Dolać wino i całość doprowadzić do wrzenia. Dodać ryż, skórkę z cytryny, listek laurowy, wlać bulion i ponownie zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości ryżu.
Wyjąć listek laurowy i zmiksować zupę. Dodać rybę, gotować jeszcze 5 minut, aż ryba zacznie się rozpadać. Mieszając dodać śmietankę kremówkę i doprawić solą oraz pieprzem.
Zupę podawać posypaną natką pietruszki i skórką starta z cytryny.
Komentarze
Ooo...zupka z zacnej książeczki ;) ChÄ™tnie bym jÄ… zjadÅ‚a, tylko jak przekonać męża do takich smaków... :(
mopswkuchni - 2:56pm, Czwartek 19 Luty 2015.http://mopswkuchni.net/