
Tort orzechowy
Autor: thiessa @ 8:52am, środa 28 Styczeń 2015.
Słodkie to coś, co pojawia się na tym blogu sporadycznie. Tym razem okazją były okrągłe urodziny mojego Syna i to On zażyczył sobie tortu czekoladowego lub orzechowego. Zapewne większość matek dojdzie do wniosku, że to za poważny tort dla dziecka, ale staram się w nim wyrabiać dobry gust kulinarny od małego i nigdy nie robię ciast z masą cukrową i barwnikami. Za nic bym tego nie zjadła i nie dała również dziecku. Zamiast tego powstał tort, który składa się jedynie z czterech składników: jajek, orzechów, cukru i masła oraz dodatkowo czekolady na polewę. Żadnej chemii, proszków do pieczenia itp.
Najbardziej kłopotliwy element tortu to oczywiście orzechy. Mam na działce drzewo orzechowe, ale od dawna nie zbieram z niego plonów, ponieważ Małżonek odmawia ich łuskania. Tym razem orzechy już obrane przyjechały od moich rodziców a podziękowania za wykonanie tej uciążliwej czynności należą się mojemu Tacie.
Przygotowując tort kierowałam się wskazówkami Jana Czernikowskiego, przedwojennego cukiernika, który zaleca na każde jajko dodać 3-5 dag mąki i cukru. Mąkę zastąpiłam oczywiście orzechami, natomiast ilość cukru nieco ograniczyłam.
Tort orzechowy
Ciasto:
10 jajek,
200 g cukru,
300 g mielonych orzechów włoskich
Masa:
200g masła,
200g cukru pudru,
1 kieliszek rumu lub wódki,
200 g mielonych orzechów włoskich
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady,
100 ml mleka
1 łyżka cukru,
2 łyżki masła.
Przygotować tortownicę. Dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem i posypać bułką tartą.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Następnie do całkowicie sztywnej piany dodawać po jednym żółtku. Kiedy poprzednie połączy się z białkami, dodawać następne. Wyłączyć mikser. Do ubitej piany wmieszać delikatnie przy pomocy ubijaka do miksera mielone orzechy. Wlać gotową masę do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C. Piec 30-40 minut. Długość pieczenia zależy od piekarnika. Wykałaczka wbita w ciasto powinna zostać sucha. Nie można otwierać piekarnika w początkowej fazie pieczenia, bo wówczas biszkopt opadnie. Ja po upieczeniu zostawiam je jeszcze przez jakiś czas w piekarniku, zostawiając uchylone drzwiczki, po czym wyjmuję go z tortownicy i pozostawiam do ostygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem i alkoholem a kiedy masa będzie gładka dodać orzechy i dokładnie połączyć. Zanim dodamy orzechy do masy trzeba trochę odłożyć na ozdobienie boków tortu.
Ostygnięte biszkopty przekroić na 3 części i przełożyć masą, zostawiając trochę na posmarowanie boków tortu. Ja podzieliłam na dwie części, ponieważ nie dysponuję odpowiednią tortownicą. Moja posiada dużą średnicę, ale jest niska. Najlepsza byłaby taka średnia, ale z wysokimi bokami.
Boki tortu posmarować masą i przykleić do niej orzechy.
Zagotować mleko, dodać posiekaną czekoladę, cukier i masło, mieszać, aż się rozpuszczą i utworzą jednolitą masę. Odstawić na jakiś czas, żeby masa zaczęła gęstnieć. Kiedy osiągnie odpowiednią konsystencję posmarować nią wierzch tortu.
Udekorować połówkami orzechów.
Komentarze
Podoba mi siÄ™, że ten tort ma tak maÅ‚o skÅ‚adników. Ja również lubiÄ™ zastÄ™pować mÄ…kÄ™ orzechami - dziÄ™ki temu wypieki sÄ… bardziej wilgotne.
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 10:17am, środa 28 Styczeń 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
no, no, niebiańska sprawa!
karmel-itka - 4:40pm, środa 28 Styczeń 2015.http://karmel-itka.blogspot.com/
Witam, mam pytanie czy biszkopt piekÄ™ bez pomocy proszku do pieczenia
monika - 7:10am, Sobota 7 Maj 2016.