<<Strona główna

Tort orzechowy

Autor: thiessa @ 8:52am, środa 28 Styczeń 2015.

Tort orzechowy, Walnut torte


Słodkie to coś, co pojawia się na tym blogu sporadycznie. Tym razem okazją były okrągłe urodziny mojego Syna i to On zażyczył sobie tortu czekoladowego lub orzechowego. Zapewne większość matek dojdzie do wniosku, że to za poważny tort dla dziecka, ale staram się w nim wyrabiać dobry gust kulinarny od małego i nigdy nie robię ciast z masą cukrową i barwnikami. Za nic bym tego nie zjadła i nie dała również dziecku. Zamiast tego powstał tort, który składa się jedynie z czterech składników: jajek, orzechów, cukru i masła oraz dodatkowo czekolady na polewę. Żadnej chemii, proszków do pieczenia itp.
Najbardziej kłopotliwy element tortu to oczywiście orzechy. Mam na działce drzewo orzechowe, ale od dawna nie zbieram z niego plonów, ponieważ Małżonek odmawia ich łuskania. Tym razem orzechy już obrane przyjechały od moich rodziców a podziękowania za wykonanie tej uciążliwej czynności należą się mojemu Tacie.
Przygotowując tort kierowałam się wskazówkami Jana Czernikowskiego, przedwojennego cukiernika, który zaleca na każde jajko dodać 3-5 dag mąki i cukru. Mąkę zastąpiłam oczywiście orzechami, natomiast ilość cukru nieco ograniczyłam.

Tort orzechowy

Ciasto:
10 jajek,
200 g cukru,
300 g mielonych orzechów włoskich

Masa:
200g masła,
200g cukru pudru,
1 kieliszek rumu lub wódki,
200 g mielonych orzechów włoskich

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady,
100 ml mleka
1 łyżka cukru,
2 łyżki masła.


Przygotować tortownicę. Dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem i posypać bułką tartą.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Następnie do całkowicie sztywnej piany dodawać po jednym żółtku. Kiedy poprzednie połączy się z białkami, dodawać następne. Wyłączyć mikser. Do ubitej piany wmieszać delikatnie przy pomocy ubijaka do miksera mielone orzechy. Wlać gotową masę do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C. Piec 30-40 minut. Długość pieczenia zależy od piekarnika. Wykałaczka wbita w ciasto powinna zostać sucha. Nie można otwierać piekarnika w początkowej fazie pieczenia, bo wówczas biszkopt opadnie. Ja po upieczeniu zostawiam je jeszcze przez jakiś czas w piekarniku, zostawiając uchylone drzwiczki, po czym wyjmuję go z tortownicy i pozostawiam do ostygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem i alkoholem a kiedy masa będzie gładka dodać orzechy i dokładnie połączyć. Zanim dodamy orzechy do masy trzeba trochę odłożyć na ozdobienie boków tortu.
Ostygnięte biszkopty przekroić na 3 części i przełożyć masą, zostawiając trochę na posmarowanie boków tortu. Ja podzieliłam na dwie części, ponieważ nie dysponuję odpowiednią tortownicą. Moja posiada dużą średnicę, ale jest niska. Najlepsza byłaby taka średnia, ale z wysokimi bokami.
Boki tortu posmarować masą i przykleić do niej orzechy.
Zagotować mleko, dodać posiekaną czekoladę, cukier i masło, mieszać, aż się rozpuszczą i utworzą jednolitą masę. Odstawić na jakiś czas, żeby masa zaczęła gęstnieć. Kiedy osiągnie odpowiednią konsystencję posmarować nią wierzch tortu.
Udekorować połówkami orzechów.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Podoba mi się, że ten tort ma tak mało składników. Ja również lubię zastępować mąkę orzechami - dzięki temu wypieki są bardziej wilgotne.

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 10:17am, środa 28 Styczeń 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com

no, no, niebiańska sprawa!

karmel-itka - 4:40pm, środa 28 Styczeń 2015.http://karmel-itka.blogspot.com/

Witam, mam pytanie czy biszkopt piekę bez pomocy proszku do pieczenia

monika - 7:10am, Sobota 7 Maj 2016.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów