
Warzywa z ziemniakami z patelni
Autor: thiessa @ 6:55am, środa 14 Styczeń 2015.
Po przygotowaniu pizzy z karczochami zostało mi jeszcze trochę i zdecydowałam się na takie danie z patelni. Co prawda sezon na paprykę i pomidory już się skończył, ale można jeszcze je kupić po niewygórowanej cenie. W oryginalnym przepisie danie wykonuje się na jednej patelni. Najpierw podsmaża ziemniaki, a później dodaje pozostałe warzywa. Dla mnie ta kolejność jest nielogiczna, bo zanim warzywa zmiękną to ziemniaki zupełnie się rozwalą, dlatego do przygotowania tego dania użyłam woka i patelni.
Warzywa z ziemniakami z patelni
Źródło: "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastian Dickhaut
800g ziemniaków (nierozgotowujących się), można też użyć słodkich ziemniaków,
1 czerwona papryka, pokrojona na kawałki, lub koper włoski,
1 zielona papryka, pokrojona na kawałki,
4 szalotki, lub małe, czerwone cebule, pokrojone w piórka,
2 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
4 serca karczochów (ze słoika), pokrojonych na ćwiartki,
100g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół,
1 duży pęczek bazylii, może być rukola a w sezonie ogórecznik lub czosnek niedźwiedzi,
100g gęstej śmietany,
2 kulki mozzarelli, pokrojone na plasterki,
4 łyżki oliwy,
sól i pieprz do smaku.
Ziemniaki umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować od momentu zagotowania pod przykryciem około 15 minut. Powinny być lekko twarde. Odcedzić i lekko ostudzić, żeby można było je obrać ze skórki. Po obraniu pokroić na plasterki o grubości 1 cm.
Zioła zmiksować ze śmietaną.
Na głębokiej patelni, albo jeszcze lepiej w woku rozgrzać połowę oliwy, wrzucić cebulę i smażyć około 3 minut, aż lekko zmięknie, następnie dodać paprykę im smażyć, aż straci posmak surowizny i będzie wystarczająco miękka. Dodać karczochy, czosnek i pomidorki. Wymieszać.
W tym samym czasie na drugiej patelni smażyć ziemniaki na złoto. Jeśli są lekko surowe trzeba je trochę dłużej przetrzymać na patelni pod przykryciem, żeby doszły. Zapewne zajdzie potrzeba smażenia ziemniaków w dwóch turach.
Ziemniaki po usmażeniu przełożyć do woka, przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
Zawartość woka przełożyć na patelnię, polać sosem ze śmietany i obłożyć plasterkami mozzarelli. Przykryć szczelną pokrywką i odczekać ok. 2 minut, żeby mozzarella się rozpuściła.
Komentarze
Bardzo lubię takie warzywne dania, a to Twoje wygląda bardzo ciekawie :) Nigdy czegoś podobnego nie robiłam, ale wszystkie składniki bardzo lubię :)
Ania - 11:28pm, Niedziela 18 Styczeń 2015.http://www.naturalnakuchnia.blogspot.com
If I was a member of the LOCAL media I would go to Selig and say Bud, ” you know your right… Tampabay needs a new stadium but as you know the local citizens can not/will not pay for it so how about MLB and the current owners put up the Money necessary to build it…you know for the betterment of baseball as a growing business….How much of the total $800mil can you co2bhituten21;Trat would be the end of the interview….
Ranessa - 3:10am, Piątek 13 Maj 2016.http://2N1kAhzZB