
Piernik zapiekany z jabłkami
Autor: thiessa @ 6:55am, Poniedziałek 12 Styczeń 2015.
Ta zapiekanka to świetny sposób na wykorzystanie piernika staropolskiego, który został nam po Świętach. U mnie piernik zawsze zostaje i używam go do różnych celów jeszcze przez jakiś czas. Jest świetnym dodatkiem do korzennego sosu, można go użyć zamiast biszkoptów do przygotowania tiramisu a większą jego ilość do zapiekanki. Brak piernika nie jest jednak przeszkodą. Taką zapiekankę można zrobić z nieco podeschniętych ciast. Można również zamiast jabłek użyć innych owoców. Teraz gruszek, bądź zrobić bardziej egzotyczna zapiekankę i użyć mango a w sezonie letnim brzoskwiń, czy jeżyn, wtedy pomijamy dodatek cynamonu.
Piernik zapiekany z jabłkami
Źródło: "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastian Dickhaut
600g jabłek,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
200g piernika,
2 jajka,
250g śmietanki kremówki,
4 łyżki cukru,
2 łyżki masła + do wysmarowania formy.
Piekarnik rozgrzać do 180C. Płaskie, żaroodporne naczynie wysmarować masłem.
Jabłka pokroić na ćwiartki, obrać ze skórki, wykroić z nich gniazda nasienne i pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki. Wymieszać z sokiem cytrynowym i cynamonem.
Piernik pokroić na cienkie plasterki.. Jajka wymieszać ze śmietanką kremówką i cukrem.
Piernik i plasterki jabłka układać naprzemiennie w formie, po czym zalać je kremem jajecznym. Masło pokroić na małe kawałki i rozłożyć je na zapiekance. Piec przez około 30 minut na złoty kolor. Po upieczeniu zapiekanka powinna chwilę odpocząć. Można posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Bardzo fajny pomysł. Piernika staropolskiego akurat nie piekę, ale jako pomysł na inne suche ciasto chętnie wykorzystam :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:38am, Poniedziałek 12 Styczeń 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com