<<Strona główna

Piernik zapiekany z jabłkami

Autor: thiessa @ 6:55am, Poniedziałek 12 Styczeń 2015.

Piernik zapiekany z jabłkami, Gingerbread baked with apples


Ta zapiekanka to świetny sposób na wykorzystanie piernika staropolskiego, który został nam po Świętach. U mnie piernik zawsze zostaje i używam go do różnych celów jeszcze przez jakiś czas. Jest świetnym dodatkiem do korzennego sosu, można go użyć zamiast biszkoptów do przygotowania tiramisu a większą jego ilość do zapiekanki. Brak piernika nie jest jednak przeszkodą. Taką zapiekankę można zrobić z nieco podeschniętych ciast. Można również zamiast jabłek użyć innych owoców. Teraz gruszek, bądź zrobić bardziej egzotyczna zapiekankę i użyć mango a w sezonie letnim brzoskwiń, czy jeżyn, wtedy pomijamy dodatek cynamonu.

Piernik zapiekany z jabłkami
Źródło: "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastian Dickhaut

600g jabłek,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
200g piernika,
2 jajka,
250g śmietanki kremówki,
4 łyżki cukru,
2 łyżki masła + do wysmarowania formy.

Piekarnik rozgrzać do 180C. Płaskie, żaroodporne naczynie wysmarować masłem.
Jabłka pokroić na ćwiartki, obrać ze skórki, wykroić z nich gniazda nasienne i pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki. Wymieszać z sokiem cytrynowym i cynamonem.
Piernik pokroić na cienkie plasterki.. Jajka wymieszać ze śmietanką kremówką i cukrem.
Piernik i plasterki jabłka układać naprzemiennie w formie, po czym zalać je kremem jajecznym. Masło pokroić na małe kawałki i rozłożyć je na zapiekance. Piec przez około 30 minut na złoty kolor. Po upieczeniu zapiekanka powinna chwilę odpocząć. Można posypać cukrem pudrem.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bardzo fajny pomysł. Piernika staropolskiego akurat nie piekę, ale jako pomysł na inne suche ciasto chętnie wykorzystam :)

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:38am, Poniedziałek 12 Styczeń 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów