
Zupa z ciecierzycy i szpinaku z czosnkiem i tahiniÄ…
Autor: thiessa @ 8:39pm, Wtorek 22 Czerwiec 2010.
Źródło: "Encyklopedia zup" Debra Mayhew
Na świecie jest tyle zup do wypróbowania, że rzadko zdarza mi się powtórzyć którąkolwiek. Jest jednak parę, dla których robię wyjątek i właśnie ta zupa do tych wyjątków należy. Jest pyszna, kremowa i łączy ze sobą to, co uwielbiam, czyli ciecierzycę i szpinak a dodatkowym akcentem jest tahinia, która dodaje jej egzotyki. Nie jest to może zupa na upały, ale kiedy przychodzi ochłodzenie jest idealna.
Składniki:
2 łyżki oliwy
5 ząbków czosnku drobno posiekanych
1 duża cebula pokrojona w kostkę
2 łyżeczki mielonego kuminu
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 szklanka bulionu warzywnego
4 szklanka wody
0,5 kg ziemniaków
1 puszka ciecierzycy (ok.450g)
1 łyżka mąki kukurydzianej lub pszennej
150ml śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki pasty sezamowej tahinii
200-300g świeżego szpinaku
pieprz cayenne
sól i czarny pieprz do smaku
Na oliwie zeszklić cebulę. Dodać kminek i kolendrę. Smażyć jeszcze 1 min. Wlać gorącą
wodę i bulion. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować 10 min. Dodać odsączoną
ciecierzycę gotować jeszcze ok. 5 min, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać grubo posiekany szpinak i czosnek, roztarty z solą. Zagęścić mąką, wymieszaną ze śmietaną i tahinią. Doprawić solą i pieprzem. Podawać zupę posypana szczyptą pieprzu cayenne (ja posypałam słodką papryką).
Komentarze
Ciekawy przepis, od dawna chcialam zrobic zupe z tahinii (chyba na GP widzialam taka z cukinia). Martwi mnie tylko ten kminek, za ktorym nie przepadam, i zastanawiam sie, czy tak ma byc czy to najpopularniejszy w ksiazkach kucharskich blad tlumaczeniowy?
Malgoshka - 8:31pm, Piątek 27 Styczeń 2012.http://pobitegary.com
Malgoshka no jasne, ze nie kminek, tylko kumin to ja sie pomylilam podczas pisania, chociaz sama jestem czula na tym punkcie. Juz poprawiam. A zupa jest fajna, taka kremowa.
thiessa - 11:28am, Niedziela 25 Marzec 2012.