
Klopsiki w sosie chipotle
Autor: thiessa @ 8:21pm, Sobota 6 Luty 2010.
Źródło: "Fresh Mexican" Monica Medina-Mora, Angeles Ayala
Poczciwe klopsiki w wydaniu meksykańskim. Bardzo popularne danie stanowiące swego rodzaju fast-food w Meksyku.
Składniki:
Klipsiki:
250g mielonej wieprzowiny,
250g mielonej wołowiny,
1/2 małej cebuli, drobno posiekanej,
1 zÄ…bek czosnku, posiekany,
1 jajko,
sól i świeżo mielony pieprz
Sos:
3 chilli chipotle,
1 kg pomidorów,
1/2 małej cebuli,
1 zÄ…bek czosnku,
1 łyżka oleju,
1 listek laurowy,
1 gałązka tymianku,
sól.
Najpierw przygotowujemy sos. Chilli pozbawiamy ogonka i pestek, opiekamy na suchej patelni, comalu i zalewamy gorącą wodą. Zostawiamy do namoczenia przez 15-20 min. W międzyczasie opiekamy cebulę i pomidory. Wymoczone chilli , pomidory, cebulę i czosnek przekładamy do blendera i miksujemy na gładko w razie potrzeby podlewając wodą z namoczonego chilli. W rondelku z grubym dnem rozgrzać olej, wlać sos, dodać liścia laurowego i tymianek i gotować przez 15 min. Przyprawić do smaku solą.
W międzyczasie podane składniki klopsików wymieszać ze sobą i dobrze wyrobić. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucić do ugotowanego sosu. Gotować przez 35 min.
Komentarze