
Pizza z cukiniÄ…, karczochami i kaparami
Autor: thiessa @ 6:46am, środa 7 Styczeń 2015.
Jestem w trakcie opróżniania szafek i zamrażarki z zapasów. Jednym z produktów do zużycia była zapomniana puszka karczochów. Dokupiłam cukinie, na które co prawda sezon już minął, ale nadal są dosyć tanie i przeprosiłam się z jedną z ulubionych książek. Wybrałam dwa dania, bo wiedziałam, że puszka karczochów starczy na więcej niż jedno i w pierwszej kolejności przyrządziłam pizzę. Dawno nie jadłam tak dobrej. Na cienkim, chrupiącym cieście, takim jak lubię, z nietypowymi dodatkami.
Pizza z cukiniÄ…, karczochami i kaparami
Źródło: "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastian Dickhaut
350g mÄ…ki,
sól,
6 łyżek oliwy,
20g świeżych drożdży,
2 cukinie,
świeżo zmielony pieprz,
1 puszka pomidorów,
2 zÄ…bki czosnku,
2 łyżki kaparów,
2 łyżeczki suszonych ziół włoskich (lub po trochę bazylii, oragano, tymianku, rozmarynu i płatków chilli),
4 serca karczochów (z puszki, słoika), przekrojonych na ćwiartki,
150g ricotty,
2 kuliki mozzarelli (po 125g), pokrojonej w kostkÄ™.
Mąkę wsypać do miski i wymieszać z 1 łyżeczką soli. Dodać 2 łyżki oliwy, wkruszyć drożdże, wlać 180 ml letniej wody. Wszystko lekko wymieszać, a potem wyłożyć na oprószaną mąką stolnicę i wyrabiać energicznie przez 5 minut.
Ciasto ponownie włożyć do miski i nakryć ściereczką. Pozostawić na 1 godzinę żeby odpoczęło i wyrosło (powinno podwoić objętość).
W tym czasie przygotować pozostałe składniki. Cukinie umyć, odkroić końce i pokroić wzdłuż na plastry grubości około 1/2 cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej plasterki cukini jeden obok drugiego, posmarować je 2 łyżkami oliwy i oprószyć solą i pieprzem.
Wsunąć blachę do piekarnika nagrzanego do 200C, tak żeby była mniej więcej w odległości 10cm od grzałek. Opiekać około 10 minut. Cukinie powinny być al dente.
Pomidory zmiksować. Dodać czosnek, zioła i kapary. Doprawić solą i pieprzem.
Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 220C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na pół. Dłońmi zanurzonymi w mące wyrobić z każdej połowy okrągły albo owalny placek pasujący wielkością do blachy. Brzegi powinny być nieco grubsze. Jeden placek położyć na blasze. Ciasto posmarować połową sosu pomidorowego i obłożyć połową cukinio oraz ćwiartek karczochów. Między składnikami położyć kopczyki ricotty i całość posypać połową mozzarelli. Piec przez 20 minut.
Pierwszą pizzę pokroić na kawałki i postawić na stole. W czasie, kiedy będzie jedzona upiec drugą.
Komentarze
Ta pizza musiała być przepyszna :) Bardzo gustuję w pizzach z cukinią lub bakłażanem.
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:56am, Czwartek 8 Styczeń 2015.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
Zuzia była wyjątkowo dobra:-)
thiessa - 6:47am, Piątek 9 Styczeń 2015.
takiej kompozycji pizzy jeszcze nie kosztowaliśmy, z chęcią na bezglutenowym spodzie coś takiego ułożymy, na pewno będzie smaczne
Norbert - 10:44pm, Piątek 9 Styczeń 2015.http://top1firma.pl