<<Strona główna

Wędzonka w powidłowym sosie (Povidlová omáčka s uzeným masem)

Autor: thiessa @ 12:02am, środa 31 Grudzień 2014.

Wędzonka w powidłowym sosie, Povidlová omáčka s uzeným masem, Smoked meat with plum jam


To danie, którego zawsze chciałam spróbować w Czechach, ale będąc tam niezliczona ilość razy nie udało mi się go znaleźć w żadnym gastronomicznym przybytku. Dopiero w tamtym roku, w drodze na Węgry znalazłam lokal gdzie było podawane. Pomyśleć, że musiałam się udać na dalekie południe Czech, żeby je spróbować, a jest to ponoć specjalność raczej Czech Północnych. Bardzo mi smakował ten korzenny sos, połączony z wędzonym, gotowanym mięsem. Jak się okazało nie był to jeszcze smak idealny. W prawdziwym niebie znalazłam się, kiedy danie to przyrządziłam samodzielnie w domu. 
Do przyrządzenia tego dania potrzebny jest kawałek wędzonego mięsa, które bez trudu można kupić w Czechach. Próbowałam znaleźć polski odpowiednik i namierzyłam produkt, który występuje pod nazwą wędzonka wiejska, lub chłopska. Różnica jest taka, że w Polsce służy raczej jako dodatek do chleba, podczas, gdy w Czechach podaje się ją na ciepło.
Sos tradycyjnie zagęszcza się jasną zasmażką, ale ja wolę dolać mniej wody, żeby później nie było czego zagęszczać. Przyznać jednak muszę, że wersję zasmażkową również wypróbowałam i chyba nawet taka jeszcze bardziej mi smakuje.
Danie najlepiej podawać z pszennym lub ziemniaczanym knedlem

Wędzonka w powidłowym sosie
Źródło: "Gastrospeciality Královéhradeckého Kraje"

500-700g kawałek wędzonego mięsa
1 szklanka wody,*
5 czubatych łyżek powideł śliwkowych,
2 łyżki startego piernika (u mnie staropolski),
laska cynamonu,
3 utłuczone w moździerzu goździki,
garść sparzonych rodzynek,
skóra starta z 1/2 cytryny,
1 łyżka masła (opcjonalnie),
1 łyżka mąki (opcjonalnie),
trochę słodkiej śmietanki (opcjonalnie),
sól do smaku,
cukier do smaku (zależy od tego jak słodkie są powidła)

Mięso umieścić w garnku z wodą, zagotować. Wodę odlać, wlać świeżą i gotować do miękkości (ok. 30minut). Po ugotowaniu mięso wyjąć i pokroić w plastry.
W rondelku wymieszać wodę z powidłami, piernikiem, rodzynkami, skórką cytrynową i przyprawami. Gotować około 15 minut, posolić do smaku, ewentualnie dosłodzić.
Na małej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i prażyć na złoto. Rozprowadzić odrobiną wody i dodać do sosu. Gotować jeszcze przez chwilę, aż sos lekko się zagęści, po czym zmiksować na gładko. Wlać z powrotem do rondelka, dodać śmietankę.
Na talerze wyłożyć plastry wędzonego mięsa i polać sosem. Podawać z pszennym lub ziemniaczanym knedlem.

* Jeśli zdecydujemy się na wariant z zasmażką potrzebne będzie trochę więcej wody bądź, jeśli ktoś nie lubi bardzo gęstych sosów może go rozrzedzić.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

canadian family pharmacy ...
rx pharmacy <t;a href=http://canadianpharmacymi...
ShannonTaino @ 5:48am, 24 Listopad 2018

prescription drugs online...
canadian prescription drugstore
canadian pharmacies shipping to usa Wes @ 3:29am, 24 Listopad 2018

payday loan laws californ...
auto payday loan <a href="http://wwwonline...
bthEndof @ 10:24am, 26 Październik 2018

same day online payday lo...
advance <a href="http://wwwonlinepaydayloa...
bthEndof @ 2:09pm, 25 Październik 2018

online payday loan compan...
payday loan cash advance <a href="http://w...
bthEndof @ 6:53am, 25 Październik 2018

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów