
Zupa z ciecierzycy i ryżu z odrobiną jarmużu
Autor: thiessa @ 6:52am, Poniedziałek 15 Grudzień 2014.
Na ten przepis natknęłam się przez przypadek i od razu przeznaczyłam do zrobienia ze względu na zawartość mojej ukochanej ciecierzycy. Dodatkowo zaintrygowała mnie śmietanka z orzechów nerkowca i oczywiście mogłam wykorzystać jarmuż wyhodowany na działce. Nie mam pojęcia, czy przepis pochodzi z jakiejś konkretnej książki Isy, w żadnej z trzech, które posiadam akurat go nie ma. Niemal wszystkie zupy z tych, w których jestem w posiadaniu zostały przeze mnie już zrobione.
Śmietankę z orzechów nerkowca można zastąpić mlekiem migdałowym lub sojowym a jarmuż szpinakiem a zupa będzie równie dobra. Jeśli użyjecie zwykłego ryżu, trzeba ograniczyć łączny czas jego gotowania do 15-20 minut.
Zupa z ciecierzycy i ryżu z odrobiną jarmużu
Źródło: Post Punk Kitchen Isa Chandra Moskovitz
3/4 szklanki orzechów nerkowca, namoczonych w wodzie przez 2 godziny,
2 łyżki oleju,
1 średnia cebula, pokrojona na cienkie plasterki,
3 ząbki czosnku, zmiażdżone,
1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
3/4 łyżeczki suszonego tymianku,
1 łyżeczka soli,
świeżo zmielony czarny pieprz,
3/4 szklanki ryżu (najlepiej pełnoziarnistego),
3 łodygi selera naciowego, pokrojone na cienkie plasterki,
1 szklanka pokrojonej w kostkÄ™ marchewki,
5 szklanek wywaru warzywnego,
1 puszka ciecierzycy, odsączona i przepłukana (u mnie samodzielnie namoczona i ugotowana),
4 szklanki posiekanego jarmużu (może być też szpinak),
posiekana cebulka dymka do posypania.
Odcedzić orzechy nerkowca, umieścić je w blenderze, wlać szklankę świeżej wody i miksować do momentu, kiedy płyn będzie zupełnie gładki. Zajmie to od 1 do 5 minut, w zależności od mocy blendera.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, smażyć na nim cebulę ze szczyptą soli (dla wydobycia słodyczy) przez około 5 minut, aż się zeszkli. Dodać czosnek, rozmaryn, tymianek, sól i pieprz. Smażyć jeszcze przez m8inutę.
Dodać ryż, seler i marchewkę, wlać wywar warzywny i zagotować. Kiedy zupa zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 20 minut. Dodać ciecierzycę i gotować jeszcze 15 minut, aż ryż i marchewka będą miękkie. Wlać śmietankę z orzechów nerkowca i dodać jarmuż. Gotować jeszcze 5 minut, aż zwiędnie. Zupa jest bardzo gęsta, więc jeśli ktoś lubi rzadsze powinien dolać do niej trochę wody, bądź dodatkową porcję wywaru. Przyprawić zupę do smaku solą i odstawić na 10 minut, żeby smaki się dobrze połączyły.
Podawać posypaną cebulką dymką.
Jeśli zupa zostanie na następny dzień, zrobi się całkiem gęsta. Podczas podgrzewania należy dolać do niej trochę wody.
Komentarze
Zupa z uwagi na składniki brzmi bardzo apetycznie. Ja też jestem wielką fanką ciecierzycy :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 10:14am, Wtorek 16 Grudzień 2014.http://chilliczosnekioliwa@gmail.com