<<Strona główna

Zupa z ciecierzycy i ryżu z odrobiną jarmużu

Autor: thiessa @ 6:52am, Poniedziałek 15 Grudzień 2014.

Zupa z ciecierzycy i ryżu z odrobiną jarmużu, Chickpea & rice soup with a little kale


Na ten przepis natknęłam się przez przypadek i od razu przeznaczyłam do zrobienia ze względu na zawartość mojej ukochanej ciecierzycy. Dodatkowo zaintrygowała mnie śmietanka z orzechów nerkowca i oczywiście mogłam wykorzystać jarmuż wyhodowany na działce. Nie mam pojęcia, czy przepis pochodzi z jakiejś konkretnej książki Isy, w żadnej z trzech, które posiadam akurat go nie ma. Niemal wszystkie zupy z tych, w których jestem w posiadaniu zostały przeze mnie już zrobione.
Śmietankę z orzechów nerkowca można zastąpić mlekiem migdałowym lub sojowym a jarmuż szpinakiem a zupa będzie równie dobra. Jeśli użyjecie zwykłego ryżu, trzeba ograniczyć łączny czas jego gotowania do 15-20 minut.

Zupa z ciecierzycy i ryżu z odrobiną jarmużu
Źródło: Post Punk Kitchen Isa Chandra Moskovitz

3/4 szklanki orzechów nerkowca, namoczonych w wodzie przez 2 godziny,
2 łyżki oleju,
1 średnia cebula, pokrojona na cienkie plasterki,
3 ząbki czosnku, zmiażdżone,
1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
3/4 łyżeczki suszonego tymianku,
1 łyżeczka soli,
świeżo zmielony czarny pieprz,
3/4 szklanki ryżu (najlepiej pełnoziarnistego),
3 łodygi selera naciowego, pokrojone na cienkie plasterki,
1 szklanka pokrojonej w kostkÄ™ marchewki,
5 szklanek wywaru warzywnego,
1 puszka ciecierzycy, odsączona i przepłukana (u mnie samodzielnie namoczona i ugotowana),
4 szklanki posiekanego jarmużu (może być też szpinak),
posiekana cebulka dymka do posypania.

Odcedzić orzechy nerkowca, umieścić je w blenderze, wlać szklankę świeżej wody i miksować do momentu, kiedy płyn będzie zupełnie gładki. Zajmie to od 1 do 5 minut, w zależności od mocy blendera.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, smażyć na nim cebulę ze szczyptą soli (dla wydobycia słodyczy) przez około 5 minut, aż się zeszkli. Dodać czosnek, rozmaryn, tymianek, sól i pieprz. Smażyć jeszcze przez m8inutę.
Dodać ryż, seler i marchewkę, wlać wywar warzywny i zagotować. Kiedy zupa zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 20 minut. Dodać ciecierzycę i gotować jeszcze 15 minut, aż ryż i marchewka będą miękkie. Wlać śmietankę z orzechów nerkowca i dodać jarmuż. Gotować jeszcze 5 minut, aż zwiędnie. Zupa jest bardzo gęsta, więc jeśli ktoś lubi rzadsze powinien dolać do niej trochę wody, bądź dodatkową porcję wywaru. Przyprawić zupę do smaku solą i odstawić na 10 minut, żeby smaki się dobrze połączyły.
Podawać posypaną cebulką dymką.
Jeśli zupa zostanie na następny dzień, zrobi się całkiem gęsta. Podczas podgrzewania należy dolać do niej trochę wody.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Zupa z uwagi na składniki brzmi bardzo apetycznie. Ja też jestem wielką fanką ciecierzycy :)

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 10:14am, Wtorek 16 Grudzień 2014.http://chilliczosnekioliwa@gmail.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów