<<Strona główna

Kremowe curry z kurczaka

Autor: thiessa @ 6:55am, środa 10 Grudzień 2014.

Kremowe curry z kurczaka, Creamy chicken curry


Kuchnia malajska nie cieszy się taką popularnością jak inne kuchnie azjatyckie: chińska, wietnamska, indyjska, tajska, czy japońska i myślę, że jest mało rozpoznawalna nawet dla osób, które interesują się kuchnią o ile nie interesują się kuchnią azjatycką. Ja do kuchni malajskiej mam duży sentyment, bo Malezja była pierwszym krajem azjatyckim, jaki odwiedziłam i to właśnie tam było mi dane chłonąć smaki Azji, poznawać kulturę ulicznego jedzenia, przechadzać się po targach pełnych egzotycznych owoców, warzyw, darów morza i przypraw. W tamtym czasie wszystko było dla mnie nieznane i sama nie wiedziałam, od czego zacząć poznawanie tej nieznanej części świata. Malajskie curry wydawały mi się wówczas tak pikantne, że z trudem byłam w stanie je zjeść. Kiedy po raz drugi byłam w Malezji wydawało mi się wprost niewiarygodne, że kiedyś tamtejsze jedzenie wydawało mi się ostre. Smak się z czasem zmienia, kubki smakowe się przyzwyczajają.
Prezentowane curry jest wyjątkowo kremowe i aksamitne, chociaż w początkowej fazie przygotowywania takie efekt wydaje się dość odległy, ponieważ pasta utłuczona w moździerzu, wcale do końca gładka nie jest.
Jeśli ktoś ma dostęp do składników kuchni tajskiej, co nie jest w dzisiejszych czasach takie trudne, to będzie też w stanie zrobić takie malajskie curry.

To malezyjskie curry jest niezwykle aromatyczne i kremowe, pomimo, że pasta curry, którą robimy w moździerzu nie jest wcale zupełnie gładka

Kremowe curry z kurczaka
Źródło: "Cook Malaysian" Lee Sook Ching z moimi z zmianami

700g pałek z kurczaka,
3 czerwone, suszone chilli, namoczone w ciepłej wodzie, żeby zmiękły,
1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana tylko biała część,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1,5 cm kawałek galangalu, posiekany,
5 azjatyckich szalotek, lub jako substytut odpowiednia ilość czerwonej cebuli,
1 duży ząbek czosnku,
2 orzechy kimiri (w zastępstwie 2 orzechy makadamia, 4 orzechy nerkowca lub 4 migdały), starte,
1x1x0,5cm kawałek pasty z suszonych krewetek (belacan),
1 puszka mleka kokosowego,
1 1/2 łyżki oleju,
5 listków limonki kaffir.

W moździerzu utłuc: chilli, trawę cytrynową, galangal, szalotki, czosnek, kimiri, pastę krewetkową oraz kurkumę.
W woku rozgrzać olej, wrzucić pastę i smażyć aż będzie ugotowania i aromatyczna. Powinna pięknie pachnieć a cebula stracić posmak surowizny. Wlać 2/3 puszki mleka kokosowego, starając się, żeby to najgęstsze pozostało w puszce, dolać 1/2 szklanki wody i zagotować. Dodać pałki z kurczaka, posolić, przykryć i gotować około 30 minut, aż kurczak zmięknie. Jeśli jest taka potrzeba to należy uchylić pokrywkę, aby sos mógł zgęstnieć. Kiedy kurczak biedzie już miękki a sos odpowiednio gęsty wlać pozostałe mleko kokosowe, wrzucić listki limonki kaffir i gotować jeszcze przez 3 minuty.
Curry podawać z ryżem, skropione sokiem z limonki.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów