
Kremowe curry z kurczaka
Autor: thiessa @ 6:55am, środa 10 Grudzień 2014.
Kuchnia malajska nie cieszy się taką popularnością jak inne kuchnie azjatyckie: chińska, wietnamska, indyjska, tajska, czy japońska i myślę, że jest mało rozpoznawalna nawet dla osób, które interesują się kuchnią o ile nie interesują się kuchnią azjatycką. Ja do kuchni malajskiej mam duży sentyment, bo Malezja była pierwszym krajem azjatyckim, jaki odwiedziłam i to właśnie tam było mi dane chłonąć smaki Azji, poznawać kulturę ulicznego jedzenia, przechadzać się po targach pełnych egzotycznych owoców, warzyw, darów morza i przypraw. W tamtym czasie wszystko było dla mnie nieznane i sama nie wiedziałam, od czego zacząć poznawanie tej nieznanej części świata. Malajskie curry wydawały mi się wówczas tak pikantne, że z trudem byłam w stanie je zjeść. Kiedy po raz drugi byłam w Malezji wydawało mi się wprost niewiarygodne, że kiedyś tamtejsze jedzenie wydawało mi się ostre. Smak się z czasem zmienia, kubki smakowe się przyzwyczajają.
Prezentowane curry jest wyjątkowo kremowe i aksamitne, chociaż w początkowej fazie przygotowywania takie efekt wydaje się dość odległy, ponieważ pasta utłuczona w moździerzu, wcale do końca gładka nie jest.
Jeśli ktoś ma dostęp do składników kuchni tajskiej, co nie jest w dzisiejszych czasach takie trudne, to będzie też w stanie zrobić takie malajskie curry.
To malezyjskie curry jest niezwykle aromatyczne i kremowe, pomimo, że pasta curry, którą robimy w moździerzu nie jest wcale zupełnie gładka
Kremowe curry z kurczaka
Źródło: "Cook Malaysian" Lee Sook Ching z moimi z zmianami
700g pałek z kurczaka,
3 czerwone, suszone chilli, namoczone w ciepłej wodzie, żeby zmiękły,
1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana tylko biała część,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1,5 cm kawałek galangalu, posiekany,
5 azjatyckich szalotek, lub jako substytut odpowiednia ilość czerwonej cebuli,
1 duży ząbek czosnku,
2 orzechy kimiri (w zastępstwie 2 orzechy makadamia, 4 orzechy nerkowca lub 4 migdały), starte,
1x1x0,5cm kawałek pasty z suszonych krewetek (belacan),
1 puszka mleka kokosowego,
1 1/2 łyżki oleju,
5 listków limonki kaffir.
W moździerzu utłuc: chilli, trawę cytrynową, galangal, szalotki, czosnek, kimiri, pastę krewetkową oraz kurkumę.
W woku rozgrzać olej, wrzucić pastę i smażyć aż będzie ugotowania i aromatyczna. Powinna pięknie pachnieć a cebula stracić posmak surowizny. Wlać 2/3 puszki mleka kokosowego, starając się, żeby to najgęstsze pozostało w puszce, dolać 1/2 szklanki wody i zagotować. Dodać pałki z kurczaka, posolić, przykryć i gotować około 30 minut, aż kurczak zmięknie. Jeśli jest taka potrzeba to należy uchylić pokrywkę, aby sos mógł zgęstnieć. Kiedy kurczak biedzie już miękki a sos odpowiednio gęsty wlać pozostałe mleko kokosowe, wrzucić listki limonki kaffir i gotować jeszcze przez 3 minuty.
Curry podawać z ryżem, skropione sokiem z limonki.
Komentarze