
Fasola czarne oczko w karaibskim curry z bananami
Autor: thiessa @ 5:51pm, Poniedziałek 8 Grudzień 2014.
Nie wiem jak u Was, ale u mnie ostatnio jest bardzo pochmurnie i niemal ciemno, kiedy wracam z pracy. Czy w takim razie nie byłoby miło zjeść czegoś pożywnego, aromatycznego i przywodzącego na myśl słońce? Dla mnie synonimem takiego dania jest to curry z Karaibów. Jamajska mieszanka curry charakteryzuje się tym, że zawiera sporą ilość anyżu gwiazdkowego. Można oczywiście stworzyć sobie taką mieszankę samodzielnie, ale zadawalający efekt osiągniemy dodając do dostępnego curry gwiazdkę anyżu. Ponieważ plantany nie są u nas łatwodostępne można zamiast nich użyć niedojrzałych bananów. Najlepiej takich o całkiem zielonej skórce. Ja właśnie takie kupiłam, ale na drugi dzień, nim przystąpiłam do przygotowania curry zdążyły już nieco się zażółcić. Plantany w przeciwieństwie do bananów nie są słodkie i mają mocno skrobiową konsystencję. Przypominają ugotowane ziemniaki. W tym daniu można również użyć słodkich ziemniaków.
Fasola czarne oczko w karaibskim curry z bananami
Źródło: "Appetite for Reduction" Isa Chandra Moskowitz
2 łyżki oliwy,
2 szalotki, drobno posiekane,
1 czerwona papryka, pokrojona w drobnÄ… kostkÄ™,
1/2-1 chile habanero, pozbawiona pestek i posiekana (u mnie 1 mała),
3 zÄ…bki czosnku, posiekane,
2 łyżeczki startego imbiru,
2 liście laurowe,
1 gwiazdka anyżu,
2 łyżeczki mieszanki curry,
szczypta cynamonu,
3 gałązki świeżego tymianku,
1/2 łyżeczki soli,
3/4 szklanki mleka kokosowego,
3/4 szklanki wody,
450g ugotowanej fasoli czarne oczko,
1 łyżeczka syropu z agawy,
sok z 1/2 limonki,
2 plantany, albo całkiem niedojrzałe banany, pokrojone w słupki lub słodkie ziemniaki.
Na średnim ogniu rozgrzać oliwę w garnku o grubym dnie. Wrzucić szalotkę,. Paprykę i habanero, smażyć 5 minut, aż zmiękną. Dodać czosnek, imbir, liście laurowe i anyż gwiazdkowy. Smażyć około 2 minut. Wlać odrobinkę wody i dodać mieszankę curry, cynamon i tymianek. Smażyć mieszając, żeby z mieszanki curry wydobyć aromat. Dodać sól. Mleko kokosowe, wodę i fasolę. Gotować 10 minut. Wyłączyć gaz. Dosolić do smaku, wmieszać sok z limonki i syrop z agawy. Dodać banany. Odstawić na 10 minut, żeby aromaty dobrze się popaczyły a banany lekko ugotowały.
Jeśli dostaniecie plantany należy je gotować 5 minut na parze przed dodaniem do curry. Jeśli używacie słodkich ziemniaków należy je pokroić w kostkę i gotować na parze 10 minut.
Przepis dodajÄ™ do akcji:
Komentarze
brzmi obłędnie!
Zuza - 10:05pm, Poniedziałek 8 Grudzień 2014.http://zielonakuchnia.blogspot.com
Plantan to coś, czego jeszcze nigdy nie jadłam... One day :). A mieszanka curry to taka "polska", łagodna?
ptasia - 2:00pm, środa 10 Grudzień 2014.http://cosniecos.blox.pl
Ptasiu tak, mieszanka taka, jaka mozna kupic w polskich sklepach. Kiedy bylam w Ameryce Srodkowej to smazone plantany dodawali niemal do kazdego obiadu. Ot taki dodatek skrobiowy, oprocz ryzu.
thiessa - 5:11pm, środa 10 Grudzień 2014.