
Peruwiańska zupa z fioletowych ziemniaków
Autor: thiessa @ 6:54am, Piątek 5 Grudzień 2014.
Fioletowych ziemniaków chciałam spróbować od dawna. Nie, dlatego że spodziewałam się, że smakują inaczej, ale dlatego, że pociągał mnie ich kolor. Kiedy zobaczyłam je w sklepie wiedziałam od razu, co z nich ugotuję i że będzie to zupa. Nawet gdybym nie widziała przepisu na taką zupę w mojej ulubionej książce Isy to i tak podążałabym tym tropem. Jako wielka miłośniczka zup uważam, że zupę da się ugotować z wszystkiego. Idąc tym tropem odkryłam kiedyś zupę z białej rzepy, którą przyprawiłam po indyjsku i uzyskałam fenomenalny krem.
Fioletowe ziemniaki zapewne posiadają większą ilość skrobi, niż tradycyjne białe, ponieważ ugotowane są bardziej kleiste. Chwilami przypominają krochmal. W smaku, jak już pisałam nie różnią się niczym od zwykłych ziemniaków, dlatego posiadanie ich w celu ugotowania tej zupy nie jest warunkiem koniecznym. Samą zupę warto ugotować, ponieważ połączenie jalapeño, limonki i kolendry pozwala na uzyskanie przyjemnego, aczkolwiek wcale nie łagodnego smaku.
Peruwiańska zupa z fioletowych ziemniaków
Źródło: "Appetite for Reduction" Isa Chandra Moskowitz
2 łyżki oliwy,
1 mała cebula, posiekana,
2 chiles jalapeño, pozbawione pestek i pokrojone na plasterki (zupa z tą ilością jest dosyć ostra),
2 liście laurowe,
3 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1l wywaru warzywnego,
900g fioletowych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę,
1/2 łyżeczki soli oraz dodatkowo do doprawienia,
1/4 szklanki posiekanej kolendry,
1 łyżka soku z limonki.
Rozgrzać w garnku oliwę, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż się lekko przyrumieni. Dodać czosnek i jalapeño, smażyć jeszcze minutę. Dodać ziemniaki, wywar i sól. Przykryć, doprowadzić do wrzenia i gotować 15-18 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Połowę zupy zmiksować i wlać z powrotem do garnka. Dodać sok z limonki, doprawić solą, wrzucić kolendrę. Wymieszać i odstawić na 5 minut, żeby smaki się połączyły.
Komentarze
Wow, ta zupa ma intrygujÄ…cy kolor! A ciekawi mnie - czy fioletowe ziemniaki zatem pochodzÄ… z Peru?
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:54am, Piątek 5 Grudzień 2014.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
Zuzia pochodza, dlatego autorka ksiazki tak ja nazywa, chociaz nie jestem pewna, czy faktycznie takie zupy jada sie w Peru. Bardziej mi to wyglada na kuchnie Southwestern, o ktorej pisalam tutaj: http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=528
thiessa - 8:28pm, Piątek 5 Grudzień 2014.