<<Strona główna

Phat Thai

Autor: thiessa @ 6:49am, środa 3 Grudzień 2014.

Phat Thai


Phat Thai chyba najbardziej znane danie kuchni tajskiej, chociaż muszę przyznać, że na początku mojej przygody z kuchnia tajska zupełnie przeze mnie zignorowane a to za sprawą zup w kierunku, których mam skrzywienie i za sprawą aromatycznych curry. Tak więc u mnie najpierw były moje ulubione: Tom Kha Gai, Tom Yung Kung, Khao Soi, klasyczne zielone i czerwone curry a dopiero później Phat Thai. Niemniej jednak bardzo lubię ten makaron i prezentuję go w bardzo klasycznej formie. W internecie spotkacie się z wieloma przepisami, gdzie zamiast krewetek używa się kurczaka, albo wersje zupełnie wegetariańskie z samym tofu i wegetariańskim sosem rybnym (swoją drogą zawsze mnie ciekawiło, co wchodzi w jego skład). W tej klasycznej wersji mamy połączenie zarówno krewetek, jak i tofu. Dorzucam jeszcze dodatkowo krewetki suszone, ale to już rarytas dla smakoszy i pasjonatów.
O charakterystycznym smaku Phat Thaia decyduje sos o trzech smakach. Słodki od cukru palmowego, kwaśny od tamaryndu i słony od sosu rybnego a obowiązkowy dodatek do podania to posiekane orzechy ziemne i cząstki limonki. Jeśli chodzi o kolejność wbijania jajka, to istnieją dwie szkoły. Można zrobić to na początku, jak w poniższym przepisie a można dodać je na końcu, kiedy w woku jest już makaron. Prawdę powiedziawszy wolę ten drugi wariant, bo jajko nie jest wtedy tak wysuszone, ale jeśli chodzi o estetykę podania to wygląda to mniej apetycznie.
Makaron najlepiej smażyć partiami, dlatego za autorem książki podaję przepis na jedną porcję. Kolejne porcje powinno się przygotowywać osobno.

Phat Thai (1 porcja)
Źródło: "Pok pok" Andy Ricker

1 łyżka suszonych krewetek, namoczonych i osuszonych,
3 łyżki wody tamaryndowej,
20g cukru palmowego,
1 1/2 łyżki sosu rybnego,
115g płaskiego makaronu ryżowego,
2 łyżki oleju (ja używam arachidowego do smażenia w woku),
1 duże jajko w temperaturze pokojowej,
35g (ok. 1/4 szklanki) tofu, pokrojonego na małe kawałki długości 1,5 cm, szerokości 0,75cm i grubości 0,5cm,
60g (ok. 1 szklanki) kiełków fasoli mung,
4 krewetki, obrane,
1/4 szklanki szczypioru czosnkowego, pokrojonego na kawałki długości 1,5 cm (ewentualnie dymki),
2 łyżki prażonych, niesolonych, posiekanych orzechów ziemnych.

Rozgrzać mała patelnię lub wok na średnim ogniu, wrzucić suszone krewetki i smażyć cały czas mieszając, do momentu, kiedy będą suche i chrupiące. Odłożyć do małej miseczki.
Wymieszać w małym rondelku lub na patelni cukier z 1 1/2 łyżki wody. Postawić na małym ogniu. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Jeśli woda zacznie wrzeć zanim cukier się rozpuści wyłączyć gaz i pozwolić mu się rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do ostudzenia. Wymieszać wodę tamaryndową, przygotowany syrop cukrowy i sos rybny.
Makaron przygotować wg. instrukcji na opakowaniu.
Rozgrzać wok, wlać olej i zakręcić nim, żeby pokrył ścianki woka. Wrzucić tofu i podsmażyć do lekkiego zbrązowienia. Odłożyć na bok. Kiedy olej ponownie lekko zacznie się dymić wbić jajko na środek, wrzucić krewetki do jajka i smażyć do momentu, kiedy brzegi jajka zaczną się brązowić a następnie pokroić łyżką na kilka części. Dodać makaron i kiełki i smażyć około minuty, żeby zmiękły. Wrzucić krewetki i tofu, wlać sos. Smażyć 2-4 minuty, aż cały płyn wyparuje a makaron nie będzie posklejany. Dodać szczypior czosnkowy i łyżkę orzeszków. Wymieszać i wyłożyć na talerz. Posypać pozostałymi orzechami i szczypiorem. Podawać z cząstkami limonki, sosem rybnym, cukrem kryształem i namoczonym w occie ryżowym chilli.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów