
Brazylijska zupa orzechowo-cytrynowa
Autor: thiessa @ 8:40pm, Poniedziałek 21 Czerwiec 2010.
Źródło: "A celebration of soup" Lindsey Bareham
Zupa przypadła mi do gustu, bo już wcześniej znana mi byłą idea połączenia rosołu z migdałami, po tym jak ugotowałam zupę z kurczaka i migdałów pochodzącą z Meksyku. Widać, że to ta sama zupa, tylko w lokalnej wersji, gdzie migdały zastępuje się orzechami brazylijskimi.
Składniki:
25g masła,
1 średnia cebula,
1,2 l rosołu z kurczaka,
100g orzechów brazylijskich,
skórka z 1 cytryny, pocięta na cienkie paski,
65 ml śmietanki (pominęłam).
sól do smaku.
Masło rozpuścić na patelni, oprószyć solą, żeby wydobyć słodycz z cebuli. Smażyć przez 15 minut, aż się zezłoci. Dodać rosół, orzechy i skórkę z cytryny. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 20 minut. Zupę zmiksować na gładko. Ponownie podgrzać mieszając ze śmietanką. Do zupy wrzuciłam marchewkę z rosołu i posiekaną natkę i podałam z ryżem.

Komentarze
Zupę cytrynową i migdałową lubimy, a że orzechy fajnie zagęszczają sosy, to myślę, że Twoja propozycja by nam na pewno zasmakowała;-)
grumko - 6:19am, Wtorek 22 Czerwiec 2010.
Zupę cytrynową zrobiłam raz. Było to jakieś 10 lat temu i wyszedł mi straszny kwas. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem i się zniechęciłam. Małżonek ostatnio stwierdził, że albo przepis był do bani, albo nie mieliśmy wówczas tak wyrobionych kubków smakowych i może obecnie by nam skmakowała. Rosół z dodatkiem migdałów, czy orzechów brazylijskich ogólnie polecam, bo jest to ciekawe urozmaicenie.
thiessa - 4:43pm, Wtorek 22 Czerwiec 2010.