<<Strona główna

Zupa z gorczycy liściastej i smażone tofu z pomidorami

Autor: thiessa @ 7:15pm, Sobota 29 Listopad 2014.

Zupa z gorczycy liściastej i smażone tofu z pomidorami, Green mustard soup and fried tofu with tomato


W ramach ciekawostki ogrodniczo-kulinarnej prezentuję zupę z gorczycy liściastej, rośliny bardzo popularnej w Azji, u nas kompletnie nieznanej. Tak właściwie nazwa tej rośliny brzmi po polsku kapusta sitowata, bo pewnie mało kto wie, że gorczyca należy do rodziny kapustowatych, ale wolę w tym wypadku posługiwać się nomenklaturą angielską. U mnie w domu mówimy na tę roślinę musztardowiec. To moje wolne tłumaczenie, bo bardziej odnosi się do jej właściwości i wskazuje, czego można się spodziewać, jeśli chodzi o smak. A jak smakuje? Ma dosyć ostry chrzanowo-musztardowy posmak, który znika podczas dłuższej obróbki cieplnej.
Ja swojego musztardowca wyhodowałam na działce i nie był to pierwszy raz, bo w poprzednich latach zdarzało mi się go również uprawiać. Zdjęcia nie przeleżały długo, jakby się mogło wydawać, co często mi się zdarza. Zupę gotowałam nie dalej niż tydzień temu, z czego można wnioskować, że musztardowiec jest rośliną odporną na chłody.
Ponieważ zupa smakuje bardzo dobrze, zwłaszcza z dodatkami to szkoda byłoby jej nie ugotować tylko, dlatego że nie ma musztardowca. Równie dobrze można w tym przepisie użyć szpinaku, albo chociażby jarmużu.
Zupa świetnie będzie smakować z ryżem i smażonym tofu z pomidorami. Prawdę powiedziawszy nie miałam pojęcia, że coś, co nazywam po prostu tofucznicą z pomidorami ma burmański rodowód. Nigdy nie uważałam też za stosowne umieścić tego przepisu na blogu, bo wydawał mi się dosyć oczywisty. Teraz jest okazja, żeby podać przepis razem z zupą.

Gorczyca liściasta, kapusta sitowata, mustard green


Zupa z gorczycy liÅ›ciastej 
Źródło: "A taste of Shan" Page Bingham

1 pęczek musztardowca (kapusty sitowatej, gorczycy liściastej, mustard greens, Kai Choi, leaf mustard)
1 łyżka oleju,
1 azjatycka szalotka, lub odpowiednia ilość czerwonej cebuli, drobno posiekana,
1,5 cm kawałek imbiru, obrany i pokrojony w cienkie plasterki,
1 łyżeczka puree z tamaryndu,
2 pomidory, drobno posiekane,
4 szklanki wywaru warzywnego,
sól do smaku.

Liście musztardowca włożyć do garnka z wrzątkiem i łyżeczką soli. Blanszować przez 1 minutę. Odsączyć i po ostygnięciu posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić szalotkę i smażyć, aż zmięknie, dodać czosnek i imbir, smażyć jeszcze przez minutę. Dodać pomidory i liście musztardowca. Dusić 10 minut.
Zawartość patelni połączyć z bulionem i gotować na małym ogniu przez pół godziny. W oryginalnym przepisie przez godzinę. Przyprawić do smaku solą.

Smażone tofu z pomidorami

1 kostka tofu, odsączonego na ręczniku papierowym,
1/2 cebuli, pokrojonej na piórka,
3 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 malutki pomidor, pokrojony na kawałki,
1/4 łyżeczki kurkumy,
sól do smaku,
posiekana kolendra do posypania.

W woku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć chwilę, aż zmięknie i się zarumieni. Dodać czosnek i kurkumę smażyć jeszcze minutę. Wrzucić pomidory i tofu. Smażyć 2-3 minuty. Posolić do smaku. Posypać posiekaną kolendrą. Ja akurat nie miałam i posypałam dymką.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

W pierwszej chwili pomyÅ›laÅ‚am, że nie znam tej roÅ›liny, ale jak spojrzaÅ‚am na zdjÄ™cie, wydaÅ‚a mi siÄ™ znajoma, a jka przeczytaÅ‚am nazwÄ™ musztardowiec, wszystko byÅ‚o jasne. W Warszawie można kupić musztardowca u Pana ZióÅ‚ko, który w swoim gospodarstwie uprawia różne warzywa i zioÅ‚a, w tym także egzotyczne i musztardowiec jest u niego do kupienia. Ja lubiÄ™ liÅ›cie musztardowca jako dodatek do kanapek i lubiÄ™ go ze wzglÄ™du na ostry smak. Jak tylko trafiam u Pana ZióÅ‚ko, zawsze kupujÄ™.

hania-kasia - 4:46am, Niedziela 30 Listopad 2014.http://hania-kasia.blogspot.com

Hania-kasia a pod jakÄ… nazwÄ… sprzedaje, czyzby musztardowiec?
Ja kiedys sporo tego uzywalam jak smazylam cos w woku. Zadne specjalne dania, ale zwyczajnie dorzucalam pare listkow do tego, co akurat robilam.

thiessa - 10:27pm, Niedziela 30 Listopad 2014.

Tak, wÅ‚aÅ›nie pod nazwÄ… musztardowiec jest sprzedawany przez Pana ZióÅ‚ko i dlatego dopiero, gdy przeczytaÅ‚am tÄ™ nazwÄ™, zorientowaÅ‚am siÄ™, że znam tÄ™ roÅ›linÄ™.

hania-kasia - 9:22am, Poniedziałek 1 Grudzień 2014.http://hhania-kasia.blogspot.com

Thiesso, ale Ty masz cuda w swoim ogrodzie! O muszkatołowcu nie słyszałam, bardzo fajnie, że można go dostać w Warszawie. Jak zobaczę, to kupię :)

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:02pm, Poniedziałek 1 Grudzień 2014.http://chilliczosnekioliwa.blogpost.com

Hania-Kasia a to ciekawe, bo w polskojezycznym internecie niewiele można znaleźć pod nazwÄ… musztardowiec. ZresztÄ… moja nasiona kupowaÅ‚am zagranicÄ… i nawet zbytnio siÄ™ nie zastanawiaÅ‚am nad polskim odpowiednikiem, dopóki nie robiÅ‚am tego wpisu.
Zuzia uwazaj, bo kolejny etap po gotowaniu to chec posiadania wlasnych warzyw a to prowadzi do zajecia sie ogrodnictwem:-)

thiessa - 10:00pm, Poniedziałek 1 Grudzień 2014.

Hummmmmmmm adoro risotos Bom daemis, vou copiar esta receitinha pra ja para eu fazer .eba.Estes dias fui na Livraria Cultura para comprar um livro somente sobre risotos mas nao achei nada interessante pq gosto de receitas faceis, praticas . receitas mto elaboradas me complica pq sou uma feliz aprendiz na cozinha ainda kkkAdorei esta reatsec.bjiFabi

Nelle - 3:09am, Piątek 13 Maj 2016.http://VE6fR2FHR

chennsi gay dating
gay dating glendale az
<a href=datinggayservices.com?>dating gay lesbian service</a>

MichaelDof - 1:41pm, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://dating-gaym.com

I'm writing to let you understand of the great encounter our princess had viewing your site. She mastered numerous details, including how it is like to have an ideal teaching style to have other folks just learn certain advanced subject areas. You really did more than readers' expected results. Thanks for displaying these warm and friendly, dependable, explanatory as well as unique guidance on the topic to Gloria.

yeezy 350 - 2:34am, Niedziela 18 Czerwiec 2023.http://www.yeezyv2.us

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów