
ÅosoÅ› z sosem dyniowym
Autor: thiessa @ 6:49am, Poniedziałek 24 Listopad 2014.
Przepis na tego łososia wpadł mi w oko w jednej z kulinarnych gazet i pochodzi z materiałów promocyjnych firmy Hortex. Jak się można domyślić w skład sosu wchodzi dynia w postaci mrożonki. Jednak o tej porze roku, kiedy dynia jest królową warzyw grzechem byłoby używać jej w postaci mrożonej. Użyłam małej dyni piżmowej, która przed oczyszczeniem ważyła ok. 600g. Sos wyszedł cudownie aksamitny i nie mogłam się opanować, żeby go nie zjeść sauté, zanim się upiekła ryba. Bardzo polecam takie połączenie.
ÅosoÅ› z sosem dyniowym (2 porcje)
2 filety z łososia (po 150g każdy) u mnie po jakieś 250g,
1 łyżka miodu,
1 łyżeczka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy),
1 łyżeczka oliwy,
1 łyżeczka soku z cytryny,
sól i pieprz do smaku
Sos:
450g dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu), pokrojonej w kostkÄ™,
200 ml śmietanki 30%,
2 szczypty gałki muszkatołowej,
sól i pieprz,
100g posiekanych pistacji (użyłam niesolonych).
Miód wymieszać z musztardą, oliwą, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną marynatą posmarować rybę, po czym odstawić na godzinę do lodówki. Następnie przełożyć rybę do naczynia żaroodpornego i piec ok. 20-25 minut.
W tym czasie dynię włożyć do rondelka, zalać śmietanką i gotować do miękkości. Doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem a na koniec zmiksować na sos o gładkiej konsystencji.
Upieczonego łososia podawać z sosem, posypanego posiekanymi pistacjami.
Komentarze
Pyszne danie! Mój ulubiony Å‚osoÅ› plus doskonaÅ‚a dynia, już czujÄ™ ten smak ;)
Åukasz - 7:22am, Poniedziałek 24 Listopad 2014.http://www.food2.pl
Danie wyglÄ…da bardzo wykwintnie, jak z dobrej restauracji :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 7:55pm, Wtorek 25 Listopad 2014.http://chilliczosnekioliwa.blogpost.com