<<Strona główna

Łosoś z sosem dyniowym

Autor: thiessa @ 6:49am, Poniedziałek 24 Listopad 2014.

Łosoś z sosem dyniowym, Salmon in creamy pumpkin sauce


Przepis na tego łososia wpadł mi w oko w jednej z kulinarnych gazet i pochodzi z materiałów promocyjnych firmy Hortex. Jak się można domyślić w skład sosu wchodzi dynia w postaci mrożonki. Jednak o tej porze roku, kiedy dynia jest królową warzyw grzechem byłoby używać jej w postaci mrożonej. Użyłam małej dyni piżmowej, która przed oczyszczeniem ważyła ok. 600g. Sos wyszedł cudownie aksamitny i nie mogłam się opanować, żeby go nie zjeść sauté, zanim się upiekła ryba. Bardzo polecam takie połączenie.

Łosoś z sosem dyniowym (2 porcje)

2 filety z łososia (po 150g każdy) u mnie po jakieś 250g,
1 łyżka miodu,
1 łyżeczka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy),
1 łyżeczka oliwy,
1 łyżeczka soku z cytryny,
sól i pieprz do smaku

Sos:
450g dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu), pokrojonej w kostkÄ™,
200 ml śmietanki 30%,
2 szczypty gałki muszkatołowej,
sól i pieprz,
100g posiekanych pistacji (użyłam niesolonych).

Miód wymieszać z musztardą, oliwą, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną marynatą posmarować rybę, po czym odstawić na godzinę do lodówki. Następnie przełożyć rybę do naczynia żaroodpornego i piec ok. 20-25 minut.
W tym czasie dynię włożyć do rondelka, zalać śmietanką i gotować do miękkości. Doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem a na koniec zmiksować na sos o gładkiej konsystencji.
Upieczonego łososia podawać z sosem, posypanego posiekanymi pistacjami.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Pyszne danie! Mój ulubiony Å‚osoÅ› plus doskonaÅ‚a dynia, już czujÄ™ ten smak ;)

Łukasz - 7:22am, Poniedziałek 24 Listopad 2014.http://www.food2.pl

Danie wyglÄ…da bardzo wykwintnie, jak z dobrej restauracji :)

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 7:55pm, Wtorek 25 Listopad 2014.http://chilliczosnekioliwa.blogpost.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów