
Zupa kalafiorowa z pieczonymi knedlikami
Autor: thiessa @ 6:57am, Czwartek 20 Listopad 2014.
Od dawna miałam ochotę na tę zupę, głównie ze względu na tradycyjne czeskie bułczane knedliki. Jakież, więc było moje rozczarowanie, kiedy za pierwszym razem mi nie wyszły. Tradycyjny przepis nakazuje gotować je w zupie, ale moje totalnie się rozpłynęły. Wolałam po raz kolejny nie ryzykować i wykorzystałam nagrzany akurat piekarnik. Przygotowane w ten sposób knedliki wyszły jak trzeba, tzn. nadawały się do podania z zupą. Przedstawiam, zatem przepis po moich zmianach.
Zupa kalafiorowa z pieczonymi knedlikami
Źródło: "Polévky" Apetit edice
2 łyżki masła,
1 cebula, posiekana,
1 kalafior o wadze ok. 1 kg, podzielony na różyczki,
600 ml wywaru warzywnego,
400 ml mleka,
1/2 łyżeczki mielonego kminku,
sól i świeżo mielony pieprz.
Na knedliki:
4 kromki chleba tostowego,
trochÄ™ mleka do namoczenia pieczywa,
1 jajko,
2 łyżki posiekanej cebulki dymki albo szczypiorku,
szczypta gałki muszkatołowej.
W garnku roztopić masło i na małym ogniu smażyć cebulę, aż zmięknie i lekko się zezłoci. Dodać różyczki kalafiora, wlać wywar warzywny i mleko. Gotować około 20 minut, aż kalafior będzie miękki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Zupę zmiksować na gładko.
W czasie, kiedy zupa się gotuje przyrządzić knedliki. Chleb trochę rozdrobnić, zalać mlekiem i przez chwilę namoczyć. Przełożyć na sitko i dobrze odsączyć nadmiar mleka. W razie potrzeby odcisnąć. Do odciśniętego chleba dodać jajko, przyprawić gałką muszkatołową, dodać cebulkę dymkę i dokładnie wymieszać. Knedliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formując je przy pomocy dwóch łyżek. Piec około 10 minut w temperaturze 200C.
Zupę nalać na talerze, na każdy talerz nałożyć knedliki. Posypać posiekaną natką i podawać.
Komentarze
Z pobytu w Czechach miło wspominam właśnie knedliki. Nie wiedziałam, że robi się je tak łatwo. W połączeniu z zupą na pewno smakują rewelacyjnie :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:45am, Czwartek 20 Listopad 2014.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
Zuzia to nie sa typowe knedliki jakie jada się w Czechach, ale takie do zupy, zupełnie inne, ale też popularne. Niedługo pokaże przepis na knedel ziemniaczany, bo robiłam jakiś czas temu na bułczany też przyjdzie czas.
thiessa - 4:37pm, Czwartek 20 Listopad 2014.