
Zupa fasolowa z awokado
Autor: thiessa @ 6:46am, Poniedziałek 17 Listopad 2014.
To dosyć prosta i szybka, o ile mamy ugotowany rosół, zupa w stylu tex-mex. Robiłam już takich wiele, były jednak bardziej doprawione i w związku z tym nie wymagały użycia rosołu. Tutaj praktycznie mamy tylko fasolę, więc ważne jest użycie domowego, dobrej jakości i esencjonalnego rosołu. Ważne jest też żeby zupa była przynajmniej odrobinę pikantna, bo to nadaje jej charakteru. Ja użyłam dwóch papryczek serrano razem z pestkami, bo lubię, ale ilość chilli można mocno ograniczyć, zostawiając jedynie odrobinę.
Zupa fasolowa z awokado
Źródło: "Polévky" Apetit edice
1 cebula, posiekana,
1-2 papryczki chilli (u mnie serrano), posiekane,
2 łyżki oliwy,
2 puszki czerwonej fasoli (u mnie samodzielnie namoczona i ugotowana),
750 ml rosołu drobiowego.
1 awokado,
sok z 1/2 limonki,
1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
1 łyżka posiekanej kolendry,
sól i pieprz,
4 łyżki kwaśnej śmietany (ja nie dałam),
8 plasterków chorizo, podzielonych na pół.
Cebulę podsmażyć na oleju razem z chilli. Jeśli ktoś nie lubi bardzo ostrego jedzenia, może usunąć z chilli pestki. Kiedy cebula się zezłoci dodać fasolę i wywar. Gotować 10 minut.
W międzyczasie przygotować salsę. Awokado przepołowić, wyjąć pestkę i oddzielić miąć od skórki przy pomocy łyżki. Miąższ posiekać, albo podusić widelcem, dodać czosnek, kolendrę i sok z limonki. Przyprawić solą i pieprzem.
Zupę podawać z salsą, łyżką śmietany i plasterkami chorizo.
Komentarze
Ta zupa jest naprawdę ekspresowa w przygotowaniu. Lubię takie meksykańskie smaki i puszkę czerwonej fasoli masz w szafce prawie zawsze :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:34am, Poniedziałek 17 Listopad 2014.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com