
Plastry kabaczka z mięsnym nadzieniem
Autor: thiessa @ 6:52am, Piątek 14 Listopad 2014.
Wiem, że to już trochę nie sezon na kabaczka, ale możecie wierzyć lub nie, egzemplarz, a właściwie egzemplarze, z których zrobione jest to danie pochodzi z mojej działki i robiłam je nie dalej niż tydzień temu. Zwykle pozbywam się takich większych sztuk na rzecz Teściowej, tym razem zachowałam je dla siebie, jako, że nie zanosiło się na to, że będą w tym roku jeszcze jakieś kabaczkowe plony. Takie większe kabaczki mają tę zaletę, w przeciwieństwie do małych sztuk, które lubią więdnąć, że bardzo długo się przechowują. Kabaczek podany w taki sposób bardzo efektownie się prezentuje i może być odmianą dla tradycyjnie upieczonego w postaci łódek.
Plastry kabaczka z mięsnym nadzieniem
Źródło: "Dynie, cukinie, kabaczki" Anna Borowska
2 kabaczki (po ok. 1 kg),
400g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
1 cebula, posiekana,
100 g pieczarek, posiekanych,
1 średnia marchewka, starta na tarce o dużych oczkach,
1/2 pęczka koperku, posiekanego,
2 jajka,
1 bułka kajzerka,
śmietana kremówka do namoczenia bułki,
4 łyżki oleju,
sól i pieprz do smaku
Ponadto:
1 kg ziemniaków, pokrojonych na plasterki,
4 łyżki oleju,
sól i pieprz,
słodka papryka.
Kabaczki cienko obrać nożykiem szczelinowym. Z szerszego końca odkroić plaster grubości 4-5 cm. Z odciętych plastrów oraz kabaczków usunąć miąższ z pestkami.
Namoczyć kajzerkę w kremówce, ostatecznie w mleku.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć cebulę, dodać marchewkę oraz pieczarki. Dusić na silnym ogniu, aż cały płyn odparuje. Ostudzić.
Mięso wymieszać na jednolitą masę z kajzerką, zawartością patelni, jajkami oraz koperkiem. Przyprawić solą oraz pieprzem.
Nafaszerować masą kabaczki, otwory zakryć odciętymi plastrami i przymocować plastry wykałaczkami. Kabaczki posmarować resztą oleju, owinąć folią aluminiową (błyszcząca stroną do środka). Piec 1 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200C.
Ziemniaki wymieszać z olejem i przyprawami, piec w naczyniu żaroodpornym razem z kabaczkami (będą potrzebowały około pół godziny).
Upieczone kabaczki wyjąć z folii i pokroić w grube plastry. Podawać ułożone na upieczonych ziemniakach, z sosem serowym, lub jogurtowym.
Nie należy od razu odwijać kabaczków z folii i kroić. Lepiej poczekać kilka minut, aż temperatura spadnie, a upieczona potrawa się ustabilizuje. Wtedy nie będzie się rozpadać przy krojeniu.
Komentarze
Fajny pomysł. Takie plastry z nadzieniem prezentują się bardzo efektownie.
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:57am, Piątek 14 Listopad 2014.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com