<<Strona główna

Plastry kabaczka z mięsnym nadzieniem

Autor: thiessa @ 6:52am, Piątek 14 Listopad 2014.

Plastry kabaczka z mięsnym nadzieniem, Ground meat stuffed squash slices


Wiem, że to już trochę nie sezon na kabaczka, ale możecie wierzyć lub nie, egzemplarz, a właściwie egzemplarze, z których zrobione jest to danie pochodzi z mojej działki i robiłam je nie dalej niż tydzień temu. Zwykle pozbywam się takich większych sztuk na rzecz Teściowej, tym razem zachowałam je dla siebie, jako, że nie zanosiło się na to, że będą w tym roku jeszcze jakieś kabaczkowe plony. Takie większe kabaczki mają tę zaletę, w przeciwieństwie do małych sztuk, które lubią więdnąć, że bardzo długo się przechowują. Kabaczek podany w taki sposób bardzo efektownie się prezentuje i może być odmianą dla tradycyjnie upieczonego w postaci łódek.

Plastry kabaczka z mięsnym nadzieniem
Źródło: "Dynie, cukinie, kabaczki" Anna Borowska

2 kabaczki (po ok. 1 kg),
400g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
1 cebula, posiekana,
100 g pieczarek, posiekanych,
1 średnia marchewka, starta na tarce o dużych oczkach,
1/2 pęczka koperku, posiekanego,
2 jajka,
1 bułka kajzerka,
śmietana kremówka do namoczenia bułki,
4 łyżki oleju,
sól i pieprz do smaku

Ponadto:
1 kg ziemniaków, pokrojonych na plasterki,
4 łyżki oleju,
sól i pieprz,
słodka papryka.

Kabaczki cienko obrać nożykiem szczelinowym. Z szerszego końca odkroić plaster grubości 4-5 cm. Z odciętych plastrów oraz kabaczków usunąć miąższ z pestkami.
Namoczyć kajzerkę w kremówce, ostatecznie w mleku.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć cebulę, dodać marchewkę oraz pieczarki. Dusić na silnym ogniu, aż cały płyn odparuje. Ostudzić.
Mięso wymieszać na jednolitą masę z kajzerką, zawartością patelni, jajkami oraz koperkiem. Przyprawić solą oraz pieprzem.
Nafaszerować masą kabaczki, otwory zakryć odciętymi plastrami i przymocować plastry wykałaczkami. Kabaczki posmarować resztą oleju, owinąć folią aluminiową (błyszcząca stroną do środka). Piec 1 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200C.
Ziemniaki wymieszać z olejem i przyprawami, piec w naczyniu żaroodpornym razem z kabaczkami (będą potrzebowały około pół godziny).
Upieczone kabaczki wyjąć z folii i pokroić w grube plastry. Podawać ułożone na upieczonych ziemniakach, z sosem serowym, lub jogurtowym.
Nie należy od razu odwijać kabaczków z folii i kroić. Lepiej poczekać kilka minut, aż temperatura spadnie, a upieczona potrawa się ustabilizuje. Wtedy nie będzie się rozpadać przy krojeniu.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Fajny pomysł. Takie plastry z nadzieniem prezentują się bardzo efektownie.

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:57am, Piątek 14 Listopad 2014.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów