
Sałatka z ciecierzycą i bakłażanem
Autor: thiessa @ 6:57am, środa 12 Listopad 2014.
Tę sałatkę zrobiłam jakiś czas temu i najwyższa pora, żeby ja pokazać dopóki bakłażany są jeszcze w miarę tanie. Jeśli uda się Wam kupić halloumi to serdecznie polecam. Chociaż z braku halloumi byłabym skłonna użyć mozzarelli, ale tej bym już wówczas nie smażyła. Sałatka jest wyśmienita taka jeszcze lekko ciepła i po wystygnięciu a nawet na drugi dzień w pracy. Wystarczy w tym wypadku nie dodawać do niej rukoli od razu a położyć na wierzch lunchboxu i wymieszać przed spożyciem.
Sałatka z ciecierzycą i bakłażanem
Źródło" "Apetyt" 1/2014
2 bakłażany pokrojone w półplastry,
1 główka czosnku, podzielona na ząbki,
1-2 łyżki harissy,
5 łyżek oliwy,
sól i świeżo zmielony pieprz,
1 puszka cieciorki, odcedzonej przepłukanej (u mnie samodzielnie namoczona i ugotowana),
1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki,
250g sera halloumi, pokrojonego w plastry,
1 czerwona papryczka chilli, oczyszczona z pestek,
sok i skórka starta z 1/2 cytryny,
70g rukoli.
Piekarnik rozgrzać do 200C. Bakłażana ułożyć w brytfannie, posmarować harissą wymieszaną z 2 łyżkami oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Piec do momentu, kiedy bakłażan będzie miękki i nabierze złocistego koloru. Około 10 minut przed końcem pieczenia wrzucić czosnek razem z łupinkami.
Do brytfanny wrzucamy cieciorkę i pieczemy jeszcze 4-5 minuty. Upieczoną zawartość brytfanny przekładamy do miski, wyciskamy z łupinek upieczone ząbki czosnku i dodajemy cebulę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej halloumi z obu stron na złoty kolor. Moje niestety pierwszy raz w życiu udało mi się upłynnić na patelni. Można podsmażyć razem z serem pokrojoną na plasterki papryczkę chilli. Po usmażeniu ser podrzeć na kawałki i dodać do warzyw.
Wymieszać w małym słoiczku pozostałą oliwę, sos i skórkę z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę, dodać rukolę i wymieszać.
Komentarze
ũwietna sałatka, tyle moich ulubionych smaków. A harrissa stoi w szafce i czeka na wykorzystanie. Zapisuję sobie do wypróbowania :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 11:12am, środa 12 Listopad 2014.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com