
Demikát, czyli słowacka zupa bryndzowa
Autor: thiessa @ 8:52am, Poniedziałek 10 Listopad 2014.

Istnieje wiele receptur na tę tradycyjną słowacką zupę ja jednak zdecydowałam się na wariant, który najbardziej mi odpowiadał. W większości przepisów cebuli się nie podsmaża a jedynie gotuje. Ja nie lubię gotowanej cebuli, zatem zdecydowałam się na wariant podsmażany, Oryginalnie zupę gotuje się na wywarze z gotowania halušek, czyli ziemniaczanych kluseczek i tutaj mniej ortodoksyjnie zdecydowałam się na wywar warzywny, który powstaje w trakcie smażenia cebuli, obierania ziemniaków i robienia grzanek. Cebulę można podsmażyć na smalcu, ale ja wolę aromatyczne masło. W końcu bryndzę można rozpuścić w zupie i pominąć śmietanę, ale lepiej ją pokruszyć i zalać gorącą zupą. Oba warianty wypróbowałam i zdecydowanie polecam ten drugi.
Demikát, czyli słowacka zupa bryndzowa
Źródło: "Polévky" Apetit Edice z moimi zmianami
1 duża marchewka,
1 pietruszka,
kawałek selera,
20 cm kawałek pora (mogą być liście),
1 liść laurowy,
2 ziela angielskie,
1 cebula,
1 kopiasta łyżka masła,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
3 ziemniaki,
sól do smaku,
1/4 łyżeczki mielonego kminku,
150g kwaśnej śmietany,
200g bryndzy (najlepiej takiej kupowanej na wagę),
posiekana natka pietruszki,
grzanki z ciemnego chleba smażonego na maśle.
Zacząć od przygotowania wywaru. Do garnka wlać trochę więcej niż 1l wody, wrzucić marchewkę, pietruszkę, seler, por, oraz listek laurowy i ziele angielskie. Zagotować i na małym ogniu gotować powoli, aż warzywa zmiękną.
W czasie, kiedy wywar się gotuję posiekać cebulę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i smażyć, aż zmięknie i tylko lekko się zarumieni. Odstawić patelnię z ognia, wsypać paprykę, postawić ponownie na gazie i smażyć przez parę sekund. Trzeba uważać, żeby papryka się nie przypaliła, bo zrobi się gorzka. Odstawić patelnię na bok.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kiedy cebula będzie usmażona wywar też powinien być już gotowy. Wyłowić z niego warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie i wrzucić ziemniaki oraz zawartość patelni. Gotować do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie. Zupę posolić, pamiętając, żeby robić to z umiarem, ponieważ bryndza jest słona i dodać mielony kminek. Do miseczki ze śmietaną wlać trochę wywaru z zupy i energicznie wymieszać, po czym wlać zawartość miski do garnka z zupą. Podgrzać.
Do każdego talerza wkruszyć bryndzę i zalać gorącą zupą. Podawać posypaną natką pietruszki i grzankami z ciemnego chleba.
Komentarze
Ciekawa zupa...chetnie bym sprobowala :)
majka - 11:28am, Poniedziałek 10 Listopad 2014.http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com
Majka a u Ciebie to w ogole mozna kupic bryndze?
thiessa - 4:32pm, Poniedziałek 10 Listopad 2014.
Zapisuję do wypróbowania. Bardzo lubię bryndzę. A Ciebie zapraszam do mojej akcji Kuchnia skandynawska, która potrwa do końca listopada ;)
mopswkuchni - 5:02pm, Poniedziałek 10 Listopad 2014.http://mopswkuchni.net
bardzo interesująca zupa i piękne zdjęcia!
dariozka91 - 11:11am, Wtorek 11 Listopad 2014.http://wyznania-kulinarne.blogspot.com
Mam ochotę na tę zupkę:-) Bryndza fajnie podkręca smak:-)
Marzena - 9:19am, Wtorek 18 Listopad 2014.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
largest gay dating sites
dating a crossdresser gay
<a href=gayonlinedating.net?>dominant gay dating</a>
MichaelDof - 1:15am, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://gaydatingcanada.com