
Demikát, czyli słowacka zupa bryndzowa
Autor: thiessa @ 8:52am, Poniedziałek 10 Listopad 2014.

Istnieje wiele receptur na tę tradycyjną słowacką zupę ja jednak zdecydowałam się na wariant, który najbardziej mi odpowiadał. W większości przepisów cebuli się nie podsmaża a jedynie gotuje. Ja nie lubię gotowanej cebuli, zatem zdecydowałam się na wariant podsmażany, Oryginalnie zupę gotuje się na wywarze z gotowania halušek, czyli ziemniaczanych kluseczek i tutaj mniej ortodoksyjnie zdecydowałam się na wywar warzywny, który powstaje w trakcie smażenia cebuli, obierania ziemniaków i robienia grzanek. Cebulę można podsmażyć na smalcu, ale ja wolę aromatyczne masło. W końcu bryndzę można rozpuścić w zupie i pominąć śmietanę, ale lepiej ją pokruszyć i zalać gorącą zupą. Oba warianty wypróbowałam i zdecydowanie polecam ten drugi.
Demikát, czyli słowacka zupa bryndzowa
Źródło: "Polévky" Apetit Edice z moimi zmianami
1 duża marchewka,
1 pietruszka,
kawałek selera,
20 cm kawałek pora (mogą być liście),
1 liść laurowy,
2 ziela angielskie,
1 cebula,
1 kopiasta łyżka masła,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
3 ziemniaki,
sól do smaku,
1/4 łyżeczki mielonego kminku,
150g kwaśnej śmietany,
200g bryndzy (najlepiej takiej kupowanej na wagÄ™),
posiekana natka pietruszki,
grzanki z ciemnego chleba smażonego na maśle.
Zacząć od przygotowania wywaru. Do garnka wlać trochę więcej niż 1l wody, wrzucić marchewkę, pietruszkę, seler, por, oraz listek laurowy i ziele angielskie. Zagotować i na małym ogniu gotować powoli, aż warzywa zmiękną.
W czasie, kiedy wywar się gotuję posiekać cebulę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i smażyć, aż zmięknie i tylko lekko się zarumieni. Odstawić patelnię z ognia, wsypać paprykę, postawić ponownie na gazie i smażyć przez parę sekund. Trzeba uważać, żeby papryka się nie przypaliła, bo zrobi się gorzka. Odstawić patelnię na bok.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kiedy cebula będzie usmażona wywar też powinien być już gotowy. Wyłowić z niego warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie i wrzucić ziemniaki oraz zawartość patelni. Gotować do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie. Zupę posolić, pamiętając, żeby robić to z umiarem, ponieważ bryndza jest słona i dodać mielony kminek. Do miseczki ze śmietaną wlać trochę wywaru z zupy i energicznie wymieszać, po czym wlać zawartość miski do garnka z zupą. Podgrzać.
Do każdego talerza wkruszyć bryndzę i zalać gorącą zupą. Podawać posypaną natką pietruszki i grzankami z ciemnego chleba.
Komentarze
Ciekawa zupa...chetnie bym sprobowala :)
majka - 11:28am, Poniedziałek 10 Listopad 2014.http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com
Majka a u Ciebie to w ogole mozna kupic bryndze?
thiessa - 4:32pm, Poniedziałek 10 Listopad 2014.
ZapisujÄ™ do wypróbowania. Bardzo lubiÄ™ bryndzÄ™. A Ciebie zapraszam do mojej akcji Kuchnia skandynawska, która potrwa do koÅ„ca listopada ;)
mopswkuchni - 5:02pm, Poniedziałek 10 Listopad 2014.http://mopswkuchni.net
bardzo interesująca zupa i piękne zdjęcia!
dariozka91 - 11:11am, Wtorek 11 Listopad 2014.http://wyznania-kulinarne.blogspot.com
Mam ochotę na tę zupkę:-) Bryndza fajnie podkręca smak:-)
Marzena - 9:19am, Wtorek 18 Listopad 2014.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
largest gay dating sites
dating a crossdresser gay
<a href=gayonlinedating.net?>dominant gay dating</a>
MichaelDof - 1:15am, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://gaydatingcanada.com
Thank you for your whole efforts on this web site. My aunt really likes making time for investigation and it's easy to see why. Almost all know all relating to the powerful means you render vital items by means of this web site and in addition inspire participation from other individuals on the issue plus my princess is certainly learning so much. Enjoy the remaining portion of the year. You have been conducting a good job.
jordan shoes - 5:29am, Piątek 26 Maj 2023.http://www.jordanstoreonline.com
I wanted to jot down a small comment to say thanks to you for some of the wonderful hints you are posting at this site. My time-consuming internet lookup has at the end of the day been compensated with sensible details to write about with my close friends. I would mention that we readers are undoubtedly fortunate to dwell in a fine place with many perfect individuals with very beneficial advice. I feel quite lucky to have discovered your entire webpages and look forward to some more enjoyable times reading here. Thanks once again for everything.
hermes belt - 6:39pm, Sobota 3 Czerwiec 2023.http://www.hermesbelts.us.org