<<Strona główna

Demikát, czyli słowacka zupa bryndzowa

Autor: thiessa @ 8:52am, Poniedziałek 10 Listopad 2014.

Demikát, czyli słowacka zupa bryndzowa, Demikát, Slovak bryndza soup


Istnieje wiele receptur na tę tradycyjną słowacką zupę ja jednak zdecydowałam się na wariant, który najbardziej mi odpowiadał. W większości przepisów cebuli się nie podsmaża a jedynie gotuje. Ja nie lubię gotowanej cebuli, zatem zdecydowałam się na wariant podsmażany, Oryginalnie zupę gotuje się na wywarze z gotowania halušek, czyli ziemniaczanych kluseczek i tutaj mniej ortodoksyjnie zdecydowałam się na wywar warzywny, który powstaje w trakcie smażenia cebuli, obierania ziemniaków i robienia grzanek. Cebulę można podsmażyć na smalcu, ale ja wolę aromatyczne masło. W końcu bryndzę można rozpuścić w zupie i pominąć śmietanę, ale lepiej ją pokruszyć i zalać gorącą zupą. Oba warianty wypróbowałam i zdecydowanie polecam ten drugi.

Demikát, czyli słowacka zupa bryndzowa
Źródło: "Polévky" Apetit Edice z moimi zmianami

1 duża marchewka,
1 pietruszka,
kawałek selera,
20 cm kawałek pora (mogą być liście),
1 liść laurowy,
2 ziela angielskie,
1 cebula,
1 kopiasta łyżka masła,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
3 ziemniaki,
sól do smaku,
1/4 łyżeczki mielonego kminku,
150g kwaśnej śmietany,
200g bryndzy (najlepiej takiej kupowanej na wagÄ™),
posiekana natka pietruszki,
grzanki z ciemnego chleba smażonego na maśle.

Zacząć od przygotowania wywaru. Do garnka wlać trochę więcej niż 1l wody, wrzucić marchewkę, pietruszkę, seler, por, oraz listek laurowy i ziele angielskie. Zagotować i na małym ogniu gotować powoli, aż warzywa zmiękną.
W czasie, kiedy wywar się gotuję posiekać cebulę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i smażyć, aż zmięknie i tylko lekko się zarumieni. Odstawić patelnię z ognia, wsypać paprykę, postawić ponownie na gazie i smażyć przez parę sekund. Trzeba uważać, żeby papryka się nie przypaliła, bo zrobi się gorzka. Odstawić patelnię na bok.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kiedy cebula będzie usmażona wywar też powinien być już gotowy. Wyłowić z niego warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie i wrzucić ziemniaki oraz zawartość patelni. Gotować do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie. Zupę posolić, pamiętając, żeby robić to z umiarem, ponieważ bryndza jest słona i dodać mielony kminek. Do miseczki ze śmietaną wlać trochę wywaru z zupy i energicznie wymieszać, po czym wlać zawartość miski do garnka z zupą. Podgrzać.
Do każdego talerza wkruszyć bryndzę i zalać gorącą zupą. Podawać posypaną natką pietruszki i grzankami z ciemnego chleba.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Ciekawa zupa...chetnie bym sprobowala :)

majka - 11:28am, Poniedziałek 10 Listopad 2014.http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com

Majka a u Ciebie to w ogole mozna kupic bryndze?

thiessa - 4:32pm, Poniedziałek 10 Listopad 2014.

ZapisujÄ™ do wypróbowania. Bardzo lubiÄ™ bryndzÄ™. A Ciebie zapraszam do mojej akcji Kuchnia skandynawska, która potrwa do koÅ„ca listopada ;)

mopswkuchni - 5:02pm, Poniedziałek 10 Listopad 2014.http://mopswkuchni.net

bardzo interesująca zupa i piękne zdjęcia!

dariozka91 - 11:11am, Wtorek 11 Listopad 2014.http://wyznania-kulinarne.blogspot.com

Mam ochotę na tę zupkę:-) Bryndza fajnie podkręca smak:-)

Marzena - 9:19am, Wtorek 18 Listopad 2014.http://zaciszekuchenne.blogspot.com/

largest gay dating sites
dating a crossdresser gay
<a href=gayonlinedating.net?>dominant gay dating</a>

MichaelDof - 1:15am, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://gaydatingcanada.com

Thank you for your whole efforts on this web site. My aunt really likes making time for investigation and it's easy to see why. Almost all know all relating to the powerful means you render vital items by means of this web site and in addition inspire participation from other individuals on the issue plus my princess is certainly learning so much. Enjoy the remaining portion of the year. You have been conducting a good job.

jordan shoes - 5:29am, Piątek 26 Maj 2023.http://www.jordanstoreonline.com

I wanted to jot down a small comment to say thanks to you for some of the wonderful hints you are posting at this site. My time-consuming internet lookup has at the end of the day been compensated with sensible details to write about with my close friends. I would mention that we readers are undoubtedly fortunate to dwell in a fine place with many perfect individuals with very beneficial advice. I feel quite lucky to have discovered your entire webpages and look forward to some more enjoyable times reading here. Thanks once again for everything.

hermes belt - 6:39pm, Sobota 3 Czerwiec 2023.http://www.hermesbelts.us.org

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów