
Pieczeń z indyka z chorizo
Autor: thiessa @ 6:48am, Poniedziałek 3 Listopad 2014.
Nigdy nie przepadałam za pieczenią rzymską, ale dodatek chorizo i innych dodatków nakłonił mnie do przygotowania tego dania w nowej odsłonie. Testy wypadły bardzo pomyślnie, tym bardziej, że jest to jeden z tych obiadów, który świetnie nadaje się do spożycia na zimno, zarówno jako dodatek do chleba, jak i z sałatką lub warzywami jako element składowy lunchboxa. Z podanej ilości składników uzyskamy solidną porcję klopsa. Dla własnej wygody można powstałą masę podzielić na pół i upiec dwie mniejsze pieczenie.
Pieczeń z indyka z chorizo
Źródło: "Apety" 1/2014
2 łyżki oleju,
1 cebula, drobno pokrojona,
1 szklanka pokrojonych warzyw (można wybrać jeden gatunek lub dowolną kombinację: marchewkę, seler naciowy, paprykę, pora, fenkuł, pieczarki),
150 ml sherry,
1 bułka,
mleko do namoczenia bułki,
1 kg mielonego mięsa z indyka (najlepiej udek i piersi),
2 duże jajka,
1 łyżka sosu Worcestershire,
100g chorizo, pokrojonej w kostkę,
80g drobno startego sera żółtego,
1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki,
1 łyżeczka mielonej, wędzonej papryki,
2 łyżki posiekanego świeżego oregano lub 2 łyżeczki soszonego,
garść posiekanej natki pietruszki,
sól, świeżo zmielony pieprz,
1 łyżka miodu,
1 łyżka keczupu.
Przygotować bazę warzywną. Na patelni na średnim ogniu smażyć posiekaną cebulę i wybrane warzywa, aż zmiękną. Na patelnię wlać sherry, zwiększyć ogień i gotować aż płyn prawie całkiem odparuje. Przełożyć do miski i wystudzić. Dodać bułkę namoczoną w mleku, mięso, jajka, sos Worcestershire, chorizo, ser, cebulę pokrojoną w plasterki, wędzoną paprykę i zioła. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, ale zbytnio nie uklepywać.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformować klopsa. Wierzch posmarować mieszanką miodu i keczupu. Piec około godziny, aż do uzyskania złotego koloru.
Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Następnie pieczeń przełożyć na deseczkę i pokroić w plastry.
Komentarze
Ja akurat pieczeń rzymską bardzo lubię, jednak Twoja wersja jest jeszcze lepsza. Z dodatkiem chorizo musi być przepyszna :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:35am, Poniedziałek 3 Listopad 2014.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
https://www.facebook.com/apetytmagazyn/photos/a.707269156031428.1073741828.695111720580505/731931613565182/?type=1
Dziękujemy za test :)
Apetyt - 3:29pm, Poniedziałek 3 Listopad 2014.https://www.facebook.com/apetytmagazyn
Upiekę i to z całą pewnością, ale zapewne bliżej świąt. Ile ta pieczeń ma dobrych rzeczy w środku.
Panna Malwinna - 5:27pm, Wtorek 4 Listopad 2014.