<<Strona główna

Pieczeń z indyka z chorizo

Autor: thiessa @ 6:48am, Poniedziałek 3 Listopad 2014.

Pieczeń z indyka z chorizo, Turkey and chorizo meatloaf


Nigdy nie przepadałam za pieczenią rzymską, ale dodatek chorizo i innych dodatków nakłonił mnie do przygotowania tego dania w nowej odsłonie. Testy wypadły bardzo pomyślnie, tym bardziej, że jest to jeden z tych obiadów, który świetnie nadaje się do spożycia na zimno, zarówno jako dodatek do chleba, jak i z sałatką lub warzywami jako element składowy lunchboxa. Z podanej ilości składników uzyskamy solidną porcję klopsa. Dla własnej wygody można powstałą masę podzielić na pół i upiec dwie mniejsze pieczenie.

Pieczeń z indyka z chorizo
Źródło: "Apety" 1/2014

2 łyżki oleju,
1 cebula, drobno pokrojona,
1 szklanka pokrojonych warzyw (można wybrać jeden gatunek lub dowolną kombinację: marchewkę, seler naciowy, paprykę, pora, fenkuł, pieczarki),
150 ml sherry,
1 bułka,
mleko do namoczenia bułki,
1 kg mielonego mięsa z indyka (najlepiej udek i piersi),
2 duże jajka,
1 łyżka sosu Worcestershire,
100g chorizo, pokrojonej w kostkę,
80g drobno startego sera żółtego,
1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki,
1 łyżeczka mielonej, wędzonej papryki,
2 łyżki posiekanego świeżego oregano lub 2 łyżeczki soszonego,
garść posiekanej natki pietruszki,
sól, świeżo zmielony pieprz,
1 łyżka miodu,
1 łyżka keczupu.

Pieczeń z indyka z chorizo, Turkey and chorizo meatloaf

Przygotować bazę warzywną. Na patelni na średnim ogniu smażyć posiekaną cebulę i wybrane warzywa, aż zmiękną. Na patelnię wlać sherry, zwiększyć ogień i gotować aż płyn prawie całkiem odparuje. Przełożyć do miski i wystudzić. Dodać bułkę namoczoną w mleku, mięso, jajka, sos Worcestershire, chorizo, ser, cebulę pokrojoną w plasterki, wędzoną paprykę i zioła. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, ale zbytnio nie uklepywać.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformować klopsa. Wierzch posmarować mieszanką miodu i keczupu. Piec około godziny, aż do uzyskania złotego koloru.
Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Następnie pieczeń przełożyć na deseczkę i pokroić w plastry.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Ja akurat pieczeń rzymską bardzo lubię, jednak Twoja wersja jest jeszcze lepsza. Z dodatkiem chorizo musi być przepyszna :)

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:35am, Poniedziałek 3 Listopad 2014.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com

https://www.facebook.com/apetytmagazyn/photos/a.707269156031428.1073741828.695111720580505/731931613565182/?type=1
Dziękujemy za test :)

Apetyt - 3:29pm, Poniedziałek 3 Listopad 2014.https://www.facebook.com/apetytmagazyn

Upiekę i to z całą pewnością, ale zapewne bliżej świąt. Ile ta pieczeń ma dobrych rzeczy w środku.

Panna Malwinna - 5:27pm, Wtorek 4 Listopad 2014.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów