<<Strona główna

Zupa z dyni i pomidorów z parmezanem

Autor: thiessa @ 6:50am, Poniedziałek 27 Październik 2014.

Zupa z dyni z parmezanem, Pumpkin soup with parmesan cheese


Dynia to dla mnie jedno z najbardziej ulubionych warzyw. Uwielbiam ją za jej uniwersalność, za to, że można z nią zrobić dosłownie wszystko: zupę, danie główne, placki, zapiekanki, makarony, curry, ciasta, serniki, soki, surówki i całą masę innych rzeczy. Odkąd wyprowadziłam się z rodzinnego domu i zaczęłam eksperymentować w kuchni przyrządziłam z niej tyle dań, że gdyby nie zdjęcia, które się zachowały (jeszcze sprzed czasów, kiedy prowadziłam bloga) to nawet nie pamiętałabym, że coś takiego robiłam. Spośród tych dań prym wiodą zupy. Robiłam je na tyle sposobów, że aż trudno uwierzyć. Przepis na tę zupę pochodzi z pierwszej książki traktującej o daniach z dyni, jakiej zostałam właścicielką. Obecnie mam ich kilka, ale do tej wciąż wracam. I do zupy również.

Zupa z dyni i pomidorów z parmezanem
Źródło: "Dynia, melon, arbuz i cukinia" wydawnictwo Naumann & Göbel

1 kg dyni (waga oczyszczonej z pestek ale ze skórą),
9 pomidorów,
2 cebule, pokrojone na ćwiartki,
4 ząbki czosnku nieobrane,
2-3 łyżki oliwy,
650 ml bulionu warzywnego,
kilka gałązek rozmarynu,
sól, pieprz,
parmezan

Kawałki dyni bez pestek, cebule, pomidory bez szypułek i umyte gałązki rozmarynu ułożyć w brytfannie (na papierze lub folii), wysmarować oliwą, posolić, popieprzyć i piec 45 minut w temperaturze 200C. Na 10 minut przed wyłączeniem piekarnika wrzucić do brytfanny czosnek.
W czasie, kiedy warzywa się pieką ja gotuję bulion z marchewki, pietruszki, selera i pora i jeśli mam na stanie to z fekulu. Wrzucam listek laurowy i ze dwa ziela angielskie. Jeśli akurat nie jestem w posiadaniu świeżego rozmarynu to dodaję do gotowania trochę suszonego. Po ugotowaniu wywar przecedzam
Po upieczeniu i ostudzeniu warzyw oddzielić miąższ dyni od skórki a pomidory obrać ze skórki. Wycisnąć upieczony czosnek ze skórek, wlać bulion i całość zmiksować. Połączyć z pozostałym bulionem i mocno podgrzać, ale nie zagotowywać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotowaną zupę rozlać na talerze i posypać parmezanem startym na grubej tarce.

Przepis dodaję do tegorocznej edycji akcji:


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

uwielbiam zupy krem, cudowna konsystencja!

foodmania - 4:52pm, Poniedziałek 27 Październik 2014.http://foodmania-przepisy.blogspot.com/

"Dynia, melon, arbuz i cukinia" - tytuł książki brzmi intrygująco ;) Zupa musi być pyszna, szczególnie z dodatkiem parmezanu, który uwielbiam :)

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:47am, Wtorek 28 Październik 2014.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com

Ja też bardzo polubiłam dynię. Zaczęłam ją odkrywać w sumie dopiero, gdy wyprowadziłam się od rodziców. Moja mama lubiła prostotę i robiła frytki z dyni z pomidorem i serem białym i nic więcej. A ponieważ ja lubiłam smak dyni zaczęłam eksperymentować. I tak jak piszesz dynia to warzywo ogromnych możliwości. I dobrze komponuje się z wieloma składnikami. Z pomidorami na pewno, więc ta zupka musiała być pyszna.

mopswkuchni - 1:38pm, Wtorek 28 Październik 2014.http://mopswkuchni.net

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • wrzesień 2017
    • Curry z mango i bakłażanem
    • Smażone chayote z kurczakiem i krewetkami
    • Smażone chayote z wieprzowiną i pomidorami
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

no prescription order via...
viagra quand le prendre <lt;a href=http...
Moisesobemo @ 9:22pm, 13 Wrzesień 2017

FREE CASINO|FREE SLOTS|FR...
Hi, If you are a casino or poker player, you simpl...
Orlandoteerb @ 10:12am, 6 Wrzesień 2017

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów