
Dynia z chilli i bazyliÄ…
Autor: thiessa @ 6:58am, Czwartek 23 Październik 2014.
Uwielbiam to danie. Pomimo, że jest tyle potraw z dynią, które chciałabym wypróbować to jednak każdego roku znajdzie się miejsce na powtórkę akurat tego. Niestety, nie jest to coś, co każdemu przypadnie do gustu. Zapewne dla wielu osób to, co mnie tutaj bardzo odpowiada, będzie istotną wadą tego dania. Dla mnie smakuje po prostu Azją w wydaniu, jakiego trudno szukać w europejskich restauracjach, które wszystko przerabiają w ten sposób, żeby pasowało do rodzimych kubków smakowych. W daniu wyczuwa się wyraźnie smak pasty krewetkowej i suszonych krewetek a ostrość chilli potęguje jeszcze bardziej azjatyckie doznania.
Dynia z chilli i bazyliÄ…
Źródło: "The food of Thailand" Oi Cheepchaiissara
3 łyżki suszonych krewetek,
1/2 łyżeczki pasty krewetkowej,
2 korzenie kolendry,
10-12 ziaren białego pieprzu,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
2 szalotki, posiekane,
125 ml śmietanki kokosowej,
300 g dyni, pokrojonej na 4 cm kawałki, (tym razem pokroiłam na mniejsze kawałki),
2 duże czerwone chilli, pokrojone wzdłuż,
125 ml mleka kokosowego,
1 łyżka sosu rybnego,
1 łyżka cukru palmowego,
2 łyżeczki soku z limonki,
12 listków tajskiej bazylii.
A tutaj archiwalne zdjęcie z pierwszego wykonania, rok 2007
Suszone krewetki moczyć w wodzie przez 20 min, odsączyć.
Pozostałe suszone krewetki utłuc w moździerzu z korzeniami kolendry, pastą krewetkową, ziarnami pieprzu, czosnkiem i szalotkami.
Zagotować śmietankę kokosową i gotować przez 5 min. Dodać pastę z moździerza i gotować kolejne 2-3 min. Na koniec dodać dynię, namoczone krewetki, chilli oraz wlać mleko kokosowe. Gotować do momentu, kiedy dynia będzie miękka. Przyprawić sosem rybnym, cukrem palmowym i sokiem z limonki. Wrzucić liście bazylii i pomieszać.
Przepis dodajÄ™ do tegorocznej akcji:
Komentarze
Nigdy nie jadłam pasty krewetkowej, jestem ciekawa, czy to danie przypadłoby mi do gustu. Pozdrawiam :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:31am, Czwartek 23 Październik 2014.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
Też jestem ciekawa smaku tego dania, bo lubię poznawać nowe smaki. Sama pewnie nie zrobię, bo nie robię wiele rzeczy z kuchni azjatyckiej więc zakupione sosy itd. by się pewnie zmarnowały. Teraz poszukuję przepisu na dynię w odsłonie marokańskiej/arabskiej - jadłam na jednym bankiecie dynię chyba pieczoną z innymi warzywami w jakimś takim orientalnym sosie - pychotka!A może u Ciebie mogę coś takiego podpatrzeć?
mopswkuchni - 1:46pm, Wtorek 28 Październik 2014.http://mopswkuchni.net