<<Strona główna

Dynia z chilli i bazylią

Autor: thiessa @ 6:58am, Czwartek 23 Październik 2014.

Dynia z chilli i bazylią, Pumpkin with chilli and basil


Uwielbiam to danie. Pomimo, że jest tyle potraw z dynią, które chciałabym wypróbować to jednak każdego roku znajdzie się miejsce na powtórkę akurat tego. Niestety, nie jest to coś, co każdemu przypadnie do gustu. Zapewne dla wielu osób to, co mnie tutaj bardzo odpowiada, będzie istotną wadą tego dania. Dla mnie smakuje po prostu Azją w wydaniu, jakiego trudno szukać w europejskich restauracjach, które wszystko przerabiają w ten sposób, żeby pasowało do rodzimych kubków smakowych. W daniu wyczuwa się wyraźnie smak pasty krewetkowej i suszonych krewetek a ostrość chilli potęguje jeszcze bardziej azjatyckie doznania.

Dynia z chilli i bazylią
Źródło: "The food of Thailand" Oi Cheepchaiissara

3 łyżki suszonych krewetek,
1/2 łyżeczki pasty krewetkowej,
2 korzenie kolendry,
10-12 ziaren białego pieprzu,
2 ząbki czosnku, posiekane,
2 szalotki, posiekane,
125 ml śmietanki kokosowej,
300 g dyni, pokrojonej na 4 cm kawałki, (tym razem pokroiłam na mniejsze kawałki),
2 duże czerwone chilli, pokrojone wzdłuż,
125 ml mleka kokosowego,
1 łyżka sosu rybnego,
1 łyżka cukru palmowego,
2 łyżeczki soku z limonki,
12 listków tajskiej bazylii.

Dynia z chilli i bazylią, Pumpkin with chilli and basil

A tutaj archiwalne zdjęcie z pierwszego wykonania, rok 2007

Suszone krewetki moczyć w wodzie przez 20 min, odsączyć. 
Pozostałe suszone krewetki utłuc w moździerzu z korzeniami kolendry, pastą krewetkową, ziarnami pieprzu, czosnkiem i szalotkami.
Zagotować śmietankę kokosową i gotować przez 5 min. Dodać pastę z moździerza i gotować kolejne 2-3 min. Na koniec dodać dynię, namoczone krewetki, chilli oraz wlać mleko kokosowe. Gotować do momentu, kiedy dynia będzie miękka. Przyprawić sosem rybnym, cukrem palmowym i sokiem z limonki. Wrzucić liście bazylii i pomieszać.

Przepis dodaję do tegorocznej akcji:

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Nigdy nie jadłam pasty krewetkowej, jestem ciekawa, czy to danie przypadłoby mi do gustu. Pozdrawiam :)

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:31am, Czwartek 23 Październik 2014.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com

Też jestem ciekawa smaku tego dania, bo lubię poznawać nowe smaki. Sama pewnie nie zrobię, bo nie robię wiele rzeczy z kuchni azjatyckiej więc zakupione sosy itd. by się pewnie zmarnowały. Teraz poszukuję przepisu na dynię w odsłonie marokańskiej/arabskiej - jadłam na jednym bankiecie dynię chyba pieczoną z innymi warzywami w jakimś takim orientalnym sosie - pychotka!A może u Ciebie mogę coś takiego podpatrzeć?

mopswkuchni - 1:46pm, Wtorek 28 Październik 2014.http://mopswkuchni.net

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • październik 2017
    • Pitu
    • Paprykarz z grzybów
    • Rosół z cukinią, przepiórczymi jajeczkami i makaronem somen
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów