
Pieczona dynia nadziewana wołowiną i dzikim ryżem
Autor: thiessa @ 6:38am, Poniedziałek 20 Październik 2014.
Przepis na to danie pochodzi z nietypowej książki, opisującej kuchnię Indian z Ameryki Północnej. Dania, jak można się domyślić są mało wyszukane i na pewno nie wywołują takiego zachwytu jak dania współczesne, ale jest we mnie chęć poznawania smaków zarówno tych wysublimowanych jak i tych prostych, pierwotnych.
Dynia została przyrządzona zgodnie z recepturą plemienia Hidatsa.
Wsie plemion Hidasa i Madan leżały nad rzeką Missouri w dzisiejszej Północnej Dakocie. Były ważnymi centrami handlowymi, w których handlowano zarówno jedzeniem tubylców, jak i tym nie-indiańskim. Plemiona te hodowały dynie i kabaczki i handlowały również z plemionami ze wschodu i północy. Ich dieta była bardziej urozmaicona w porównaniu z ich nie-osiadłymi sąsiadami.
Wiele spośród plemion Równin wywodzi swój początek z krainy Wielkich Jezior i północnych lasów i z tego powodu jest im znany dziki ryż. Stał się on ważnym przedmiotem handlu, docierając z krainy lasów do plemion preriowych. Następnie był on wymieniany na suszone mięso bawołów dostarczane przez łowców z Równin.
To danie łączy jedno z najpopularniejszych indiańskich warzyw – dynię z dzikim ryżem. Jak się można domyślić w oryginale nie używa się wołowiny, ale dziczyzny lub mięsa bawołów.
Danie będzie się ładniej prezentować, jeśli użyjemy pomarańczowej dyni. Ja wszystkie dynie mam z własnej działki i akurat taka o odpowiednio płaskiej podstawie i stosownej wielkości miała kolor zielony.
Pieczona dynia nadziewana wołowiną i dzikim ryżem
Źródło: "Spirit of the harvest. North Amrican Indian cooking" Beverly Cox and Martin Jacobs
1 dynia o wadze ok. 1,5 kg,
1 łyżeczka soli,
1/4 łyżeczki mielonej gorczycy,
2 łyżki oleju,
450g mielonej wołowiny,
1 średnia cebula, posiekana,
1 szklanka ugotowanego dzikiego ryżu (1/2 szklanki przed ugotowaniem),
3 jajka, lekko ubite widelcem,
1 łyżeczka pokruszonej, suszonej szałwi (ja dałam świeżą, bo tylko taką miałam),
1/4 łyżeczki pieprzu.
Dynię umyć, odciąć górną część, oczyścić z pestek i włókien, oprószyć od wewnątrz zmieloną gorczycą. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, kiedy będzie miękka dodać mieloną wołowinę i smażyć do momentu, kiedy straci intensywnie czerwony kolor. Przyprawić solą, pieprzem i szałwią. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200C.
Zawartość patelni wymieszać z jajkami i nadziać dynię. Do żaroodpornego naczynia wlać na dno 2 cm wody, włożyć dynię i piec około 1,5 godziny, albo do momentu, kiedy dynia będzie miękka. W razie potrzeby uzupełnić w naczyniu wodę. Ja piekłam dynię przykrytą, wcześniej odciętym wieczkiem, zapobiegło to wysychaniu nadzienia. Upieczoną dynię posypałam posiekaną dymką i szczypiorkiem.
Przepis dodaję do tegorocznej akcji:
Komentarze
Bardzo interesujący przepis - miło było dowiedzieć się czegoś na temat kuchni Indian, nie wiedziałam, że uprawiali dynie. Pozdrawiam :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:35am, Poniedziałek 20 Październik 2014.http://chilliczosnekioilwa.blogspot.com
Zuzia, nie tylko dynie ale tez fasole i kukurydze. To tzw. swieta trojca rodzimej kuchni amerykanskiej. Tutaj jest na ten temat wpis z indianskimi legandami.
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=535
thiessa - 6:36pm, Poniedziałek 20 Październik 2014.
piękna prezentacja!
justyna - 12:12am, Niedziela 26 Październik 2014.http://mojemenu.blogspot.com
I must show appreciation to the writer just for bailing me out of this particular problem. Just after researching through the online world and finding tips that were not pleasant, I thought my entire life was over. Living minus the approaches to the issues you've solved by way of your good website is a crucial case, and ones that could have negatively damaged my career if I hadn't noticed your website. Your capability and kindness in controlling all things was important. I am not sure what I would have done if I had not come upon such a stuff like this. It's possible to at this time look forward to my future. Thank you very much for your specialized and amazing help. I will not be reluctant to recommend the blog to any individual who should get guidance about this issue.
goyard outlet - 12:25pm, Czwartek 18 Maj 2023.http://www.goyardoutlets.us
Thank you so much for giving everyone a very pleasant chance to read critical reviews from here. It can be very brilliant and as well , full of fun for me and my office friends to search the blog more than three times in a week to study the latest issues you have got. And indeed, I'm so actually contented for the good information you give. Certain 4 tips in this posting are certainly the most efficient I've had.
Golden Goose Deluxe Brand - 3:49am, Poniedziałek 29 Maj 2023.http://www.goldengoosedeluxebrand.us.com