
Smażone papryki nadziewane kajmakiem
Autor: thiessa @ 6:56am, Czwartek 16 Październik 2014.
Podejrzewam, że wiele osób ze zdziwieniem przeczytało nazwę tego dania i pomyślało sobie, że jest to totalny hardkor. Prawdę powiedziawszy, sama mocno bym się zastanowiła, czy chcę tego spróbować, gdyby chodziło o kajmak, jaki znamy. Już nie o dziwne połączenie tutaj chodzi, ale o to, że przekąski wolę jednak wytrawne niż słodkie. Spieszę, więc czym prędzej poinformować, że papryki nadziewane są serkiem o tej właśnie nazwie, który przypomina konsystencją gęstą śmietanę. Serek tego typu znany jest na Bałkanach (w Serbii, Bośni, Czarnogórze i Macedonii). Używany jest jako dodatek do mięs, zup, chleba i warzyw. Najlepszy można kupić na rynku na wagę, ale jego produkcją zajmują się zarówno lokalne mleczarnie jak i światowe koncerny.
Przygotowuje się go poprzez zagotowanie mleka, wlanie delikatnie na wierzch gęstej śmietany i pozostawienie na małym ogniu na ok. dwie godziny, a następnie zebranie śmietanki z wierzchu i odłożenie jej na pewien czas (od kilku godzin do nawet dni) do stygnięcia i fermentacji. Szczegóły przepisu, a także sposób spożycia różni się w zależności od regionu.
Danie podaje się w Serbii jako dodatek do mięs, ale z dodatkiem serbskiej, czy szopskiej sałatki może stanowić samodzielny, wegetariański posiłek. W skład serbskiej sałatki wchodzi pomidor, ogórek, cebula i papryka i zapewne wiele osób robi taką sałatkę nie wiedząc nawet, że taką ma nazwę. Po dodaniu do niej sera feta (oryginalnie używa się sera szopskiego) uzyskamy sałatkę szopską.
Smażone papryki nadziewane kajmakiem
Źródło: "Mali srpski kuvar"
8 białych, mięsistych papryk,
sól,
150g kajmaku lub kremowego serka np. "Twój smak",
3-4 łyżki mąki,
1-2 jajka,
3-4 łyżki bułki tartej,
olej do smażenia
Paprykę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200C do momentu, kiedy jej skórka zacznie się marszczyć a nawet lekko sczernieje. Wyjąć z piekarnika, przełożyć do miski, przykryć talerzem i odstawić żeby trochę ostygła. Dodatkowo para, która się zgromadzi w misce spowoduje, że skórka papryki będzie się łatwo zdejmować. Kiedy papryka będzie już wystarczająco chłodna, żeby nie poparzyć sobie palców, obrać ze skórki. i oczyścić z nasion. Jeśli oczyszczenie z nasion sprawia nam trudność można paprykę przeciąć wzdłuż i rozłożyć na płasko.
Oczyszczoną paprykę posolić, nałożyć trochę kajmaku lub serka i złożyć z obu stron, tak jak gdybyśmy chcieli się owinąć swetrem bez guzików.
Każdą paprykę obtaczać kolejno w mące, rozbełtanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.
Komentarze
Zgadłaś - gdy tylko zobaczyłam tytuł poczułam wielkie zdziwienie i zaskoczenie - Co też ona dobrego wykombinowała?!
Ale papryki nadziewane serkiem to zupełnie inna sprawa, na pewno były pyszne. A gdzie kupiłaś ser kajmak - gdzieś w Polsce, czy przywiozłaś go z zagranicy?
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:37am, Czwartek 16 Październik 2014.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
Dobra, dobra, nadziewane bdb, ale czy robiłaś sama kaymak? Bo go uwielbiam, w Turcji się obżerałam, jak tylko się trafił (np. zjadłam kiedyś na śniadanie porcję i swoją, i M, bo dla niego było 'za ciężkie').
ptasia - 11:05am, Czwartek 16 Październik 2014.http://cosniecos.blox.pl
Nie, nie robilam sama. Przywiozlam z Serbii. Te papryki robilam w lipcu, zaraz po powrocie, tylko zdjecia troche przelezaly:-) Swoja droga moze kiedys warto podjac probe samodzielnego wyrobu?
thiessa - 5:29pm, Czwartek 16 Październik 2014.
To faktycznie poleżaÅ‚y te foty ;). KiedyÅ› myÅ›laÅ‚am, żeby zrobić, ale przepis, który widziaÅ‚am, zakÅ‚adaÅ‚ stanie godzinÄ™ przy garnku i mieszanie, co mnie zniechÄ™ciÅ‚o... Tak szczerze, gdybym miaÅ‚a staÅ‚y dostÄ™p do clotted cream, na pewno bym siÄ™ nie bawiÅ‚a ;).
ptasia - 7:14pm, Sobota 18 Październik 2014.http://cosniecos.blox.pl