<<Strona główna

Smażone papryki nadziewane kajmakiem

Autor: thiessa @ 6:56am, Czwartek 16 Październik 2014.

Smażone papryki nadziewane kajmakiem, Filled peppers with kajmak


Podejrzewam, że wiele osób ze zdziwieniem przeczytało nazwę tego dania i pomyślało sobie, że jest to totalny hardkor. Prawdę powiedziawszy, sama mocno bym się zastanowiła, czy chcę tego spróbować, gdyby chodziło o kajmak, jaki znamy. Już nie o dziwne połączenie tutaj chodzi, ale o to, że przekąski wolę jednak wytrawne niż słodkie. Spieszę, więc czym prędzej poinformować, że papryki nadziewane są serkiem o tej właśnie nazwie, który przypomina konsystencją gęstą śmietanę. Serek tego typu znany jest na Bałkanach (w Serbii, Bośni, Czarnogórze i Macedonii). Używany jest jako dodatek do mięs, zup, chleba i warzyw. Najlepszy można kupić na rynku na wagę, ale jego produkcją zajmują się zarówno lokalne mleczarnie jak i światowe koncerny.
Przygotowuje się go poprzez zagotowanie mleka, wlanie delikatnie na wierzch gęstej śmietany i pozostawienie na małym ogniu na ok. dwie godziny, a następnie zebranie śmietanki z wierzchu i odłożenie jej na pewien czas (od kilku godzin do nawet dni) do stygnięcia i fermentacji. Szczegóły przepisu, a także sposób spożycia różni się w zależności od regionu.
Danie podaje się w Serbii jako dodatek do mięs, ale z dodatkiem serbskiej, czy szopskiej sałatki może stanowić samodzielny, wegetariański posiłek. W skład serbskiej sałatki wchodzi pomidor, ogórek, cebula i papryka i zapewne wiele osób robi taką sałatkę nie wiedząc nawet, że taką ma nazwę. Po dodaniu do niej sera feta (oryginalnie używa się sera szopskiego) uzyskamy sałatkę szopską.

kajmak


Smażone papryki nadziewane kajmakiem
Źródło: "Mali srpski kuvar"

8 białych, mięsistych papryk,
sól,
150g kajmaku lub kremowego serka np. "Twój smak",
3-4 łyżki mąki,
1-2 jajka,
3-4 łyżki bułki tartej,
olej do smażenia


Smażone papryki nadziewane kajmakiem, Filled peppers with kajmak

Paprykę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200C do momentu, kiedy jej skórka zacznie się marszczyć a nawet lekko sczernieje. Wyjąć z piekarnika, przełożyć do miski, przykryć talerzem i odstawić żeby trochę ostygła. Dodatkowo para, która się zgromadzi w misce spowoduje, że skórka papryki będzie się łatwo zdejmować. Kiedy papryka będzie już wystarczająco chłodna, żeby nie poparzyć sobie palców, obrać ze skórki. i oczyścić z nasion. Jeśli oczyszczenie z nasion sprawia nam trudność można paprykę przeciąć wzdłuż i rozłożyć na płasko.
Oczyszczoną paprykę posolić, nałożyć trochę kajmaku lub serka i złożyć z obu stron, tak jak gdybyśmy chcieli się owinąć swetrem bez guzików.
Każdą paprykę obtaczać kolejno w mące, rozbełtanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Zgadłaś - gdy tylko zobaczyłam tytuł poczułam wielkie zdziwienie i zaskoczenie - Co też ona dobrego wykombinowała?!
Ale papryki nadziewane serkiem to zupełnie inna sprawa, na pewno były pyszne. A gdzie kupiłaś ser kajmak - gdzieś w Polsce, czy przywiozłaś go z zagranicy?

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:37am, Czwartek 16 Październik 2014.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com

Dobra, dobra, nadziewane bdb, ale czy robiłaś sama kaymak? Bo go uwielbiam, w Turcji się obżerałam, jak tylko się trafił (np. zjadłam kiedyś na śniadanie porcję i swoją, i M, bo dla niego było 'za ciężkie').

ptasia - 11:05am, Czwartek 16 Październik 2014.http://cosniecos.blox.pl

Nie, nie robilam sama. Przywiozlam z Serbii. Te papryki robilam w lipcu, zaraz po powrocie, tylko zdjecia troche przelezaly:-) Swoja droga moze kiedys warto podjac probe samodzielnego wyrobu?

thiessa - 5:29pm, Czwartek 16 Październik 2014.

To faktycznie poleżaÅ‚y te foty ;). KiedyÅ› myÅ›laÅ‚am, żeby zrobić, ale przepis, który widziaÅ‚am, zakÅ‚adaÅ‚ stanie godzinÄ™ przy garnku i mieszanie, co mnie zniechÄ™ciÅ‚o... Tak szczerze, gdybym miaÅ‚a staÅ‚y dostÄ™p do clotted cream, na pewno bym siÄ™ nie bawiÅ‚a ;).

ptasia - 7:14pm, Sobota 18 Październik 2014.http://cosniecos.blox.pl

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów