
Quesadillas z czarną fasolą i mozzarellą i salsa ze świeżych tomatillos
Autor: thiessa @ 6:50am, Poniedziałek 13 Październik 2014.
Quesadille te są nieprzyzwoicie dobre i biją na głowę wszelkie quesadille z dodatkiem mięsa. Do tego zestawu świetnie smakowała salsa ze świeżych tomatillos. Ponieważ zdobycie tego warzywa w naszych warunkach, o ile ktoś jak ja nie hoduje go na własnej działce, jest niemożliwe to w zastępstwie proponuję użycie pico de gallo.
Quesadillas z czarnÄ… fasolÄ… i mozzarellÄ…
Źródło: "Kuchnia wegetariańska" Nicola Graimes z moimi zmianami
2 łyżki oliwy,
1 czerwona cebula, posiekana,
1 zÄ…bek czosnku, posiekany,
1 strÄ…k czerwonej papryki, oczyszczonej i pokrojonej w paski,
1 papryczka chilli jalapeño, oczyszczona z nasion i posiekana,
1/2 łyżeczki oregano,
1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
sól i świeżo zmielony pieprz,
400g ugotowanej czarnej fasoli,
1 kulka mozzarelli (125g) osaczona z zalewy i pokrojona na plasterki,
pszenne tortille.
Oliwę rozgrzać na patelni, włożyć cebulę i smażyć, aż cebula zmięknie i się zezłoci. Dodać paprykę i jalapeño, smażyć nadal, aż papryka lekko zmięknie. Na koniec dodać czosnek, oregano i kumin. Smażyć około minuty, po czym wrzucić fasolę. Smażyć rozgniatając ją spodem łyżki. Dobrze zagrzać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Połowę tortilli posmarować pastą fasolową, ułożyć na niej mozzarellę i przykryć drugą połową tortilli, docisnąć. Smażyć na patelni grillowej, posmarowanej lekko oliwą. Można ułożyć tortille na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzchnią tortillę posmarować oliwą i grillować w piekarniku po obu stronach. Podczas przewracania pomóc sobie łapatką. Ja opiekłam na grillu elektrycznym. Jest to najwygodniejsza metoda, ponieważ tortilla opieka się od razu z obu stron i nie ma później problemu z jej przewróceniem na drugą stronę.
Salsa ze świeżych tomatillos
Źródło: "Truly Mexican" Roberto Santibañez
225g obranych i posiekanych tomatillos (miechunki pomidorowej),
1/2 szklanki posiekanej kolendry,
2 chiles serrano, albo 1 jalapeño, posiekane,
1 łyżki posiekanej cebuli,
1 duży ząbek czosnku, posiekany,
3/4 łyżeczki drobnej soli
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Każdy z elementów składowych salsy musi być bardzo drobno posiekany. Można dodatkowo zmiksować całość w blenderze.
Komentarze
Uwielbiam quesadillas właśnie z farszem wegetariańskim, najchętniej mieszam fasolę i kukurydzę. Twoje danie prezentuje się wspaniale, chętnie ukradłabym Ci jedną porcję :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:25am, Poniedziałek 13 Październik 2014.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com
Uwielbiam! :)
Åukasz - 8:55am, Wtorek 14 Październik 2014.http://www.food2.pl