<<Strona główna

Quesadillas z czarną fasolą i mozzarellą i salsa ze świeżych tomatillos

Autor: thiessa @ 6:50am, Poniedziałek 13 Październik 2014.

Quesadillas z czarną fasolą i mozzarellą i salsa ze świeżych tomatillos, Black bean and mozzarella quesadillas and fresh tomatillos salsa


Quesadille te są nieprzyzwoicie dobre i biją na głowę wszelkie quesadille z dodatkiem mięsa. Do tego zestawu świetnie smakowała salsa ze świeżych tomatillos. Ponieważ zdobycie tego warzywa w naszych warunkach, o ile ktoś jak ja nie hoduje go na własnej działce, jest niemożliwe to w zastępstwie proponuję użycie pico de gallo.

Quesadillas z czarnÄ… fasolÄ… i mozzarellÄ…
Źródło: "Kuchnia wegetariańska" Nicola Graimes z moimi zmianami

2 łyżki oliwy,
1 czerwona cebula, posiekana,
1 zÄ…bek czosnku, posiekany,
1 strÄ…k czerwonej papryki, oczyszczonej i pokrojonej w paski,
1 papryczka chilli jalapeño, oczyszczona z nasion i posiekana,
1/2 łyżeczki oregano,
1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
sól i świeżo zmielony pieprz,
400g ugotowanej czarnej fasoli,
1 kulka mozzarelli (125g) osaczona z zalewy i pokrojona na plasterki,
pszenne tortille.

Oliwę rozgrzać na patelni, włożyć cebulę i smażyć, aż cebula zmięknie i się zezłoci. Dodać paprykę i jalapeño, smażyć nadal, aż papryka lekko zmięknie. Na koniec dodać czosnek, oregano i kumin. Smażyć około minuty, po czym wrzucić fasolę. Smażyć rozgniatając ją spodem łyżki. Dobrze zagrzać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Połowę tortilli posmarować pastą fasolową, ułożyć na niej mozzarellę i przykryć drugą połową tortilli, docisnąć. Smażyć na patelni grillowej, posmarowanej lekko oliwą. Można ułożyć tortille na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzchnią tortillę posmarować oliwą i grillować w piekarniku po obu stronach. Podczas przewracania pomóc sobie łapatką. Ja opiekłam na grillu elektrycznym. Jest to najwygodniejsza metoda, ponieważ tortilla opieka się od razu z obu stron i nie ma później problemu z jej przewróceniem na drugą stronę.

Salsa ze świeżych tomatillos
Źródło: "Truly Mexican" Roberto Santibañez

225g obranych i posiekanych tomatillos (miechunki pomidorowej),
1/2 szklanki posiekanej kolendry,
2 chiles serrano, albo 1 jalapeño, posiekane,
1 łyżki posiekanej cebuli,
1 duży ząbek czosnku, posiekany,
3/4 łyżeczki drobnej soli

Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Każdy z elementów składowych salsy musi być bardzo drobno posiekany. Można dodatkowo zmiksować całość w blenderze.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Uwielbiam quesadillas właśnie z farszem wegetariańskim, najchętniej mieszam fasolę i kukurydzę. Twoje danie prezentuje się wspaniale, chętnie ukradłabym Ci jedną porcję :)

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:25am, Poniedziałek 13 Październik 2014.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com

Uwielbiam! :)

Łukasz - 8:55am, Wtorek 14 Październik 2014.http://www.food2.pl

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów