<<Strona główna

Awanturka

Autor: thiessa @ 7:01am, środa 24 Wrzesień 2014.

Awanturka


W moim rodzinnym domu nigdy nie robiło się awanturki, znam ją jedynie z różnych wyjazdów i kolonii, gdzie podawano ją na śniadanie lub kolację. Bardzo mi zawsze smakowała, dlatego patrząc z perspektywy czasu nie rozumiem, dlaczego nie próbowałam jej zaszczepić na grunt domowy? Dzisiaj również mi się to nie uda, bo Syn, chociaż w zasadzie wszystkożerny ryby z puszki nie dotknie, a Małżonek nie dość, że nie zje ryby z puszki to jeszcze ser biały kłuje go w zęby. Nie, żebym się tym martwiła. Robię sobie taką pastę na sobotnie lub niedzielne śniadanie i cała jest dla mnie. Najlepiej smakuje na ciemnym chlebie.

Awanturka

1 puszka sardynek w oleju,
150g sera białego,
śmietana,
1 łyżka keczupu,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
sól i pieprz do smaku.

Awanturka

Wszystkie składniki umieścić w misce i rozgnieść widelcem, dodając taką ilość śmietany, żeby pasta miała odpowiednią wilgotnosć. Wszystko zależy od wilgotności sera. Może się zdarzyć, że śmietana nie będzie potrzebna. Oczywiście sardynki dodajemy do miski po uprzednim odsączeniu z oleju.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Ja nigdy nie słyszałam o tej paście, ale bardzo chętnie ją wypróbuję. Sardynki w oleju akurat lubimy oboje z Mężem, no i zawsze szukam inspiracji, byle nie jeść wędliny na kanapce ;)

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 9:34am, środa 24 Wrzesień 2014.http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com

Zuzia, bo Ty za mloda chyba jestes, zeby pamietac, co sie jadalo za komuny:-)

thiessa - 4:30pm, środa 24 Wrzesień 2014.

Nigdy nie robiłam tej pasty, chociaż nazwa nie jeden raz obiła mi się o uszy. Mój Połówek też od ryb stroni (szczególnie tych słodkowodnych), ale w wersji zapuszkowanej myślę, że powinien zjeść.

Panna Malwinna - 2:36pm, Poniedziałek 6 Październik 2014.

Zrobiłam ją w ubiegłym tygodniu. Fajny dodatek do pieczywa, obowiązkowo w zestawieniu z ogórkami kiszonymi lub konserwowymi. Dziękuję za przepis :)

Panna Malwinna - 8:36am, Czwartek 20 Listopad 2014.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • maj 2017
    • Tofu w sosie z czarnej fasoli
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów